Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων συμμετείχε χθες στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας Κύπρου. Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχαν η Διευθύντρια του Χημείου της Κύπρου κ. Πόπη Κανάρη, ο ιατρικός φυσικός Δρ. Στέλιος Χριστοφίδης, ο Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας κλπ. Στη σύσκεψη αυτή ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος ανέλυσε συνοπτικά όλες τις παραμέτρους τις έκρηξης εστιάζοντας στα μέτρα που ελήφθησαν (η δεν ελήφθησαν) καθώς και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στη συνέχεια. Σύμφωνα με τα πρακτικά που κρατήθηκαν ο Διευθυντής του ΕΚΕΟ συνεχάρη τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου κ. Χρίστο Πατσαλίδη διότι ήρθε ο ίδιος αυθόρμητα σε επαφή με το ΕΚΕΟ και ακολούθησε κατά γράμμα τις υποδείξεις του ιδρύματος. Το ΕΚΕΟ υπέβαλλε ερωτήσεις στη Διευθύντρια του Χημείου όσον αφορά τις μετρήσεις που πήρε καθώς και τα αποτελέσματα τους και ζήτησε λεπτομέρειες σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολούθησαν, την εμπειρία των δειγματοληπτών, καθώς και την μέθοδο επεξεργασίας των μετρήσεων. Όπως δήλωσε η κ. Πόππη Κανάρη δειγματοληψίες έκαναν όχι μόνο στελέχη του Χημείου αλλά και αστυνομικά όργανα και ότι εντοπίστηκε πυρίτιδα διαφόρων ειδών και νιτρογλυκερίνη (ως συστατικό της) και διάφορα άλλα αδρανή μέταλλα. Αυτό αποδεικνύει τη θεωρία του ΕΚΕΟ ότι επρόκειτο κυρίως για άκαπνη πυρίτιδα (Βαλλιστίτης) ισχυρότερης ενέργειας από την απλή πυρίτιδα. Σχετικά με την ασφάλεια κατανάλωσης προϊόντων της περιοχής ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος δήλωσε στον Υπουργό Υγείας ότι έχοντας υπ’ όψιν τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα που η κ. Πόππης Κανάρη τους παρουσίασε καθώς και τις μετρήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας που δεν εντόπισαν ραδιενέργεια θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος να συνεχιστεί η απαγόρευση στην κατανάλωση.

Το ΕΚΕΟ παραμένει στη διάθεση του Υπουργού Υγείας και όλων των Κυπρίων πολιτών και κάθε φυσικού η νομικού προσώπου για επιστημονική υποστήριξη όσον αφορά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση. Σημειώνουμε ότι η συμμετοχή του ιδρύματος μας στην άτυπη αυτή επιτροπή στο Υπουργείο Υγείας της Κύπρου έγινε χωρίς καμία αμοιβή. Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας συνοδευόμενος από το Διευθυντή του ΕΚΕΟ και τη Διευθύντρια του Χημείου της Κύπρου μετέβησαν στο Σημείο Μηδέν της έκρηξης προκειμένου να κάνουν μια απλή οπτική επισκόπηση του χώρου.

Ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος σε όλη τη διαδρομή έξω και μέσα στη βάση είχε μαζί του ανιχνευτή ραδιενέργειας ο οποίος δεν έδωσε καμία αυξημένη ένδειξη γάμα ραδιενεργού ακτινοβολίας στον αέρα (όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο) ένα γεγονός πολύ καθησυχαστικό για την περιοχή.

Ο Υπουργός Υγείας Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης (μέση), η Διευθύντρια του Χημείου Κύπρου Δρ. Πόπη Κανάρη και ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος (δεξιά) στο γραφείο του Υπουργού Υγείας Κύπρου

Κάντε ένα σχόλιο