YouTube Preview Image

Στο βίντεο βλέπετε ένα σατιρικό δρώμενο αντίστοιχο με αυτό που μάλλον έγινε στην εξέδρα του αμφιθεάτρου στη ΣΣΕ – Μόνο που αυτό αφορά την εξέδρα του αμφιθεάτρου της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ (διαβάστε και θα καταλάβετε στη συνέχεια)

Το άρθρο της εφημερίδας “ΒΗΜΑ” για τα “χουντοσταγονίδια” στη Σχολή Ευελπίδων δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Είναι μεγάλος ο πειρασμός να σπεύσω να υποστηρίξω τον Εύελπι που δίδαξα μέσα στις αίθουσες της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων από την πρώτη ημέρα που ήρθε στην Ευελπίδων όπως με παρακινεί το ένστικτο του καθηγητή προς το σπουδαστή του. Όμως επειδή το θέμα βρίσκεται στη στρατιωτική δικαιοσύνη την οποία σέβομαι δεν θα αναφερθώ ακόμη σε λεπτομέρειες και αν και από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι πρέπει όλοι να μη βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα γιατί θα εκτεθούν. Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) συγκεντρώνει στοιχεία για το επεισόδιο που θα σοκάρουν – Συμβουλεύουμε όσους σπεύσουν να θίξουν την Σχολή Ευελπίδων με το περιστατικό αυτό να μη βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα κατά των Ευελπίδων.

