Ο ΥΕΘΑ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος , συναντήθηκε το απόγευμα στο Υπουργείο με τον Υφυπουργό του Ισραήλ, κ. Ντάνι Αγιαλόν.

Μετά το πέρας της συνάντησης τους προέβησαν σε δηλώσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Ντάνι Αγιαλόν.

Είχαμε μια πολύ εγκάρδια και φιλική συζήτηση.

Όπως γνωρίζετε, εδώ και αρκετό καιρό, έχει ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν βάλει τα θεμέλια μιας στρατηγικής συνεργασίας, που επεκτείνεται σε πάρα πολλούς τομείς. Στην ενέργεια, τον τουρισμό, την οικονομία, τον πολιτισμό και βεβαίως, την άμυνα.

Αυτές οι σχέσεις, με το πέρασμα του χρόνου, δυναμώνουν και βαθαίνουν ακόμα περισσότερο. Η σχέση μας με το Ισραήλ, έχει τις ρίζες της.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, είμαστε δύο λαοί με βαθιά ιστορία και μεγάλη πολιτισμική προσφορά. Είμαστε από τους αρχαιότερους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες και οι Ισραηλινοί συναντώνται σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από τις κοινές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.

Θα ήθελα να σημειώσω, ότι αυτή η διμερής στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευθεί.

Εμείς, ως χώρα, είμαστε ένας παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Καλλιεργούμε φιλικές σχέσεις συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας.

Το επισημαίνω αυτό, διότι οι σχέσεις μας δεν επηρεάζουν τις διμερείς μας σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, αλλά είναι σχέσεις ειλικρινείς και έχουν βάθος στο μέλλον.

Η επίσκεψη του κ. Υφυπουργού σήμερα, αυτό σηματοδοτεί, προαναγγέλλοντας σε ενάμισι περίπου μήνα από τώρα, και την επίσκεψη του συναδέλφου μου, Υπουργού Αμύνης του Ισραήλ κ. Μπάρακ.

Η συνάντησή μας κάλυψε ένα ευρύτατο πλέγμα θεμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με ακρίβεια από τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί πριν από αρκετό καιρό.

Είμαστε πολύ κοντά και δίπλα στην Κύπρο, στα θέματα που σήμερα την απασχολούν, με κορυφαίο τη συνεργασία της για τα ενεργειακά ζητήματα με το Ισραήλ.

Είμαστε παράγοντας εγγύησης, σταθερότητας και ασφάλειας.

Η Ελλάδα κινείται πάντοτε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και βέβαια, είναι πάντοτε παρούσα στις εξελίξεις, τόσον στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και μπροστά στις μεγάλες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τις βαθιές αλλαγές, που συντελούνται στον αραβικό κόσμο.

Τέλος, θα ήθελα να πω, ότι η ειλικρινής στρατηγική μας σχέση, οι φιλικές μας σχέσεις με το Ισραήλ, σε καμία περίπτωση, δεν οδηγούν σε αλλαγή από την πάγια θέση και στάση μας, σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Ελπίζουμε, ευχόμαστε και εργαζόμαστε, ώστε να κυριαρχήσει η ειρήνη και η συνεργασία στην περιοχή, με τους δύο λαούς να ζουν με ασφάλεια, μέσα στα αναγνωρισμένα κρατικά τους σύνορα.

Αυτήν την υπόθεση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας, υπηρετεί η ελληνική πολιτική. Μέσα σ΄ αυτό το πνεύμα έχουν αποφασισθεί όλα εκείνα που συνοδεύουν τις σχέσεις μας με το Ισραήλ.

Θα ήθελα να καλωσορίσω για μία ακόμη φορά τον κ. Αγιαλόν στην Ελλάδα, να του ευχηθώ καλή παραμονή και σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε, είτε στο Ισραήλ, είτε στη χώρα μας.

Και πάλι τον ευχαριστώ και τον καλωσορίζω.

ΝΤΑΝΙ ΑΓΙΑΛΟΝ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πολύ καλό μου φίλο Υπουργό Αμύνης κ. Αβραμόπουλο για αυτήν την πολύ καλή και ευγενική φιλοξενία. Ήταν ευχάριστη η συνάντησή μας καθώς και η ανταλλαγή απόψεων, συνειδητοποιήσαμε ότι όχι μόνο τα ελληνικά θέματα βρίσκονται σε καλά και σταθερά χέρια αλλά επίσης είναι ένας πολύ χρήσιμος πολιτικός και με διεθνή εμπειρία. Η Ελλάδα και το Ισραήλ πραγματικά μοιράζονται αξίες και κοινά συμφέροντα και συμφωνώ πλήρως σχετικά με αυτό που είπε ο Υπουργός ότι οι στρατηγικές μας σχέσεις είναι πολύ σταθερές και θα θέσουν ισχυρά θεμέλια.

Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε πως υπάρχει μία συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά αυτή τη σχέση καθ’ ότι οι αξίες και τα συμφέροντα είναι ίδια και σκοπεύουμε να βασιστούμε πλήρως σε αυτό το γεγονός, ώστε να φέρουμε τη συνεργασία σε επίπεδο εξαιρετικής συνεργασίας για την βελτίωση και για τα συμφέροντα του Ελληνικού και Ισραηλίτικου λαού.

Επίσης και για την ευρύτερη περιοχή και ό,τι και αν κάνουμε έχουμε υπ’ όψιν μας την σταθερότητα, την ειρήνη, την συνεργασία και την πρόοδο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και όλους τους παριστάμενους για τις δύο πολύ ωραίες μέρες που πέρασα εδώ. Πραγματικά ένιωσα σαν στο σπίτι μου.

Επίσης απήυθυνα μια επίσημη πρόσκληση για τον κ. Αβραμόπουλο από τον ομόλογό του, τον Υπουργό Αμύνης Μπαράκ για επίσκεψη στο Ισραήλ και την πρώτη βδομάδα του Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του ιδίου του κ. Μπαράκ. Οπότε η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί με πλήρη ισχύ.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.