Τα  πρώτα στοιχεία των αυτοπτών μαρτύρων που εστάλησαν στο Κέντρο Ελέγχου Όπλων δείχνουν ότι οι πολίτες ανησυχούν και ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για τη διασφάλιση της υγείας τους. Ειδικότερα το ΕΚΕΟ παίρνει εικόνες και βίντεο από τους πολίτες που ανησυχούν καθώς και μαρτυρίες που δίνουν τεχνικές πληροφορίες που αξιολογούνται. Εκατοντάδες μικρά μεταλλικά αντικείμενα άγνωστης μέχρι σήμερα προέλευσης που πιθανολογείται ότι πρόκειται για υλικά κατασκευής βλημάτων πυροβολικού και τεθωρακισμένων αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι επικίνδυνα υλικά αν δεν ελέγξουμε τη σύστασή τους . Ακόμη άγνωστης σύστασης παραμένουν οι μεταλλικοί ράβδοι που πρέπει να αποσαφηνισθεί αν είναι βολφράμιο, ουράνιο η άλλο μέταλλο κατασκευής διατρητικών βλημάτων. Ακολουθεί μια από τις μαρτυρίες των μαρτύρων.

1) Η έκρηξη ήταν πολύ μεγάλης ισχύος και υψηλής θερμοκρασίας και μπορούν να προκύψουν τα εξής στοιχεία

a. Από την έκταση που είχαν διασπαρθεί τα παράγωγα της.

b. Το μέγεθος του κρατήρα.

c. Την καταστροφή των εμπορευματοκιβωτίων σε μικρά τεμάχια διαστάσεων 2 Χ 5 εκατοστά. Σημειώσατε ότι αρκετά από τα τεμάχια αυτά μόλις τα πάταγες έσπαγαν στη μέση σαν το κάρβουνο.

d. Την αποψίλωση της περιοχής από οτιδήποτε ήταν πάνω από το έδαφος, δένδρα, χόρτα, θάμνοι.

e. Την καταστροφή των κτιρίων ακόμα και σε απόσταση 1 χλμ, καταστροφή μεταλλικής στέγης, εσωτερικών τοίχων αλλά όχι εξωτερικών(?).

2) Τα αντικείμενα τα οποία είδαμε ήταν:

a. Κάλυκες άδειους. Μερικοί από αυτούς ήταν κατά 20-30 συνδεδεμένοι με άλλο υλικό αποτέλεσμα προφανώς της έκρηξης.

b. Ράβδους 3-4 μέτρων και διαμέτρου 10-15 εκατοστών, οι οποίοι άλλοι ήταν στρεβλωμένοι άλλοι εκσφενδονισμένοι σε απόσταση 500 μέτρων.

c. Χιλιάδες μεταλλικά τεμάχια στρογγυλού σχήματος διάσπαρτα σε όλη τη περιοχή (επισυνάπτουμε τρείς φωτογραφίες από αυτά).

3) Πέραν των μεταλλικών ράβδων και των τεμαχίων που εντοπίσαμεε δεν είδαμε κανένα αντικείμενο το οποίο να μοιάζει με τμήμα βλήματος ή βλήμα. Ίσως η έκρηξη να ήταν τόσο δυνατή που να τα εξαφάνισε ή να τα μετέτρεψε σε μικρά τεμάχια ;

Το ΕΚΕΟ δημοσιεύει την εικόνα των χιλιάδων μεταλλικών δίσκων που σκόρπισαν στην περιοχή μετά την έκρηξη και αναμένει αναλυτικά στοιχεία από την Κυπριακή Κυβέρνηση και την επιτροπή που συνέστησε προκειμένου να αξιολογήσει τον κίνδυνο.

Κάντε ένα σχόλιο