Γνωρίζω όλα αυτά τα παιδιά ένα-ένα (όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του βήματος) από την ημέρα που άρχισαν τις σπουδές τους στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων μέχρι σήμερα . Τους παραλάβαμε από την τρίτη Λυκείου φοβισμένους και αγχωμένους για την είσοδο τους στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και όλοι οι καθηγητές τους και οι αξιωματικοί ανοίξαμε μια μεγάλη οικογενειακή αγκαλιά και τους πήραμε από το χέρι ώστε να τους διδάξουμε τα στρατιωτικά ιδεώδη αλλά και τις επιστήμες που οι συνομήλικοι τους φοιτητές στα πανεπιστήμια διδάσκονται. Στο στάδιο της μετεφηβικής ηλικίας με όλες τις ευαισθησίες τους και τα άγχη τους διδάχτηκαν τόσο από μένα όσο και από άλλους (καλύτερους) συναδέλφους μου τις αρχές της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης παράλληλα με τα επιστημονικά μαθήματα. Ανέλαβα και το πρώτο εξάμηνο των Ευελπίδων ώστε να αγγίξω αμέσως την ευαίσθητη εφηβική ψυχή τους καθώς αυτή διέρχονταν τον αντίξοο στίβο μάχης που επιβάλλει η στρατιωτική ζωή και πειθαρχία. Μέχρι και ομάδα “Σχολή Ευελπίδων” ιδρύσαμε στο facebook για να μπορούν όσοι θέλουν να εκφράζουν μη ήπιο και κόσμιο τρόπο τις ανησυχίες τους και τις απόψεις τους. Με ρομαντικές αναμνήσεις ακόμη από την πενταήμερη εκδρομή του Λυκείου γεμάτοι παράπονα που οι άλλοι συνομήλικοι  τους χαλαρώνουν (υπάρχουν γραφικότερα ρήματα) στα κυλικεία των πανεπιστημίων έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα επιστήμονες και στρατιώτες. Η επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα στη σχολή είναι ελλιπής, τα κινητά απαγορεύονται στις αίθουσες διδασκαλίας και τους διαδρόμους, σιδερένια πειθαρχία και αδιάκοπη άσκηση και μελέτη. Με πόνο ψυχής βλέπω κάθε μέρα πάνω τους την απίστευτη έλλειψη ύπνου λόγω της νυχτερινής σκοπιάς και των εξαντλητικών ασκήσεων και εγώ πρέπει να τους διδάξω πυρηνική φυσική, ατομική φυσική κλπ αντικείμενα δηλαδή που διδάσκονται σε μεγάλα εξάμηνα στα φυσικά τμήματα των ΑΕΙ. Οι κοπέλες Ευέλπιδες γεμάτες ζωντάνια πρέπει να κρύψουν τα φυσικά τους κάλλη κάτω από την αυστηρή στρατιωτική στολή, χωρίς ψυμίθια, χωρίς τους μηχανισμούς που οι συνομήλικες τους φοιτήτριες χρησιμοποιούν καθημερινά – εμφανίζονται απέρριτες κοπέλες και συνάμα στρατιώτες ένας συνδυασμός που με εκπλήσσει λόγω του ψυχικού φόρτου που επιβάλλει στα νεαρά αυτά κορίτσια.
Ορισμένοι από τους Ευέλπιδες εξαντλημένοι παρακολουθούν με κόπο τις πυρηνικές αντιδράσεις να γεμίζουν τον πίνακα, τις περίπλοκες διαφορικές εξισώσεις και τα ανώτερα μαθηματικά αλλά τελικά αντέχουν και μάλιστα ορισμένοι γράφουν Άριστα – όπως ο Αρχηγός των Ευελπίδων που σήμερα διαπομπεύεται για μια ανοησία του που διογκώθηκε και διαστρεβλώθηκε. Δεν είναι όμως μόνο υψηλές οι επιδόσεις τους που θα τις ζήλευαν και οι φοιτητές των πανεπιστημίων που τους κάνουν ξεχωριστούς. Οι Ευέλπιδες έχουν μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και στα σουαρέ σατιρίζουν τους πάντες ακόμη και τους καθηγητές τους στους οποίους όμως στέκονται προσοχή όταν μπαίνουν στις αίθουσες (ποιος συνάδελφος καθηγητής ΑΕΙ δέχθηκε ποτέ τέτοιο σεβασμό από τους φοιτητές του;) Κοσμήτορες, Διευθυντές τομέων, Καθηγητές, γίνονται αντικείμενο λεπτής και διακριτικής σάτιρας που δεν ενόχλησε ποτέ κανένα εδώ και δεκαετίες. Κωμικές εκδηλώσεις που χαλαρώνουν τους Ευέλπιδες από την αυστηρή καθημερινή μελέτη και πειθαρχία του στρατιωτικού επιστήμονα. Αυτό το λεπτό χιούμορ όμως που χαρακτηρίζει άτομα υψηλής ευφυίας όπως οι Ευέλπιδες, αυτή η σάτιρα που δίνει διέξοδο στους Ευέλπιδες μπορεί να χοντρύνει όπως μάλλον έγινε στην περίπτωση που αναφέρει το Βήμα. Ένα ανόητο καλαμπούρι νεαρών παιδιών που δεν έχουν γίνει ακόμη ούτε Ανθυπολοχαγοί διαστρεβλώθηκε και διογκώθηκε. Μια ανοησία που σατίριζε τη δικτατορία, που προκάλεσε γέλιο και θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί ως μια νεανική πλάκα (διαβάστε στο Βήμα ότι «οι άλλοι φώναζαν ποδοσφαιρικού τύπου συνθήματα») πήρε απρόβλεπτες και δυσανάλογες διαστάσεις στο εν λόγω δημοσίευμα.

Αρκεί να δούμε αντίστοιχες εκδηλώσεις στην εξέδρα του αμφιθεάτρου στη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ (West Point). Δείτε τη σάτιρα που κάνουν οι “Ευέλπιδες” του West Point της πιο διάσημης ακαδημίας του Κόσμου ακριβώς στον ίδιο χώρο που δυο-τρεις νεαροί Ευέλπιδες στη ΣΣΕ έκαναν πλάκα την ημέρα γιορτής του Πολυτεχνείου (δείτε τις σημαίες και τα εμβλήματα των ΗΠΑ και του West Point) Σατιρίζουν τους (Superintendent, Dean of Academics, Brigade Tactical Officer, and Commander) δηλαδή Διοικητή Σχολής, Πρύτανη κλπ.

