Πέτρος Τσαλικίδης Ναυτική Βάση Ευάγγελος ΦλωράκηςΌλα όσα είχε προβλέψει το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) επαληθεύονται απόλυτα. Οι στρατιωτικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση ισχυρίζονται άγνοια και έλλειψη εκπαίδευσης στο αντικείμενο. Ο τ. Α/ΓΕΕΦ Αντγος κ. Πέτρος Τσαλικίδης στην κατάθεση του αναφέρει τα εξής:«Δεν μου έτυχε στην καριέρα μου ανάλογο περιστατικό για να έχω εμπειρία», «Δεν ήξερα, δεν ήμουν εξειδικευμένος στις λεπτομέρειες που γνωρίζουν αυτοί που έχουν εξειδικευτεί», «δεν είχα την εξειδίκευση, αλλά ούτε και περιστατικό στην καριέρα μου που να μου δίδει την εμπειρία και τη γνώση ώστε να προτείνω μέτρα, τα οποία ήταν έργο ειδικών και εμπειρογνωμόνων. Δυστυχώς,».
Τα ίδια σχόλια επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στις καταθέσεις των στρατιωτικών αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα στην εκπαίδευση των Ελλήνων αξιωματικών σε θέματα επιστήμης ειδικών όπλων. Θεμελιώδεις θεωρητικές αρχές τεχνολογία όπλων και εκρηκτικών που ξεφεύγουν από τις πρακτικές μεθόδους των πυροτεχνουργών αυτά δε γνώριζαν οι αξιωματικοί του ΓΕΕΦ που με την (δικαιολογημένη) άγνοια τους συμμετείχαν στην κατασκευή του πρώτου Ελληνικού όπλου μαζικής καταστροφής που εξερράγη…στην αυλή των Ελλήνων. Ακολουθεί η κατάθεση του Στρατηγού Πέτρου Τσαλικίδη όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ.
Ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είχε την εξειδίκευση σε θέματα εκρηκτικών, προκειμένου να αποφασίσει την εκκένωση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», όταν πλέον είχε διαπιστωθεί ότι ένα από τα 98 μοιραία εμπορευματοκιβώτια είχε διογκωθεί συνεπεία ανάφλεξης.

Καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου για την τραγωδία στο Μαρί, είπε ότι η υποβολή παραίτησής του «δεν θα δρομολογούσε λύσεις».

Στην γραπτή εναρκτήρια του κατάθεση, ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι η παραίτησή του «με κανένα τρόπο δεν αποτελεί ανάληψη ή αναγνώριση ευθύνης για την τραγική έκρηξη και τις ολέθριες της συνέπειες».

Εξέφρασε λύπη για την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Επιτροπής και την απόδοση ευθυνών στον ίδιο, σημειώνοντας ότι δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό αυτό.

«Από τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων μου ως Αρχηγός της ΕΦ επεσήμανα τους κινδύνους που εγκυμονεί η εναπόθεση των εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτική βάση. Οι προειδοποιήσεις μου δυστυχώς προσέκρουσαν πάντοτε σε πολιτικούς λόγους, οι οποίοι κατά την κρίση της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας επέβαλλαν τη διατήρηση της κατάστασης ως έχει», είπε.

Ο κ. Τσαλικίδης αναφέρθηκε στη σχέση που είχε με το όλο θέμα από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, παραθέτοντας στοιχεία από το ημερολόγιο ενεργειών που διατηρούσε το ΓΕΕΦ, καθώς και στις επιστολές που απέστειλε στο ΥΠΑΜ με τις οποίες ο ίδιος είχε επισημάνει τους κινδύνους από την υπαίθρια εναπόθεση του φορτίου.

Αναφέρθηκε στην επίμαχη σύσκεψη στο ΥΠΑΜ στις 7 Φεβρουαρίου 2011 παρουσία του Υπ. Αμυνας και του Υπ. Εξωτερικών και εκπροσώπων του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου.

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο ΥΠΑΜ είχε αναφέρει ότι το Υπουργείο «είχε επιφορτιστεί με τεράστια ευθύνη», αλλά και στις δικές του αναφορές ότι η ΕΦ μπορεί να ανταποκριθεί στην ευθύνη φύλαξης του φορτίου, καθώς και στους κινδύνους αλλοίωσης του φορτίου.

Για τις αναφορές του ΥΠΕΞ, ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι ο κ. Κυπριανού «ζήτησε από το ΓΕΕΦ να αποστείλει δείγματα των πυρίτιδων σε χημεία της Κύπρου και του εξωτερικού, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο έχει αλλοιωθεί η σύνθεσή τους» και ότι «ζήτησε να γίνει εκτίμηση της συνολικής αξίας του φορτίου, καθώς και έρευνα από εργοστάσια του εξωτερικού για πιθανούς αγοραστές των πυρίτιδων».

