Όπως έχουμε ενημερώσει τους αναγνώστες μας λαμβάνουμε συνεχώς έγγραφα και στοιχεία από Κύπριους πολίτες σχετικά με την έκρηξη στην Κύπρο και προχωρούμε στις δικές μας αναλύσεις και αξιολογήσεις. Ο ρόλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) παραμένει υπό έλεγχο. Γιατί υπήρξε μια τόσο μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία προκειμένου να αξιολογηθούν τα δείγματα που έστελνε η Κύπρος; Είναι δυνατόν να καθυστερεί τόσο πολύ μια απλή ανάλυση των δειγμάτων της πυρίτιδας που περιείχαν τα εμπορευματοκιβώτια; Υπήρξε εμπλοκή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην καθυστέρηση της ανάλυσης των δειγμάτων;

Τελικά ακόμη και μετά την έκρηξη τα δείγματα φέρονται να έχουν κατασχεθεί από τις αστυνομικές αρχές χωρίς να έχει γίνει τελικά η ανάλυσή τους.

Στα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας ο τ.Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντγος κ. Τσαλικίδης φέρεται να δηλώνει στις καταθέσεις του ότι «την ώρα 04.33, στις 11-07-2011 ενώ κοιμόμουν στο σπίτι μου τηλεφώνησε στο κινητό ο αείμνηστος πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας και μου ανέφερε ότι τον ειδοποίησαν από τη Ναυτική Βάση για την ανάφλεξη εμπορευματοκιβωτίων και ότι ετοιμαζόταν να πάει επί τόπου»

Αν το έγγραφο της κατάθεσης του τ. Α/ΓΕΕΦ που έχουμε στη διάθεσή μας είναι γνήσιο τότε προκύπτουν τα εξής: Όπως έχουν καταθέσει άλλοι μάρτυρες η ανάφλεξη άρχισε στις 03:45 και ήδη στις 04:15-04:30 είχαν αρχίσει “κροταλισμοί, λάμψεις και πυροτεχνήματα”. Αν ο αείμνηστος πλοίαρχος τηλεφώνησε στις 04:33 στον τότε Α/ΓΕΕΦ για να του πει ότι ετοιμαζόταν να πάει στη ναυτική βάση τότε πέρασαν περίπου σαράντα πέντε λεπτά από την έναρξη της ανάφλεξης των υλικών μέχρι να ξεκινήσει ο πλοίαρχος για τη ναυτική βάση (Φυσικά πρέπει να αρθεί το απόρρητο των συνομιλιών τους προκειμένου να διαπιστωθεί τι ώρα επικοινώνησαν και από ποια σημεία ο καθένας). Αν οι ώρες που αναγράφονται στις καταθέσεις είναι σωστές, γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην απόφαση αναχώρησής του; Τον ενημέρωσε ο αξιωματικός υπηρεσίας αμέσως μόλις άρχισαν οι αναφλέξεις; Η διαδικασία αναφοράς ήταν φρουρός, αξιωματικός υπηρεσίας, Διοικητής. Ποιος προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά για περίπου μία ολόκληρη ώρα πριν φτάσει ο Διοικητής της Βάσης στο σημείο της πυρκαγιάς; Σύμφωνα με τα Μέσα μαζική Ενημέρωσης της Κύπρου η πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε στις 04:27 δηλαδή σαράντα πέντε λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς – είναι λογικό αυτό;   Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν και θα δοθούν στη δημοσιότητα όταν συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα διαβιβάζουν στο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.