Κόμμα Αποστράτων Σχολή ΕυελπίδωνΚόμμα Συνταξιούχων Ιερέων: Πως σας φαίνεται ως τίτλος κόμματος; Σίγουρα εξίσου περίεργος με το κόμμα των συνταξιούχων ιατρών, το κόμμα των συνταξιούχων πυροσβεστών, το κόμμα των συνταξιούχων αστυνομικών και φυσικά …. κόμμα των αποστράτων (δηλαδή συνταξιούχων στρατιωτικών). Έχει κανείς αμφιβολία ότι αν ιδρυθεί ένα κόμμα “συνταξιούχων ιερέων” δεν θα στρέψουν όλες οι παρατάξεις, τα κόμματα και τα ΜΜΕ τα βέλη τους στην Εκκλησιά που τους ανέδειξε; Η εισαγωγή αυτή είναι απαραίτητη όπως θα φανεί παρακάτω:

Εκτός των τειχών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων υπάρχει η εικόνα που χτίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έστω άδολα και καλόπιστα), η εικόνα που χτίζουν ορισμένοι ελάχιστοι απόστρατοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν το κύρος της ΣΣΕ για ιδιοτελείς σκοπούς όπως η πολιτική τους καριέρα, η εικόνα που χτίζουν αυτοί που απέτυχαν να μπουν στη ΣΣΕ (η αποχώρησαν ως ανεπαρκείς) και βέβαια υπάρχει η πραγματική εικόνα που γνωρίζουν οι εντός των τειχών (το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η Διοίκηση της ΣΣΕ και βέβαια η Κοσμητεία και το ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής). Κάθε ένας από τους παραπάνω διαμορφωτές της κοινής γνώμης για τη ΣΣΕ έχει και διαφορετικά κίνητρα Τα πιο άδολα και αγνά είναι των τελευταίων (ΓΕΣ, Διοίκηση ΣΣΕ, Κοσμητεία ΣΣΕ κλπ) που δεν έχουν να κερδίσουν κανένα υλικό αντάλλαγμα παρά μόνο να διαφυλάξουν το κύρος της ΣΣΕ. Οι άλλοι έχουν τα εξής κίνητρα:

Τα ΜΜΕ αποκτούν δημοσιότητα προσελκύουν διαφημίσεις και διεγείρουν τη φαντασία και τα πάθη των πολιτών αυξάνοντας την εμπορικότητα του μέσου τους.

Οι ελάχιστοι απόστρατοι (γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι) θέλουν να χτίσουν την πολιτική τους καριέρα σε ένα θεσμό και προσεγγίσουν τη ΣΣΕ ασφυκτικά (μέχρι στραγγαλισμού δημιουργώντας εντυπώσεις σύζευξης) στρέφοντας έτσι τα βέλη των πολιτικών τους αντιπάλων κατά της εύθραυστης ΣΣΕ και των νέων δοκίμων αξιωματικών.

Όσοι απέτυχαν να μπουν στη ΣΣΕ (η αποχώρησαν ταπεινωμένοι ως ανεπαρκείς) έχουν απωθημένα και σαν την αλεπού χαρακτηρίζουν τη σχολή «ξυνά και άγουρα σταφύλια» απαξιώνοντας το ίδιο το όνειρο τους αντί να το αποχαιρετίσουν με αξιοπρέπεια και να το φυλάξουν στην ψυχή τους ως κόρη οφθαλμού.

(Θα αποφύγουμε να αναφερθούμε σε πολιτικές ιδεολογίες και παρατάξεις που δημιουργούν εντυπώσεις για τη ΣΣΕ αφού θέλουμε να παραμείνουμε στο θέμα της σχέσης του “κόμματος των αποστράτων” και της ΣΣΕ)

Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) θα παρουσιάσει στο μέλλον την καθημερινότητα των Ευελπίδων ώστε να αντιληφθούν όλοι ότι πρόκειται για τους πιο σκληρά εργαζόμενους φοιτητές-σπουδαστές της ανώτατης παιδείας που δεν έχουν χρόνο για πολιτική και χουντικές δραστηριότητες. Η δημόσια εικόνα της ΣΣΕ που υπάρχει σήμερα είναι στρεβλή και ενισχύεται μερικές φορές από (ελαχίστους) αποστράτους που δεν αντιλαμβάνονται ότι η εμφάνιση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι ημερησία διαταγή που τη διαβάζουν στη μονάδα κεκλεισμένων των θυρών αλλά μπορεί να θίξει και να αμαυρώσει την εικόνα νέων στρατιωτικών επιστημόνων που δεν επιθυμούν να εκπροσωπούνται δημοσίως από αυτούς που θέλουν να κάνουν πολιτική καριέρα (αλλά στερούνται βασικών επικοινωνιακών και ρητορικών τεχνικών). Ασφαλώς τα ΜΜΕ δεν σπεύδουν στους αποστράτους αξιωματικούς με υψηλό επίπεδο παιδείας και σπουδών διότι δεν τους συμφέρει να δείξουν την καλύτερη εικόνα των αξιωματικών μας και έτσι το αποτέλεσμα μερικές φορές είναι απογοητευτικό.

