Ο πρώτος νεκρός εξαιτίας των ταραχών. Έκτακτο διάγγελμα του πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον. Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι βρετανικές αρχές για το ενδεχόμενο περαιτέρω εξάπλωσης των επεισοδίων.
YouTube Preview Image

Για τρίτη νύχτα μαινόμενες ομάδες νέων, μειονοτικών στην μεγάλη πλειοψηφία τους, επιδόθηκαν σε εμπρησμούς, καταστροφές και λεηλασίες, αρχής γενομένης από το Τöoτεναμ στο βόρειο Λονδίνο για να επεκταθούν σε άλλες περιοχές με μειονοτικό πληθυσμό – Ενφιλντ και Χöaκνει αλλά και σε Κλάπαμ και Κρόιντον, στο Νότιο Λονδίνο. Παράλληλα καταστροφές και εμπρησμοί έλαβαν χώρα σε Λίβερπουλ, Μπέρμιχαμ, Νότινχαμ και Μπρίστολ. Η Μητροπολιτική Αστυνομία ενισχυμένη με 2000 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς από άλλες πόλεις, έχει αναπτύξει μια δύναμη πλέον των 8000 ανδρών στις προβληματικές συνοικίες της πρωτεύουσας.

Μέχρι στιγμής, οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 460 ενώ 69 άτομα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη για καταστροφή και κλοπή ξένης ιδιοκτησίας. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας δεν απέκλεισε, σε περίπτωση εντάσεως της κρίσης, την ανάληψη δράσης από τον Στρατό και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις διακοπές του, εν μέσω επικρίσεων για καθυστερημένη αντίδραση και προεδρεύει σε σύσκεψη της ομάδος Κόμπρα για την αντιμετώπιση κρίσεων. Ένα από τα μέτρα ενδέχεται να είναι η ματαίωση όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων. Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρίσκονται οι περικοπές κατά 20% στην Αστυνομία, στο πλαίσιο του ευρύτερου δημοσιονομικού προγράμματος της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις θα δείξουν κατά πόσο ο κ. Κάμερον θα κάνει και σε αυτό το ζήτημα στροφή 180 μοιρών με δεδομένη πλέον την οργή των πολιτών.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Κάντε ένα σχόλιο