Φραγκούλης Φράγκος Τάφρος ΈβροςΣύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο «Βήμα» (20-9-11) η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ φέρεται να είναι «ιδιαίτερα δυσαρεστημένη» με τον Α/ΓΈΣ αντιστράτηγο Φρ. ΦΡΑΓΚΟ εξαιτίας της «διαφήμισης» του έργου κατασκευής τάφρου στον Έβρο και της παράλληλης ανυπαρξίας «εξορθολογισμού στις δαπάνες» του Στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι το τεράστιο και κρίσιμο αμυντικό έργο κατασκευής αντιαρματικής τάφρου κατά μήκος σχεδόν ολόκληρης της συνοριακής γραμμής στην Ελληνοτουρκική μεθόριο έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο το Στρατό (με αυτεπιστασία του Μηχανικού) και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, αποτρέποντας έτσι την πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού η οποία θα ήταν βέβαιη αν υπήρχε ιδιώτης κατασκευαστής.

Σημειώνουμε εδώ ότι συμπωματικά παρόμοια κριτική δέχθηκε πρόσφατα η Ελλάδα από τον Τούρκο Υπουργό Ε. Μπαγίς για την αντιαρματική τάφρο στον Έβρο. Συγκεκριμένα ο Τούρκος Υπουργός αναρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα σπαταλά τα χρήματα της σε τέτοια έργα την στιγμή που περνά μια τεράστια οικονομική κρίση και δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα “Der Tagesspiegel’’ (5-8-11) ότι «στο τέλος μπορεί να πέσουν μέσα στο λάκκο αυτοί που τον σκάβουν»! Οι ίδιες δηλώσεις επαναλήφθηκαν πριν λίγες μέρες σε άλλη γερμανική εφημερίδα χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη ελληνική αντίδραση.

Επειδή τέτοιες συμπτώσεις απόψεων δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την θέση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας έναντι τόσο σοβαρών στρατηγικών ζητημάτων αλλά και για τον τρόπο υπεράσπισης της αξιοπρέπειας της Ελλάδας στο εξωτερικό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποια είναι άποψη σας για το εν λόγω έργο αλλά και για το πρόσωπο του Α/ΓΕΣ; Θα σταματήσετε τις διαρροές αρνητικών σχολίων στον Τύπο;

2. Υπήρξε αντίδραση του ΥΠΕΞ στις τουρκικές απειλές: Αν ναι. ποια ήταν;

3. Πως σκοπεύετε να επιβραβεύσετε δημόσια όλους όσους συμμετείχαν στο έργο κατασκευής της αντιαρματικής τάφρου του ‘Έβρου;

Αυτά δηλώνουν στη ΒτΕ οι Βουλευτές κ. Αθανάσιος Πλεύρης και κ. Άδωνις Γεωργιάδης

Σε απάντηση του το ΥΠΕΘΑ δηλώνει

Το εν λόγω έργο υποδομής εντάσσεται στο πλαίσιο του αμυντικού σχεδιασμού και είναι έργο πολλαπλής χρήσης που αυξάνει την αμυντική μας ικανότητα και παράλληλα δημιουργεί οφέλη κοινωνικού χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα από στρατιωτικής απόψεως:

(1) Συμβάλλει αποφασιστικά στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης.

(2) Παρέχεται σημαντική εξοικονόμηση στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης τουρκικής επιθετικής ενέργειας.

(3) Ισχυροποιείται η αμυντική τοποθεσία και εξασφαλίζεται η έγκαιρη προειδοποίηση σε στρατηγικό επίπεδο σε περίπτωση προετοιμασίας του αντιπάλου για επιθετική ενέργεια, καθόσον η διάβαση δυο διαδοχικών κωλυμάτων (Έβρου ποταμού και αντιαρματικής τάφρου) απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων, μεγαλύτερο χρόνο προετοιμασίας και δύναται να αποτελέσει χώρο καταστροφής των εχθρικών δυνάμεων.

(4) Δεν είναι εφικτή η γεφύρωσή της με τα διατιθέμενα από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσα γεφύρωσης κωλυμάτων.

Επιπλέον, από κοινωνικής απόψεως:

(1) Η εκτιμώμενη χωρητικότητα της υπόψη τάφρου με πλήρη πλήρωση (27.230.000 κμ) αγγίζει αυτήν ενός μέσου φράγματος, καθιστώντας την βασικό ταμιευτήρα νερού για την άρδευση της περιοχής.

(2) Η παράλληλη χρήση θηροφραγμάτων στην υπόψη τάφρο δίνει τη δυνατότητα της ελεγχόμενης πλήρωσής της με ύδατα των ποταμών Άρδα, ‘Έβρου, Ερυθροποτάμου και των υπαρχόντων ταμιευτήρων, καθιστώντας την μείζον αρδευτικό έργο για την περιοχή, η οποία είναι κατεξοχήν αγροτική.

(3) Θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

(4) Αποτελεί κύριο αντιπλημμυρικό έργο για την περιοχή του ‘Έβρου με εκτιμωμένη παροχή 250-300 κμ/sec, μέγεθος που επιτρέπει την ανακούφιση των περιοχών που πλήττονται από πλημμύρες κάθε έτος.

(4) Οι διαστάσεις της τάφρου (πλάτος στέψης 30 m) σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη τοπικά στάθμη υδάτων της, επιτρέπει την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων σε αυτή, όπως κωπηλασία, canoe kayak, κ.α., παρέχοντας τη δυνατότητα να αναπτυχθούν αθλήματα που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο σε περιοχές πολύ μακριά από τη θάλασσα, χωρίς επιπλέον κόστος.

(5) Θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης γύρω από αυτό, υποδομών ήπιας αναψυχής, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.