Στο μέρος των ερωτήσεων από τον κ. Πολυβίου, ο κ. Τσαλικίδης προέβαλε την άποψη ότι η υποβολή της παραίτησής του, ενώ το ΥΠΕΞ απαντούσε στις επιστολές του ότι οι πολιτικοί λόγοι για τη διαχείριση του φορτίου δεν είχαν αλλάξει, δεν θα δρομολογούσε λύσεις.

«Ως Αρχηγός της ΕΦ ενεργώ σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο», είπε, απαντώντας σε επανειλημμένες ρωτήσεις του κ. Πολυβίου γιατί δεν υπέβαλε την παραίτησή του και γιατί δεν έπαιρνε πιο δραστικές αποφάσεις, προσθέτοντας ότι «ενέργειες αυτής της μορφής δεν προβλέπονται».

«Και αυτό που ήμουν αρμόδιος να κάνω το έκανα με το παραπάνω. Και σε έγγραφα, αλλά και σε συσκέψεις, συνεπώς η αγωνία και η μέριμνά μου ήταν να μην πάθει οτιδήποτε το προσωπικό», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «η παραίτηση δεν νομίζω ότι θα δρομολογούσε λύσεις».

Για το βαθμό επικινδυνότητας του φορτίου, ο κ. Τσαλικίδης είπε πως «δεν έχω εξειδίκευση να ξέρω το χρονικό ορίζοντα. Αυτό ήταν θέμα εμπειρογνωμόνων».

«Και η ενέργεια της παραίτησης δεν προβλέπεται πουθενά. Αυτό που όφειλα και έπρεπε να κάνω, όπως σας ανέφερα, το έκανα και προφορικά στις συσκέψεις και με έγγραφα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν η επίκληση των πολιτικών λόγων, εμπόδιζε τους στρατιωτικούς να χειριστούν το φορτίο, ο κ. Τσαλικίδης απάντησε λέγοντας «βεβαίως».

Είπε ότι το φορτίο παρακολουθείτο από τις Τελωνειακές Αρχές και ήταν αποθηκευμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι θύρες να μην ήταν προσπελάσιμες, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό «έπρεπε να ληφθεί πολιτική απόφαση πέραν του ΥΠΑΜ».

Σε ερώτηση αν στα 42 χρόνια υπηρεσίας του έτυχε ποτέ η πολιτική ηγεσία να τοποθετήσει ένα φορτίο ενός στρατοπέδου και να πει στην στρατιωτική ηγεσία να το αγγίξει, ο κ. Τσαλικίδης απάντησε λέγοντας «όχι».

Επίσης, ερωτηθείς αν είναι ορθή η θέση ότι η πολιτική ηγεσία τοποθέτησε εντός στρατοπέδου ένα επικίνδυνο φορτίο κα εμπόδισε τη στρατιωτική ηγεσία από οποιοδήποτε πρόσβαση για ασφαλέστερη φύλαξη, ο κ. Τσαλικίδης είπε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα κριτήρια για τα οποία επιλέχθηκε η τοποθεσία, προσθέτοντας εξ όσων πληροφορήθηκε από διάφορες συζητήσεις ότι «ήταν το οικονομικό κόστος της φρούρησης».

«Και ως οικονομικότερο κόστος της φρούρησης επελέγη στρατόπεδο όπου τα μέτρα ασφαλείας δεν θα κόστιζαν τίποτα», είπε.

Σε ερώτηση γιατί στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011 στο ΥΠΑΜ, παρουσία του Υπουργού Αμυνας και του Υπουργού Εξωτερικών ο Αρχηγός να επισημάνει ότι η κατάληξη της σύσκεψης δεν ήταν η αρμόζουσα λόγω της επικινδυνότητας του φορτίου, ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι δεν μπορούσε να παρέμβει «παρουσία δύο κορυφαίων πολιτικών που συζητούσαν το θέμα και αποφάσισαν».

«Δεν μπορούσα παρακάμψω και τον Υπουργό Αμυνας για να αντικρούσω τον Υπουργό Εξωτερικών», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν στις 4 Ιουλίου οπόταν ξεκίνησαν οι αναφλέξεις και ότι άλλοι μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι έπρεπε να γίνει εκκένωση της περιοχής, γιατί ο ίδιος δεν είχε διατάξει την εκκένωση λόγω της «πορείας προς την καταστροφή», όπως είπε ο κ. Πολυβίου, ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι ο ίδιος δεν είχε εξειδικευθεί σε θέματα εκρηκτικών.

«Δεν γνωρίζω επακριβώς το βαθμό επικινδυνότητας. Εκ των υστέρων όμως, (όπως) αποκαλύπτεται από το μαρτυρικό υλικό που βγαίνει στη δημοσιότητα, η ενδεδειγμένη ενέργεια ήταν η εκκένωση της περιοχής. Αυτό όμως δεν είμαι εγώ σε θέση να το γνωρίζω, ούτε και την αρμοδιότητα να το αποφασίσω και να το εισηγηθώ», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είχε τέτοια εμπειρία στη 40χρονη καριέρα του.

