Ακούγοντας τον ήχο της έκρηξης διαπιστώνουμε ότι υπήρξε μια αρχική μεγάλης ισχύος και στη συνέχεια υπήρξαν μικροεκρήξεις που οφείλονται προφανώς στην πυροδότηση των πυρομαχικών που απέμειναν είτε καθώς απομακρύνονται από το σημείο μηδέν είτε κατά την πρόσκρουση τους (κρουσιφλεγώς).
YouTube Preview Image
Τα βλήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένων που προσέκρουσαν στο έδαφος σε μεγάλες αποστάσεις από το σημείο μηδέν δεν μπορούν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες για την ισχύ της έκρηξης αφού η κίνηση τους δεν οφείλεται μόνο στην αρχική κινητική ενέργεια της έκρηξης αλλά και στο ίδιο το προωθητικό υλικό που περιέχουν αυτά. Τα αδρανή υλικά όμως (μεταλλικές κατασκευές) διέγραψαν μια βαλλιστική τροχιά από το σημείο μηδέν μέχρι το σημείο της πρόσκρουσης και έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε προσεγγιστικά την ισχύ της έκρηξης.

Ακόμη, υπάρχουν στο ΕΚΕΟ εγχειρίδια και πίνακες που δίνουν την υπερπίεση ωστικού κύματος σε συγκεκριμένη απόσταση ως συνάρτηση της ισχύος της έκρηξης. Η καταστροφή στα υλικά είναι συνάρτηση αυτής της υπερπίεσης και έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε προσεγγιστικά την ισχύ της έκρηξης. Για παράδειγμα αν μάθουμε την μέγιστη απόσταση στην οποία έσπασαν τα παράθυρα μπορούμε να δώσουμε μια πρώτη προσέγγιση της ισχύος.

Τέλος οι διαστάσεις του κρατήρα (για συγκεκριμένο υλικό εδάφους) δίνονται στους πίνακες των εγχειριδίων μας ως συνάρτηση της ισχύος της συμβατικής έκρηξης. Υπάρχει λοιπόν ένα σημείο που δεν έχει αποσαφηνισθεί λόγω έλλειψης στοιχείων. Όπως μάθαμε από τα ΜΜΕ στις συζητήσεις της κυβέρνησης το συνολικό βάρος των κιβωτίων ήταν 200 τόνοι (είναι όμως έτσι;). Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι όλο το φορτίο ήταν νιτρογλυκερίνη (200 τόνοι) τότε οι διαστάσεις του κρατήρα πάλι δεν έπρεπε να είναι αυτές δηλαδή διάμετρος 100 μέτρα και βάθος 50 μέτρα που ανέφεραν τα ΜΜΕ (είναι όμως αυτές οι διαστάσεις;).
Επιτέλους δεν υπάρχει κάποιος να δώσει στη δημοσιότητα επιστημονικά δεδομένα της έκρηξης στην Κύπρο ώστε να υπάρξει μια ανεξάρτητη επιστημονική ανάλυση; Ποιους έστειλαν να αναλύσουν το φαινόμενο της ισχυρότερης συμβατικής έκρηξης σε στρατιωτικό ατύχημα στον πλανήτη και μάλιστα σε κατοικημένη περιοχή; Ακόμη και η ισχυρότερη βόμβα στον κόσμο έχει ισχύ πολύ μικρότερη (κάτω από δέκα τόνους εκρηκτικών). Τα επιστημονικά δεδομένα της έκρηξης αυτής είναι ανεκτίμητα, οι ώρες κρίσιμες και οι αρμόδιοι κατώτεροι των περιστάσεων.

Αυτοί που πριν από πολλά χρόνια κατάργησαν στην Ελλάδα την Έδρα Ειδικών Όπλων στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και στη συνέχεια ουσιαστικά κατάργησαν και τα μαθήματα Ειδικών Όπλων στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών να εξηγήσουν στους Κύπριους αδελφούς μας γιατί οι αξιωματικοί του ΓΕΕΦ δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν τον κίνδυνο εγκαίρως. Γέμισαν τα αμφιθέατρα των Στρατιωτικών Σχολών διεθνολόγους, κοινωνιολόγους και στρατηγικούς αναλυτές (που ξέρουν πώς να νικήσουν την Τουρκία!) υποβαθμίζοντας τους οπλικούς επιστήμονες.  Αν ζούσε ο Στρατηγός Φλωράκης που αναβάθμισε την Έδρα Ειδικών Όπλων στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου όλοι ξέρουμε πως θα αποκαλούσε αυτούς που κατάργησαν το έργο του.

Ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος είναι ο ίδιος επιστήμονας και είμαστε σίγουροι ότι θα αντιληφθεί το λάθος των προκατόχων του και θα αναβαθμίσει τη διδασκαλία των ειδικών όπλων στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.

Παραθέτουμε απόσπασμα εγχειριδίων (που βρίσκονται και στο διαδίκτυο) ώστε να υπολογιστεί από τους αναγνώστες η ισχύς της έκρηξης μόλις δοθούν στη δημοσιότητα πραγματικά δεδομένα των διαστάσεων του κρατήρα.

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)
Κάντε ένα σχόλιο