YouTube Preview Image
Συχνή ερώτηση στο μάθημα της φυσικής όπλων στη Σχολή Ευελπίδων:Μπορούμε να πυροβολήσουμε με το τυφέκιο μάχης A3G3 η άλλο πυροβόλο όπλο κάτω από την επιφάνεια του νερού; Μπορούμε να πυροβολήσουμε με τα ίδια όπλα στο φεγγάρι η γενικά στο διάστημα; Η απάντηση και στα δύο είναι ΝΑΙ αν και συνήθως οι απαντήσεις των πρωτοετών Ευελπίδων είναι μοιρασμένες. Αν ανακινήσουμε το φυσίγγιο 7.62 NATO του A3G3 θα διαπιστώσουμε ότι περιέχει αέρα που επιτρέπει την παλινδρόμηση του εκρηκτικού γεμίσματος. Ο αέρας αυτός είναι αρκετός για την κατάκαυση του γεμίσματος και άρα δεν απαιτείται εξωτερική ατμόσφαιρα. Θυμίζουμε ότι έκρηξη σημαίνει ταχύτατη καύση δηλαδή χημική αντίδραση με οξυγόνο. Επειδή η χρήση πυροβόλου όπλου μέσα η κάτω από το νερό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απαγορεύεται το EKEO προτείνει στους ενδιαφερόμενους να δούνε τα βίντεο της ανάρτησης για να διαπιστώσουν τα μακροσκοπικά φαινόμενα που συνοδεύουν τον πυροβολισμό μέσα στο νερό.
Για παράδειγμα πυρομαχικό 9 mm FMJ (Full Metal Jacket δηλαδή πλήρως επινικελωμένο) πιστολιού Glock μέσα στο νερό μετά από ένα- δύο μέτρα έχει χάσει όλη του την ταχύτητα άρα ξεχάστε τον υποβρύχιο πόλεμο με τα πυροβόλα όπλα σας. Δείτε το
YouTube Preview Image
Προφανή συμπεράσματα είναι ότι τα περίστροφα έχουν μεγαλύτερη απώλεια ωστικών αερίων (προωθητικών αερίων) λόγω της δομής τους (μύλος) ενώ τα ημιαυτόματα πιστόλια έχουν καλύτερη απόδοση. Επίσης παρατηρούμε ότι στην έξοδο της κάνης τα αέρια δεν έχουν σφαιρική δομή αλλά τη δομή ενός τόρου (λουκουμάς)

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.