Πέτρος Τσαλικίδης Κώστας ΠαπακώσταςΤα ονόματα που αναφέρονται στο πόρισμα της Αστυνομίας και αφορούν τις ποινικές ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” φέρονται να έχουν ως εξής (πηγή ΠΟΛΙΤΗΣ οn line). Ασφαλώς η αυστηρότητα που επέδειξε το πόρισμα Πολυβίου στον καταλογισμό ευθυνών στον Πρόεδρο Χριστόφια είχε την αναμενόμενη καραμπόλα. Δηλαδή το ποινικό μέρος της υπόθεσης παρουσιάζεται εξαιρετικά αυστηρό εις βάρος των στρατιωτικών των οποίων οι ευθύνες εκ πρώτης όψεως μεγενθύνονται στο πόρισμα της Αστυνομίας. Ουσιαστικά αν αποδειχθούν όλες οι ποινικές ευθύνες των στρατιωτικών απαλλάσσονται από πολλές δικές τους οι πολιτικοί διότι το πόρισμα Πολυβίου όπως έχουμε ήδη αναλύσει δεν αποτελεί κατηγορητήριο αλλά μια απλή γνώμη όπως έχουν ήδη νομολογήσει τα δικαστήρια (βλ εδώ). Κατά συνέπεια η πραγματική γεννήτρια ποινικών διώξεων είναι το πόρισμα της Αστυνομίας το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα είναι σκληρό και υπερβολικό. Είχαμε προβλέψει ότι «ενός κακού μύρια έπονται» και άρα τώρα ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ του πορίσματος Πολυβίου και αυτού της Αστυνομίας όσον αφορά τις ευθύνες των Στρατιωτικών (ζώντων τε και τεθνεόντων).
Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Όπλων στα ΜΜΕ (ο οποίος έχει διδάξει χιλιάδες ανώτερους αξιωματικούς) ο Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος είναι στη διάθεση των κατηγορούμενων Στρατιωτικών προκειμένου να παράσχει επιστημονική και νομική υποστήριξη στις κατηγορίες που τους βαραίνουν ώστε να μην καταστούν οι ίδιοι αποδιοπομπαίοι τράγοι και θύματα των δύο πορισμάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο και διχάζουν το Λαό. «Τα δύο πορίσματα θα ελεγχθούν εξονυχιστικά ώστε να μην υπάρξουν αδικίες στον επιμερισμό ευθυνών. Θα σταθούμε στο πλάι των αξιωματικών αν δέχονται άδικες κατηγορίες» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα που θα έχει σήμερα στο ΓΕΕΦ μια ενδεχόμενη ποινική δίωξη (φυσικά τίποτα δεν έχει αποφασισθεί ακόμη) του τ.Αρχηγού ΓΕΕΦ, τ.Υπαρχηγού ΓΕΕΦ και όλων των άλλων διότι στην υπερασπιστική τους τακτική θα εμπλακούν και άλλοι συνυπεύθυνοι στρατιωτικοί (και πολιτικοί) που δεν έχουν κατονομαστεί ακόμη με μοιραία αποκάλυψη απορρήτων στοιχείων που αφορούν τις δραστηριότητες του ΓΕΕΦ. Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο όσον αφορά τη δημόσια εικόνα της Εθνικής Φρουράς και των μηχανισμών διοίκησης και λειτουργίας της.
YouTube Preview Image

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.