Πρόσθεσε ότι είχε ενημερώσει αμέσως τον Υπουργό Αμυνας, ακολούθως έγινε η σύσκεψη και άκουσα τις προτάσεις της επιτροπής που επισκέφθηκε τη βάση «και οι αγωνίες μου δεν απαντιόντουσαν».

«Απεναντίας, οι προτάσεις που περιλάμβανε η επίσκεψη ήταν ανεπαρκείς, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων και χρονοβόρες, διότι η κατασκευή συστήματος κατάβρεξης και η απομάκρυνση (του εμπορευματοκιβωτίου) δεν μπορούσε να τις κάνει από μόνη της η ΕΦ διότι δεν έχει ούτε τεχνικές υπηρεσίες ούτε προϋπολογισμό».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πολυβίου διερωτήθηκε κατά πόσον με την εμπειρία του μπορούσε να τονίσει την ανάγκη δραστικών λύσεων, με τον κ. Τσαλικίδη να απαντά ότι δεν του έτυχε στην καριέρα του «ανάλογο περιστατικό για να έχω εμπειρία».

«Δεν ήξερα, δεν ήμουν εξειδικευμένος στις λεπτομέρειες που γνωρίζουν αυτοί που έχουν εξειδικευτεί», είπε.

«Και ο ίδιος δεν είχα την εξειδίκευση, αλλά ούτε και περιστατικό στην καριέρα μου που να μου δίδει την εμπειρία και τη γνώση ώστε να προτείνω μέτρα, τα οποία ήταν έργο ειδικών και εμπειρογνωμόνων. Δυστυχώς,», είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσαλικίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι είχε μιλήσει πολλές φορές με τον ΥΠΑΜ.

Σε ερώτηση αν στις 7 Ιουλίου είχε αποφασιστεί η καταστροφή του φορτίου, ενώ οι εισηγήσεις της ομάδας που επισκέφθηκε τη ναυτική βάση είχε λάβει διαφορετικές αποφάσεις, ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι το ενδεχόμενο της καταστροφής εξαρτάτο από μια πολιτική απόφαση, «διότι εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα από μόνοι μας ως ΕΦ να αποφασίσει την καταστροφή, έπρεπε να υπάρξει πολιτική απόφαση».

«Απλώς το κάναμε προληπτικά», υποστήριξε.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος, όταν επισκέφθηκε τη ναυτική βάση και ενημερώθηκε για τις αποφάσεις της επιτροπής με τις οποίες συμφώνησε, ο κ. Τσαλικίδης διερωτήθηκε αν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, προσθέτοντας ότι την επόμενη ημέρα που είδε την έκθεση αυτή «δεν έλεγε τίποτα για την ασφάλεια του προσωπικού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Πολυβίου αν θα ήταν άδικο να πει ότι δεν έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει για την ασφάλεια του προσωπικού της ΕΦ, προκειμένου «να μην δυσαρεστήσει τους πολιτικούς του προϊστάμενος», ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι αυτό θα ήταν άδικο.

«Διότι στην καριέρα μου δεν αποποιήθηκα ποτέ τις ευθύνες που μου αναλογούσαν. Δεν μπορούσα να το κάνω, ίσως θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν εξαρτάτο από μένα, προσπάθησαν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου να το αποτρέψω. Δεν κατέστη δυνατόν».

Σε ερώτηση τι είπε όταν στις 4 το πρωί της μοιραίας ημέρας τον ειδοποίησε ο Διοικητής του Ναυτικού για τη πυρκαγιά στο φορτίο, ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι είχε δώσει εντολή για την απομάκρυνση του προσωπικού και του ιδίου.

Ερωτηθείς γιατί δεν έδωσε «στρατιωτική εντολή απομακρυνθείτε σε ενάμισι χιλιόμετρο», ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι «εγώ δεν είχα σαφή εκτίμηση της κατάστασης. Αυτό όμως που του είπα είναι ότι προέχει η ασφάλεια».

Ερωτηθείς, τέλος, αν είχαν οδηγίες για καταστροφή του φορτίου, ο κ. Τσαλικίδης είπε ότι τον διαβεβαίωναν οι επιτελείς της ΔΥΠ «ότι είναι δυνατή η επιχείρηση αυτή να γίνει από την ΕΦ» με κανονική καύση.

Πρόσθεσε όμως ότι οι εκτιμήσεις ήταν ότι το όλο εγχείρημα θα χρειαζόταν 4 μήνες.

Πηγή: Ράδιο 107,6

Κάντε ένα σχόλιο