YouTube Preview Image

Ο ύμνος της Δικτατορίας δεν κυκλοφορεί πλέον στο εμπόριο αλλά το youtube φρόντισε ώστε να μπορεί ο καθένας να ακούσει όχι μόνο αυτό αλλά και άλλους ύμνους που αναφέρονται σε σκοτεινές περιόδους της Ελλάδας από κάθε πολιτική παράταξη! Αλήθεια, τώρα που η Δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει ποιος δεν έχει κάνει πλάκα με τη δικτατορία και τους χουντικούς η ποιος δεν έχει πει το βλακώδες “Α ρε χούντα που σας χρειάζεται!” κατά το “Α ρε γερμανική κατοχή που σας χρειάζεται”;  Είναι όλες αυτές οι ανόητες και υπερβολικές εκφράσεις του καθημερινού Έλληνα προσβολή του πολιτεύματος  και αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία; Γιατί ένα ανόητο επεισόδιο ενός νεαρού δοκίμου αξιωματικού που έκανε πλάκα να αποτελέσει κίνδυνο για τη Δημοκρατία μας;

Αντί λοιπόν όπως τόσα χρόνια προτείνω η Γιορτή του Πολυτεχνείου να γιορτάζεται ταυτόχρονα στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στη Σχολή Ευελπίδων με κοινές εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν μαζί Ευέλπιδες και Φοιτητές αδελφωμένοι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι απαράδεκτο. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου γιορτάζουν ανοίγοντας (η κλείνοντας κατά βούληση) τις πόρτες στους πολίτες (βλ βίντεο στο τέλος) ενώ οι Ευέλπιδες πρέπει να σκύβουν την ημέρα αυτή το κεφάλι λες και έφταιξαν αυτά τα σημερινά αθώα παιδιά που σπουδάζουν στη ΣΣΕ για την κατάλυση της Δημοκρατίας στην οποία συμμετείχαν υπογείως και πολιτικοί της περιόδου εκείνης. Πυλώνας και φρουρός της Δημοκρατίας είναι σήμερα ο Ελληνικός Στρατός (με βάση τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων) που πρέπει να τύχει αγάπης και ενδιαφέροντος από όλους μας. Οι Ευέλπιδες είναι τα δικά μας παιδιά, παιδιά του Λαού κυρίως φτωχών οικογενειών που ζητούν να προσφέρουν στην Πατρίδα. Ασφαλώς δεν είναι κανείς αφελής να πιστεύει ότι οι βιομήχανοι, εφοπλιστές και πάσης φύσεως μεγιστάνες στέλνουν τα πορφυρογέννητα παιδιά τους στις στρατιωτικές σχολές. Αυτά είναι τα δικά σας παιδιά που πρέπει να Σχολή Ευελπίδων Μαθητές Φοιτητέςπροστατέψετε από τις άδικες κατηγορίες και τις υπερβολές εις βάρος τους. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει οι ίδιοι οι φοιτητές των Πανεπιστημίων να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τους σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών με κοινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητές θα έρθουν σε επαφή και θα δημιουργήσουν θερμές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με αυτούς που με μαθηματική ακρίβεια θα τους διοικήσουν την περίοδο της θητείας τους. Έτσι μόνο δημιουργείται κλίμα πατριωτισμού και αδελφοσύνης στην Ελλάδα. Δείτε στη διπλανή εικόνα με πόση υπερηφάνεια, αγάπη και ενδιαφέρον ένας καλός Εύελπις (άσχετος με το επεισόδιο) αλληλεπιδρά με τα νέα παιδιά – μια πολύ συχνή δραστηριότητα στη ΣΣΕ όσον αφορά τα Λύκεια της χώρας. Αυτή η τακτική πρέπει να επεκταθεί και στους φοιτητές που πρέπει να επισκεφθούν τη ΣΣΕ και να αλληλεπιδράσουν με τους Ευέλπιδες και την ιστορία του Ελληνικού Έθνους που φυλάσσεται στη Στρατιωτική Ακαδημία.

