Η παρουσία των καθηγητών των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών πρέπει να είναι η αρμόζουσα σε ανώτερους λειτουργούς που μεταλαμπαδώνουν γνώση και ήθος στους αυριανούς Στρατηγούς, Ναυάρχους και Πτεράρχους. Η ένδυση και η γενικότερη εμφάνιση πρέπει να συνάδει με την αξιοπρεπή εμφάνιση των Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων (το ίδιο ισχύει και για τις σχολές υπαξιωματικών). Θεωρούμε ότι αφού οι σπουδαστές είναι αξιοπρεπώς ενδεδυμένοι (πχ φορούν γραβάτα τη χειμερινή περίοδο και είναι υποκείμενοι σε ποινές αν δεν είναι καθαροί και προβλεπόμενοι) ασφαλώς τότε και οι καθηγητές τους πρέπει να είναι εξίσου καθαροί, τυπικοί και ευπαρουσίαστοι. Παρ’ όλα αυτά σεβόμενοι την ιδιοσυγκρασία του καθενός ίσως το κοστούμι και η γραβάτα να μην ταιριάζουν σε όλους αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπονται τα σκουλαρίκια στο εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλου είδους ακρότητες όπως η…περούκα.

Υπήρξε λοιπόν ένας καθηγητής σε μία Σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος για δεκαετίες φορούσε μια περούκα για να κρύψει τη φαλάκρα του (όχι φυσικά για ιατρικούς λόγους). Τα σχόλια, τα αστεία και οι «υπαινιγμοί» ήταν συχνά φαινόμενα για τον «Περουκίνο» όπως τον αποκαλούσαν οι σπουδαστές και οι αξιωματικοί για δεκαετίες αλλά η περούκα….περούκα. Ο άνθρωπος αυτός δεκαετίες ολόκληρες δεν παρήγαγε κανένα ερευνητικό έργο και με εμπάθεια εμπόδισε την πρόοδο άλλων πολύ καλύτερων του επιστημόνων και για το λόγο αυτό τον θεωρούμε παράδειγμα προς αποφυγήν για τους νεότερους καθηγητές των Στρατιωτικών Σχολών. Κανείς δεν τον συνέτισε για τις υπερβολές του, κανείς ποτέ δεν του είπε το ιστορικό περιστατικό που ακολουθεί ώστε να αντιληφθεί το φαιδρό της εμφάνισής και της συμπεριφοράς του:

Στην Αρχαία Ελλάδα οι Αθηναίοι ενδιαφέρονταν για την εμφάνιση τους υπερβολικά χρησιμοποιώντας ψιμύθια και ορισμένοι έβαφαν τα μαλλιά τους. Όταν λοιπόν έστειλαν κάποιο «πρέσβη» τους στη Σπάρτη για διαβουλεύσεις οι Σπαρτιάτες βλέποντας τα βαμμένα του μαλλιά τον έδιωξαν κακήν-κακώς λέγοντας «Πώς να εμπιστευτούμε έναν άνθρωπο που κουβαλάει το ψέμα στο κεφάλι του»; (κακήν-κακώς (επίρρημα) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :φρ. που λεγόταν αρχικά για θηλυκά: την εξολόθρευσε, κακήν (ούσαν), κακώς (επίρρημα) δηλαδή με πολύ άσχημο τρόπο.)

Πως λοιπόν κάποιος που κρύβει τη φυσιολογική φθορά της φύσης με περούκες ενώπιον των αυριανών αξιωματικών περιμένει το σεβασμό τους και την εκτίμησή τους;

Κατά συνέπεια όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών ναι μεν δεν απαιτείται επίσημη ενδυμασία κατά την άσκηση των διδακτικών τους καθηκόντων στους χώρους των Σχολών πλην όμως, για τους άνδρες καθηγητές, ρούχα ατημέλητα (έστω και επιμελώς) που φέρουν συνθήματα, σκουλαρίκια και…καλλωπιστικές περούκες θεωρούνται υπερβολές που πρέπει να απαγορεύονται από τους κανονισμούς (ή έστω από τους άγραφους νόμους των ΑΣΕΙ).

Κάντε ένα σχόλιο