ΔΙΠΕΚ Defensys Δημήτρης ΜπακατσέλοςΣε αντίθεση με τους υψηλούς τόνους της Defensys 2010 η φετινή έκθεση αμυντικών συστημάτων παρουσιάζει περίεργα χαρακτηριστικά. Υπάρχει μια αδυναμία εύρεσης πληροφοριών προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν την υποστήριξη της Defensys 2012 από το ΥΠΕΘΑ (με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό) καθώς και τις ευαίσθητες επαφές των διοργανωτών με τις διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες. Ήδη ο κ. Πάνος Μπεγλίτης εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδο της έκθεσης με χαιρετισμό του ανακοινώνοντας ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ αν και πιστεύουμε ότι ο σημερινός ΥΕΘΑ λόγω ήθους ποτέ δεν θα ξόδευε χρήματα για ιδιωτικές εκθέσεις όπλων (το έχει δηλώσει εξ’ άλλου στο παρελθόν). Περιέργως όμως και πάλι το ΔΙΠΕΚ έχει αναλάβει τη διοργάνωση της Defensys 2012 ενώ η ιστοσελίδα του οργανισμού αυτού είναι ακόμη υπό κατασκευή (δύο χρόνια πριν δεν υπήρχε καν). Κατά συνέπεια η ροή πληροφοριών σχετικά με τα οικονομικά και τις δραστηριότητες της Defensys είναι πρακτικά ασήμαντη. Ασφαλώς πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να εστιάσουν πλέον στη έκθεση αμυντικού υλικού Defensys που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες του κόσμου για προφανείς λόγους. Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) είχε χαιρετίσει το 2010 την έλευση της έκθεσης αυτής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά πλέον παρατηρούμε τη δραστηριότητα αυτή με σκεπτικισμό και επιφυλάξεις. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με προσοχή τις δραστηριότητες της Defensys και του κ. Δημήτρη Μπακατσέλου της ΔΙΠΕΚ περιμένοντας επιτέλους να υπάρξει κάποια ροή πληροφοριών προς τους πολίτες. Ο κίνδυνος να εκτραπεί η Defensys σε ένα στυγνό εμπόριο όπλων (χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο) προκαλεί την προσοχή του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων που θέτει πλέον τη δραστηριότητα της Defensys υπό αυστηρό νομικό και επιστημονικό έλεγχο. Οι επαφές με τους εμπόρους όπλων “διαφθείρουν πολύ εύκολα” όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Δίνουμε τις πληροφορίες για το ΔΙΠΕΚ όπως εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του ΕΒΕΘ (Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης) ενώ το EKEO θα μελετήσει εξονυχιστικά το καταστατικό και τη νομική υπόσταση του ΔΙΠΕΚ που διοργανώνει και πάλι τη Defensys 2012.
Το ΔΙ.ΠΕ.Κ είναι μία Ανώνυμη Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με γενικό σκοπό την παροχή άμεσης πληροφόρησης και υποστήριξης στους Έλληνες επιχειρηματίες, για τη δραστηριοποίησή τους στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες. Κύριος μέτοχός του είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Β.Ε.Θ). Το φάσμα εργασιών της εταιρείας είναι ευρύ με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των επενδύσεων και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, μεταξύ των εργασιών του ΔΙ.ΠΕ.Κ είναι:
• Η ανάληψη και η εκτέλεση πάσης φύσεως μελετών και ερευνών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
• Η προσέλκυση ξένων επενδυτών για μεικτές δραστηριότητες στις χώρες τις Ευρώπης, στα Βαλκάνια, καθώς και στις Παρευξείνιες χώρες.
• Η συμμετοχή σε σχετικά Εθνικά και Κοινοτικά Προγράμματα, επιχορηγούμενα ή μη από το Ελληνικό Δημόσιο.
• Η διοργάνωση εκθεσιακών γεγονότων ή και η συμμετοχή σε αυτά.
• Η διαχείριση βιομηχανικών και ελεύθερων ζωνών, εμπορικών κέντρων, μόνιμων εκθέσεων και εκθετηρίων χωρών, σταθμών, λιμένων, αερολιμένων, αιθουσών δημοπρασιών, γενικών αποθηκών, εργαστηρίων ανάλυσης και εξέτασης εμπορευμάτων.
• Η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παροχή εξειδίκευσης ή και κάθε είδους επαγγελματικής εμπειρίας, κ.α.
Το ΔΙ.ΠΕ.Κ διοικείται από εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, εδρεύει δε στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 29, 54624). Διατηρεί επίσης γραφεία στο Περίπτερο 15 της HELEXPO Α.Ε.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.