Άνεργοι Έλληνες Επιστήμονες Ανεργία ekeoΕίναι καιρός να παραδεχθούν όλοι όσοι επένδυσαν στις σπουδές τους και τη λήψη ενός πτυχίου (η και μεταπτυχιακού) ότι όλα τα όνειρα τους καταρρέουν. Κάποτε η αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο σήμαινε και την καταξίωση του ατόμου στην Ελληνική κοινωνία που συνοδευόταν από κοινωνική και οικονομική άνοδο. Στις παλιές Ελληνικές ταινίες όταν ο φτωχός έπαιρνε το πτυχίο το (εκείνο το διπλωμένο σε ρολό χαρτί που κρατούσαν στο χέρι πριν πέσουν οι τίτλοι) τελείωνε και η ταινία με αίσιο τέλος. Όταν ο ορφανός λουστράκος έπαιρνε το πτυχίο του μηχανικού, δικηγόρου κλπ σήμαινε ότι γλύτωνε από τη φτώχεια. Σήμερα όμως το πτυχίο έχασε πια την αίγλη του και ο κάτοχος του καλείται να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα. Τελείωσε πλέον η ελπίδα του διορισμού στο δημόσιο μέσω πολιτικών μεσαζόντων ενώ πλέον η ίδια η αγορά ρυθμίζει τις πραγματικές της ανάγκες. Όσα πτυχία η αγορά δεν τα χρειάζεται τα απορρίπτει και καθιστά τους κατόχους τους ουσιαστικά ανέργους. Με νεοπλασματικό τρόπο στα Ελληνικά πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν τα πιο απίστευτα γνωστικά αντικείμενα και τμήματα προκειμένου να εξευρεθούν θέσεις για «Καθηγητές Πανεπιστημίου» που στη συνέχεια θα είχαν μόνο το μισθό τους η θα εντυπωσίαζαν ίσως τους συγγενείς και τους φίλους. Μόνο τα θεμελιώδη πτυχία που πάντα οι κοινωνία χρειάζεται επιβίωσαν αλλά και αυτά ακόμη διέρχονται τεράστια κρίση. Που θα πάνε λοιπόν οι δεκάδες χιλιάδες άνεργοι διδάκτορες και κάτοχοι μεταπτυχιακών; Η απάντηση είναι ότι θα πρέπει πλέον να αντιληφθούν ότι η μεγάλη τους φίλη είναι ίδια η αγορά και η κοινωνία. Δεν την ακούνε, έχουν κλείσει τα αυτιά τους, στηλώσανε τα πόδια τους και θέλουν να εξασκήσουν το επάγγελμα που (ίσως δολίως) τους παραπλάνησαν να ακολουθήσουν. Η αναφορά σε ρομαντικά (όχι άχρηστα!) πτυχία ίσως να έδειχνε μεροληψία για το λόγο αυτό αφήνουμε τον αναγνώστη να σκεφθεί ορισμένα (ίσως τα περισσότερα) που δεν παρέχουν καμία επαγγελματική εξασφάλιση. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της λανθασμένης νοοτροπίας των Ελλήνων Επιστημόνων αναφέρουμε το εξής γεγονός:
Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων έκανε μια δημόσια πρόσκληση σε Έλληνες Επιστήμονες να ενταχθούν στο ίδρυμα ως συνεργαζόμενοι ερευνητές προκειμένου να υποβληθούν ερευνητικές προτάσεις σε φορείς (κυρίως) του εξωτερικού σε θέματα ελέγχου όπλων, διεθνούς ασφάλειας, αντιμετώπισης τρομοκρατίας και εγκληματικότητας. Εκατομμύρια ευρώ περιμένουν τη διεκδίκηση τους από όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τα θέματα αυτά. Είχαμε δεκάδες αιτήσεις επιστημόνων για συνεργασία που μόλις άκουγαν ότι δεν μπορεί να τους γίνει άμεση πρόσληψη αλλά πρέπει να συνυποβάλλουν μαζί με το ίδρυμα ερευνητική πρόταση (δηλαδή να συντάξουν και οι ίδιοι κάποιο κείμενο στα Αγγλικά) απογοητεύονταν. Δυστυχώς όσοι δεν έχουν ζήσει και εργαστεί σε ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα δεν γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος του χρόνου των στελεχών τους καταναλώνεται στην προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για την έρευνα τους και τη διδασκαλία τους (ένα grant proposal αποτελείται από δεκάδες σελίδες και παίρνει μήνες να γραφτεί). Με λίγα λόγια αρκετοί νέοι Έλληνες επιστήμονες (φυσικά όχι όλοι) έχουν κακομάθει στο καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου και δεν μπορούν να γράψουν μερικές δεκάδες σελίδες ερευνητική πρόταση την οποία στη συνέχεια να προωθήσουν όπως ακριβώς κάνουν όλοι στην αγορά. Δηλαδή δεν αρκεί να μπορείς να κάνεις έρευνα αλλά πρέπει να ξέρεις και να την προωθήσεις, να τη διαφημίσεις και να την πουλήσεις. Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) γνωρίζει τους μηχανισμούς αυτούς και ελπίζει κάποτε να υπάρξει αφύπνιση των νέων επιστημόνων που πρέπει να αναζητήσουν ενίσχυση εκτός Ελλάδας – Η πατρίδα μας δεν μπορεί πλέον να αγοράσει την έρευνα τους (τα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα καταρρέουν) και οι Βουλευτές δεν μπορούν να τους διορίσουν. Είναι καιρός να πάρουν την καριέρα τους στα χέρια τους. Η αποδοχή μιας ερευνητικής πρότασης μπορεί να δώσει μηνιαίους μισθούς χιλιάδων ευρώ σε ένα ερευνητή και φυσικά να του δώσει πίσω την αξιοπρέπεια του αφού θα έχει κερδίσει με την αξία του τους μισθούς και τη χρηματοδότηση του και κανείς δεν θα μπορεί να τον απολύσει.
Περιμένουμε ακόμη τις αιτήσεις των επιστημόνων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ομάδα του EKEO και να συντάξουν τις δικές τους ερευνητικές προτάσεις με την καθοδήγηση του ιδρύματος τις οποίες θα υποβάλλουμε (μέσω του ιδρύματος) σε διάφορους φορείς του εξωτερικού.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.