Ληγμένα Πυρομαχικά Καταστροφή ΠυρομαχικώνΠρόσφατα το EKEO διάβασε δημοσιεύματα εφημερίδας που αναφέρονταν στα τεράστια ποσά που κερδίζει η εταιρία που ανέλαβε την καταστροφή των ληγμένων πυρομαχικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εταιρία αυτή κερδίζει 25.000 Ευρώ ημερησίως λόγω του ορείχαλκου των πυρομαχικών που καταστρέφει. Το EKEO προβληματισμένο κάνει μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς για να διαπιστώσει αν τα δημοσιεύματα αυτά ευσταθούν. Αρχικά επισημαίνουμε ότι η τρέχουσα τιμή του χαλκού είναι σύμφωνα με τον πίνακα που παραθέτουμε και βρήκαμε στο διαδίκτυο περίπου 5500 Ευρώ ο τόνος ενώ αντίστοιχα ο ορείχαλκος είναι περίπου 4500 Ευρώ ο τόνος και το αλουμίνιο περίπου 1000 ευρώ ο τόνος. Από την άλλη μεριά έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο που πουλάνε άδειους κάλυκες βλημάτων (αντιαεροπορικών, πυροβολικού κλπ) για διακοσμητικούς σκοπούς (πχ ανθοδοχεία, μπιμπελό κλπ), σε συλλέκτες και διάφορους άλλους φορείς. Οι τιμές για κάθε κάλυκα φτάνουν και στα 200 Ευρώ μερικές φορές ανάλογα με το μέγεθος του κάλυκα. Είναι λοιπόν προφανές ότι αν τα ληγμένα βλήματα που πρόκειται να καταστραφούν είναι της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων τότε η ποσότητα των μετάλλων που θα αποκομίσει αυτός που ανέλαβε την καταστροφή είναι εκατοντάδων και ίσως χιλιάδων τόνων.
Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι ισχύει η κατώτερη τιμή του ορείχαλκου δηλαδή 4500 ευρώ ανά τόνο τότε εκ πρώτης όψεως τα μέταλλα που θα συλλεχθούν από όλα τα ληγμένα πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων ίσως να αξίζουν εκατομμύρια ευρώ. Αν όμως επιλέξει ο διαχειριστής τους να τα δώσει για επεξεργασία και να πουληθούν ως διακοσμητικά κλπ τότε το κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Για παράδειγμα το EKEO έμαθε (ανεπίσημα) ότι μία εταιρία ανέλαβε την καταστροφή 1.500.000 βλημάτων 20 χιλιοστών της αεροπορίας. χαλκός ορείχαλκος τιμές (πηγή Κωτσοβός)Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κάθε τέτοιο βλήμα δίνει 65 γραμμάρια μετάλλων (πάσης φύσεως) και άρα θα έχουμε 97 τόνους μέταλλα (πάσης φύσεως). Δεν γνωρίζουμε όμως τι θα γίνει με όλα τα άλλα εκατοντάδες χιλιάδες ληγμένα βλήματα και νάρκες των Ενόπλων Δυνάμεων που θα αποδώσουν εκατοντάδες τόνους μετάλλων μεταξύ αυτών (αλουμίνιο, ορείχαλκος κλπ).
Επισημαίνουμε ότι το EKEO δε γνωρίζει αν η εν λόγω εταιρία κερδίζει αυτά τα ποσά διότι δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το είδος των βλημάτων που διαχειρίζεται καθώς και τη συνολική ποσότητα. Κατά συνέπεια καμία κατηγορία δεν εκφράζουμε ούτε εγείρουμε υποψίες και οι υπολογισμοί μας είναι θεωρητικής φύσεως. Αν όμως ισχύουν τα παραπάνω δεδομένα τότε πρόκειται για μια υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ που σίγουρα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Εφορία πρέπει να εξετάσουν. Όλα αυτά τα μέταλλα που συλλέγονται δεν είναι σκουπίδια αλλά φορολογήσιμο πολύτιμο υλικό του οποίου η διαχείριση πρέπει να διερευνηθεί καθώς και οι τελικοί αποδέκτες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αλουμίνιο τιμές

Τιμή Αλουμινίου (Δολ/Λίβρα)

Σίγουρα το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) θέτει την υπόθεση υπό έλεγχο σύμφωνα με το καταστατικό του και θα ζητήσει από το ΥΠΕΘΑ λεπτομέρειες για τις ποσότητες των μετάλλων που συλλέγονται από την καταστροφή των πυρομαχικών.

Επισημαίνουμε ότι η πρόσφατη αυτοψία του EKEO στο χώρο καταστροφής των πυρομαχικών στην ΠΑΠ Κυψελοχωρίου δεν αποτελεί πιστοποίηση καμίας εταιρίας καταστροφής πυρομαχικών ούτε και εγγυάται τίποτα περισσότερο παρά όσο αυστηρά αναφέρονται στην αυτοψία που έγινε και η οποία αφορούσε μόνο εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα ελέγχου.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.