Ας προσέξουν καλά όλοι αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για να παραστήσουν τους δημοκράτες διότι απομονώνουν και ταπεινώνουν σήμερα τον ανθό του Ελληνικού Στρατού και ίσως αποδυναμώσουν το πατριωτικό τους φρόνημα (που βέβαια σήμερα παραμένει ισχυρό ως πυρηνικό όπλο!). Φυσικά μακριά από τη Σχολή Ευελπίδων πρέπει να μείνουν και όσοι θέλουν να κάνουν πολιτική καριέρα αναφερόμενοι στη σχέση τους με τη Σχολή Ευελπίδων (όποια και αν ήταν αυτή). Διότι στον ιερό αυτό τόπο στρατιωτικής επιστήμης όπου γαλουχούνται οι αυριανοί ηγήτορες του Στρατού απαγορεύεται κάθε πολιτική αναφορά και εκμετάλλευση αφού μια τέτοια εκτροπή θα καθιστούσε τη ΣΣΕ στόχο πολιτικών αντιπαραθέσεων (κάτι που νομίζω ήδη συνέβη με το εν λόγω δημοσίευμα!).

Πιστεύουμε ότι ο ΥΕΘΑ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος (καθώς και οι Αν.ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ) πρέπει να διαπιστώσουν αφενός μεν ότι ένα ανόητο αστείο ενός νεαρού (αριστούχου) Εύελπι δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία αφετέρου δε ότι είναι μέγα πολιτικό σφάλμα να χρησιμοποιηθεί το θέμα για επικοινωνιακούς λόγους.

Έχουμε εμπιστοσύνη στον ΥΕΘΑ και στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων να χειριστούν το θέμα με την αρμόζουσα σύνεση και σοφία.

Μόλις ολοκληρώσει η Στρατιωτική Δικαιοσύνη το έργο της θα επιστρέψουμε με στοιχεία που θα αποδείξουν τα επιχειρήματα μας.

Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος
Αν. Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Στρατιωτικών Εφαρμογών
Τομέας Φυσικών Επιστημών & Εφαρμογών της Σχολής Ευελπίδων

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι
Επειδή το κείμενο του “Ανώνυμου Ειδικού Συνεργάτη” της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ” μιλάει με πολύ σκληρά λόγια για το (ομολογουμένως ατυχές) επεισόδιο στη ΣΣΕ χαρακτηρίζοντας το ως “μίνι πραξικόπημα” αφήνοντας αιχμές για φήμες περί “αμφισβήτησης του πολιτεύματος” κλπ νομίζουμε ότι πρέπει να δείξουμε χωρίς πολλά λόγια που πρέπει να εστιάσει την δημοκρατική του πένα ο κ. Ανώνυμος Συνεργάτης ώστε να διορθωθεί η κατάσταση (οι επιλογές των βίντεο έγιναν τυχαία και δεν αποτελούν μομφή κατά συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης).

YouTube Preview Image
YouTube Preview Image
YouTube Preview Image

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ

Παραθέτουμε εδώ τον ύμνο της 21 Απριλίου όπως τον εντόπισαν οι Ευέλπιδες στο Youtube (διότι σίγουρα οι περισσότεροι αναγνώστες δεν τον γνωρίζουν η δεν τον θυμούνται). Θέλει μεγάλο θάρρος να διαπιστώσει κανείς ότι αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι αναφέρει στους στίχους τον Απρίλη (και τρόπον τινά την αποφράδα ημέρα 21 Απριλίου 1967) κατά τα άλλα οι στίχοι του δεν βάλουν κατά της Δημοκρατίας. Ασφαλώς όμως οι συνειρμοί είναι αυτόματοι και η χρήση του ύμνου αυτού σε στρατιωτικούς χώρους (και ιδιαίτερα από στρατιωτικούς) είναι απαράδεκτη, επιλήψιμη και πειθαρχικώς κολάσιμη (αλλά όχι απαραίτητα ποινικώς κολάσιμη – ιδιαίτερα για νεαρούς που κάνουν πλάκα).

YouTube Preview Image

 

Διαβάστε εδώ το άρθρο της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ” στο ιστολόγιο onalert

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.