Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει το κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας στο Ισραήλ. Από διαμαρτυρία κατά των υψηλών ενοικίων εξελίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε μαζικό κίνημα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κοινωνικές κινητοποιήσεις στην ιστορία του Ισραήλ.
YouTube Preview Image
Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, που εδώ και χρόνια αγνοεί τις όποιες κοινωνικές διαμαρτυρίες, αναγκάστηκε χθες να δηλώσει ότι θα εξετάσει τα αιτήματά τους και συνέστησε για τον λόγο αυτό ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Το βράδυ του Σαββάτου διαδήλωσαν κατά της ακρίβειας και των περικοπών στον κοινωνικό τομέα γύρω στις 300.000 Ισραηλινοί κάθε ηλικίας. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ τις δύο τελευταίες εβδομάδες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, βρίσκονται στο δρόμο πάνω από 200.000 άνθρωποι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το Σάββατο έγιναν διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα: από την έρημο Νέγκεβ μέχρι το Νότο, την Ιερουσαλήμ και φυσικά το Τελ Αβίβ. Η ισραηλινή αστυνομία υπολογίζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε ολόκληρη τη χώρα γύρω στο μισό εκατομμύριο. Να σημειώσουμε ότι τα αιτήματα των διαδηλωτών αγγίζουν πια όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνικής ζωής: το πρόβλημα των κοινωνικών κατοικιών, που δεν κτίζονται πια, το σύστημα υγείας, το κόστος της παιδείας, τους υψηλούς φορολογικούς δείκτες και την ακρίβεια.

Ρήξη στις σχέσεις πολιτών – κυβέρνησης;

Στο μεταξύ η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα ελέγξει πως και ποια αιτήματα των διαδηλωτών είναι υλοποιήσιμα, ανέλαβε αμέσως καθήκοντα. Επικεφαλής της είναι ο Μάνουελ Τράχτενμπεργκ, πρώην πρόεδρος του εθνικού συμβούλιο οικονομίας. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν και 18 υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου με στόχο την άμεση επίλυση της «κοινωνικής κρίσης», όπως την ονομάζουν πια στο Ισραήλ.
Για πρώτη φορά συμμετείχε εξάλλου στις κινητοποιήσεις και η ομοσπονδία συνδικάτων Histradut. Υψηλόβαθμα συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις αυτές συνιστούν «ρήξη στις σχέσεις πολιτών και κυβέρνησης».

Χθες ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς μίλησε στη δημόσια ραδιοφωνία εκφράζοντας την κατανόησή του για τις κινητοποιήσεις και τους διαδηλωτές. Δήλωσε μάλιστα πως οι κινητοποιήσεις «είναι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Πρέπει να ακούσουμε τα αιτήματα των διαδηλωτών. Πρέπει να βρούμε άμεσα λύσεις. Όμως οφείλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα στο πλαίσιο των οικονομικών και δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Δεν μπορούμε να δυναμιτίσουμε τις κατακτήσεις μας, όπως είναι π.χ. τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας και το υψηλό επίπεδο οικονομικής μας ανάπτυξης».

Πολιτικοί παρατηρητές παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικοί ως προς τις αληθινές προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης. Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή τί ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά και κατά πόσον η συντηρητική κυβέρνηση Νετανιάχου θα ικανοποιήσει έστω και το ελάχιστο των αιτημάτων των διαδηλωτών.

DPA / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Κάντε ένα σχόλιο