Ομάδες αποστράτων επισκέπτονται τη ΣΣΕ ως απόφοιτοι ορισμένης τάξης (απόφοιτοι περασμένων δεκαετιών) οι οποίοι είμαστε σίγουροι οι περισσότεροι καμία σχέση δεν έχουν με το «κόμμα των αποστράτων». Όλοι αυτοί οι άξιοι και σεβαστοί απόστρατοι αξιωματικοί περιβάλλουν με αγάπη και σεβασμό τη σχολή τους και επιστρέφουν για να προσκυνήσουν το χώρο που διδάχθηκαν τα στρατιωτικά ιδεώδη και πήραν τον όρκο του Έλληνα Αξιωματικού. Οι άνθρωποι αυτοί που υπηρέτησαν με αγνότητα την πατρίδα δεν πρέπει να κατατάσσονται αυτόματα στο κόμμα των αποστράτων και έτσι να διογκώνεται ένα κίνημα που δεν γνωρίζουμε και για το οποίο δεν έχουμε άποψη. Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους ότι η ΣΣΕ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το κόμμα των αποστράτων και ότι οι απόστρατοι που επισκέπτονται τη ΣΣΕ κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο δεν έρχονται ως μέλη κανενός κόμματος.

Ειδικότερα, όσοι εκπροσωπούν και συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το κόμμα (η όποιο άλλο κόμμα!) δεν πρέπει να διδάσκουν στις στρατιωτικές σχολές και τους σχηματισμούς διότι βλάπτουν την ηρεμία της στρατιωτικής εκπαίδευσης και στρέφουν τα βέλη των αντιπάλων κομμάτων εναντίον των σπουδαστών, της Διοίκησης και των άλλων καθηγητών. Δεν μπορεί τη μία μέρα τα άτομα αυτά να εξασκούν στα ΜΜΕ αντιπολίτευση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (όποιο κόμμα και να είναι στην εξουσία) και την επόμενη να διδάσκουν στους Ευέλπιδες θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας (η κάθε άλλο αντικείμενο).

Κανένα κόμμα, κανένας κομματικός μηχανισμός και καμία πολιτική ιδεολογία δεν γίνεται ανεκτή εντός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (η των άλλων στρατιωτικών σχολών). Όπως διαπιστώσαμε ακόμη και ένα ανόητο αστείο ενός Εύελπι προκάλεσε σεισμό μεγατόνων και αποτέλεσε την αφορμή να δεχθεί επίθεση το κύρος της Στρατιωτικής Ακαδημίας (φυσικά χωρίς επιτυχία). Θεωρούμε ότι το παρόν άρθρο της ομάδας του EKEO ξεκαθαρίζει ότι η ΣΣΕ δεν έχει καμία σχέση με κανένα κόμμα και καμία πολιτική παράταξη και όποιος δολίως επιδιώξει να δημιουργήσει τέτοια εντύπωση πρέπει να υποστεί τις συνέπειες.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Καμία μομφή η άποψη δεν υπάρχει για το «Κόμμα των Αποστράτων» η για κάθε άλλη πολιτική παράταξη ούτε θεωρούμε ότι το κόμμα αυτό εκμεταλλεύτηκε επίτηδες το όνομα της ΣΣΕ. Όμως η ύπαρξη του (το όνομά του ιδιαίτερα) δημιουργεί εντυπώσεις για σχέση του με τη ΣΣΕ που πρέπει να αποσαφηνισθεί στους πολίτες διότι είναι παρεξηγήσιμη. Το άγχος των στελεχών του EKEO (αρκετοί από τους οποίους διδάσκουν στις στρατιωτικές σχολές) είναι τα πρόσφατα γεγονότα που διαστρεβλώθηκαν στην κοινή γνώμη και έβλαψαν την εικόνα της ΣΣΕ και της στρατιωτικής εκπαίδευσης γενικότερα. Είμαστε σίγουροι ότι τα στελέχη του εν λόγω κόμματος και οι ψηφοφόροι του θα αντιληφθούν τα αγνά μας κίνητρα στις έντονες εκφράσεις που χρησιμοποιήσαμε. Τους ευχόμαστε επιτυχία στις εκλογές όπως ευχόμαστε επιτυχία και σε κάθε άλλο κόμμα της Ελλάδας.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.