YouTube Preview Image
Χλευάζουν οι Φράγκοι την Ελλάδα με τη φιγούρα του Κώστα Έλληνα Σκαπανέα και γελάμε και εμείς, δυστυχώς! Στα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη διαβάζουμε την απάντηση του και τη λύση στο πρόβλημα μας. Όσοι νιώσουν συγκίνηση και θυμό για τη γελοιοποίηση του Έλληνα είναι αυτοί στους οποίους αναφέρεται ο Στρατηγός Μακρυγιάννης.

Στρατηγός Μακρυγιάννης: “Ετούτο το Σύνταμα οπού αποχτήσαμεν δεν είναι ανθρώπινον έργον, είναι του Θεού, οπού αποφάσισε να λευτερώση αυτό το δυστυχισμένον έθνος από της αδικίες των εγωιστών. Εγώ έχω να σας ειπώ ότι πρέπει να κάμωμεν την Συνέλεψή μας ελεύτερη – εκείνο οπού είναι συνφέρον εις την πατρίδα μας. Και ξένες γνώμες πλέον δεν θ’ ακούσωμεν ότι δεν θα ξαναπέσωμεν εις τον χαμόν. Κι’ αν φαντάζεστε οπού ’στε δυνατοί εσείς οι μεγάλοι πολιτικοί κ’ εμείς αδύνατοι, θα κάμωμεν το χρέος μας κ’ εμείς οι αδύνατοι• κι’ αν χαθούμεν, ας χαθούμεν. Ότι μας έφαγαν πλέον οι ξένοι ως γλάροι. Και καλύτερα βάλτε την θέλησή σας εις ενέργεια μίαν ώρα αρχύτερα να μπούμεν σε καλόν δρόμον

Έπαιρνα από κάθε πολιτεία εναδυό-τρείς Συνταματικούς κι’ άλλους τόσους Κυβερνητικούς και τους ένωνα• ” κ’ εκείνοι ένωναν τους συμπολίτες τους. Ο όρκος ήταν• “Να μην είμαστε ούτε Συνταματικοί, ούτε Κυβερνητικοί, ούτε σε ξένη δοξασία Άγγλοι, Γάλλοι, Ρούσσοι. Να τους σεβώμαστε αυτούς όλους δια την ευεργεσίαν τους -και ” να μας αφήσουν ήσυχους εμάς και τον Βασιλέα μας”. Αυτόν τον όρκον θέλετε τον ιδήτε εδώ και τις υπογραφές των ανθρώπων• και φαίνεται η βαρύτητα του κάθε-ενού οπού ‘χει εις την πατρίδα του.”

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.