YouTube Preview Image

Συμφώνως μόνον με ορισμένα δημοσιεύματα των αμυντικού περιεχομένου σελίδων του τύπου, (αφού για μία ακόμα φορά η πλειονότης των ΜΜΕ στην χώρα μας, επέλεξε[;] να μην προβάλλει τις εντελώς προκλητικές και σωβινιστικές σκοπιανές κινήσεις, μέσα στην χώρα μας), επισημαίνεται ότι, στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, απετράπη «θερμό επεισόδιο», που σκοπίμως ετοίμαζαν σκοπιανοί στρατιώτες, στην τελετή επισήμου εγκαταστάσεως στην Ελλάδα, του στρατηγείου της λεγόμενης «Βαλκανικής Ταξιαρχίας», (διοικητής της οποί­ας θα είναι τα πρώτα δύο έτη, ανώτατος Σκοπιανός αξιωματικός), που έγινε στον Τύρναβο.

Οι στρατιώτες των Σκοπίων, που είχαν φθάσει πριν μερικές ημέρες στη χώρα μας, εμφανίσθηκαν στην τελετή, με την ένδειξη “Μακεδονία” στη στολή τους(!), ενώ, σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, είχαν την «απαί­τηση» και ζήτησαν, κατά την παρέλαση, να τραγουδήσουν και τον εθνικό τους ύμνο, όπου υπάρχουν φυσικά αναφορές στη “Μακεδονία”!

Οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς ήταν άμεσες και οι Σκοπιανοί αφαίρεσαν τα σήματα, ενώ δεν τους επετράπη επίσης, να τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο. Όπως αναφέρεται όμως, στα ίδια δημοσιεύματα, προφανώς οι Σκοπιανοί στρατιώτες, να «πήραν θάρρος», λόγω της διοικήσεως της ταξιαρχίας, από δικό τους αξιωματικό, αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν και είναι πολύ πιεστικά…

Αυτά δηλώνει στη ΒτΕ ο  Βουλευτής Κ. Βελόπουλος και ρωτάει τον ΥΕΘΑ

1. Πέραν της πρώτης αντιδράσεως από πλευράς μας, στις σκόπιμες και απαράδεκτες σκοπιανές προκλήσεις, που για πολλοστή φορά, αποδεικνύουν περιτράνως τον αχαλίνωτο και, επικίνδυνο σωβινισμό τους και την κακοπιστία τους, ποια θα είναι η περαιτέρω στάση μας, όταν μέσα «στο ίδιο μας το σπίτι», από τις πρώτες κιόλας ημέρες, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ενέργειες; Τί πρόκειται να συμβεί, με αυτού του τύπου την σκοπιανή στάση και συμπεριφορά, τα δύο επόμενα χρόνια, που θα διοικεί την ταξιαρχία, Σκοπιανός αξιωματικός;

2. Πώς τοποθετείται το υπουργείο, στο εξόχως σοβαρό αυτό ζήτημα και στις «ποικίλλες» και ιδιαιτέρως «λεπτές», παραμέτρους του; Απασχολεί το υπουργείο, κατά επέκταση, τι πρόκειται να συμβεί, όταν τον Σκοπιανό αξιωματικό- διοικητή της ιδίας ταξιαρχίας, διαδεχθεί το 2013, ένας Τούρκος; Πού ακριβώς και πώς, θα τους επιτρέπεται να κινούνται, όλοι αυτοί οι ξένοι στρατιώτες; Θα κυκλοφορούν και μέσα στην Θεσσα­λονίκη;

Σε απάντησή του ο ΥΕΘΑ δηλώνει

Η SEEBRIG, ως περιφερειακός στρατιωτικός σχηματισμός που υφίσταται επί 12ετία, πέρα από τα επιχειρησιακά οφέλη και τη βελτίωση του επιπέδου της κοινής κατανόησης των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας, λειτουργεί και ως πολύτιμο μέσο σύσφιξης των σχέσεων των κρατών – μελών της. Η μέχρι τώρα συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη είναι άριστη και εκτιμάται ότι σε τέτοιο επίπεδο θα συνεχιστεί.

Η νόμιμη παρουσία στρατιωτικού προσωπικού στα Πολυεθνικά Στρατηγεία που εδρεύουν στη χώρα μας, καλύπτεται από ιδιαίτερες σχετικές συμφωνίες, που έχουν συνομολογηθεί και έχουν κυρωθεί, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίστηκαν και όλα τα ζητήματα της μετεγκατάστασης του Στρατηγείου της SEEBRIG στην Ελλάδα και υφίσταται ετοιμότητα αντιμετώπισης οποιουδήποτε ενδεχόμενου θα έθιγε τα συμφέροντα της χώρας, ενώ η διοίκηση της SEEBRIG αναλαμβάνεται εκ περιτροπής από τα συμμετέχοντα κράτη, με βάση την ιδρυτική συμφωνία της.

Τέλος, σας γνωρίζω ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο θέμα κατά τη διάρκεια της τελετής δεδομένου ότι το ένοπλο τμήμα από την πΓΔΜ δεν έφερε επί της στολής διακριτικό με το όνομα του Στρατού της χώρας προέλευσης και δεν τέθηκε θέμα αναφωνήσεως του εθνικού τους ύμνου.

Κάντε ένα σχόλιο