Σωματοφύλακας Υπηρεσίες ΑσφαλείαςΌπως έχει τονίσει στο παρελθόν το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) τα θέματα Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας στην Ελλάδα διέπονται από την προχειρότητα που χαρακτηρίζει τις περισσότερες υποθέσεις δημόσιας ασφάλειας. Ενώ λοιπόν πολύ σωστά η περιβόητη Τρόϊκα προσπαθεί να απελευθερώσει τα επαγγέλματα για να βρει δουλειά ο κόσμος (πχ υπηρεσίες ασφαλείας) το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατεβάζει τις πιο απίστευτες ιδέες για να δημιουργήσει ανέργους. Μαθαίνουμε λοιπόν από την ιστοσελίδα της Αστυνομίας ότι όποιος θέλει πλέον να βγάλει άδεια για προσωπικό ασφαλείας από την αρχή του 2012 πρέπει να έχει τα προσόντα (πτυχία) της υπ’ αριθ. 4892/1/76-στ’ από 12-07-2010 Κ.Υ.Α. Παραθέτουμε την σχετική απόφαση μήπως ξυπνήσουν οι αρμόδιοι και αντιληφθούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων σεκιούριτι δεν έχουν τα προσόντα αυτά. Ποιος απίστευτος νους απαίτησε στην εν λόγω απόφαση, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια Β κατηγορίας (δηλαδή για εγκατάσταση συστήματος συναγερμού κλπ) ο αιτών να είναι όχι απλός φυσικός αλλά με εξειδίκευση στη Ραδιοηλεκτρολογία (βλ μεταπτυχιακό τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, ΕΚΠΑ κλπ). Ποιος άσχετος απαίτησε την ύπαρξη πτυχίου ΙΕΚ σε θέματα ασφαλείας ως απαραίτητο τυπικό προσόν για την παροχή άδειας Α κατηγορίας (πχ νυχτοφύλακα, φύλακα πόρτας κλπ) όταν τα περισσότερα σχετικά ΙΕΚ δεν έχουν βγάλει ακόμη αποφοίτους; Δηλαδή ένας γυμναστής (απόφοιτος ΤΕΕΦΑ) ολυμπιονίκης στις πολεμικές δεν μπορεί να δουλέψει ως φύλακας αν δεν πάει σε ΙΕΚ; Ένας απόστρατος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων απόφοιτος Ανώτατης Στρατιωτικής/Αστυνομικής Σχολής δεν μπορεί να προφυλάξει και να φρουρήσει ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο (VIP); Βέβαια η σχετική απόφαση επιβάλλει εναλλακτικά την πιστοποίηση του ΕΚΕΠΙΣ η του ΚΕΜΕΑ αλλά αυτό είναι εξίσου επαχθές διότι ασφαλώς σημαίνει χρήμα και χρόνο για άτομα δεν χρειάζονται αυτούς τους περιορισμούς λόγω των ήδη αυξημένων προσόντων τους.
Οι περισσότεροι υπάλληλοι των εταιριών σεκιούριτι είναι πλέον ιδιαίτερα ανήσυχοι διότι μόλις λήξει η άδεια τους από τον Οκτώβριο του 2013 θα είναι άνεργοι ακόμη και αν είναι πτυχιούχοι ΤΕΙ, ΑΕΙ, Διδάκτορες, Ολυμπιονίκες Πολεμικών Τεχνών κλπ διότι δεν θα έχουν τα εξειδικευμένα προσόντα που απαιτούνται από τη σχετική απόφαση την οποία πρέπει όλοι να διαβάσουν! Φυσικά να ξεχάσουν την ανανέωση της άδειας τους (από το 2013 και μετά) και η προϋπηρεσία τους θα πάει χαμένη αν δεν σπουδάσουν σε κάποιο ΙΕΚ για δύο χρόνια (ανεξαρτήτου ηλικίας). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τόσο για αυτούς που χωρίς άδεια δουλεύουν ως φύλακες η εγκαθιστούν συστήματα συναγερμού όσο και για τις εταιρίες που τους προσλαμβάνουν.

Το EKEO ελπίζει ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων που ευτυχώς επιβάλλει η Τρόϊκα να αναγκάσει τους αρμοδίους να αντιληφθούν ότι κάθε απόφοιτος ΑΕΙ/ΤΕΙ πρέπει να μπορεί να εξασκήσει το επάγγελμα του φύλακα και του τεχνικού συναγερμών όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες ενώ εναπόκειται στις ίδιες τις εταιρίες να επιμορφώσουν και να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους τους. Έλεος πια στην Ελλάδα όπου οι διοικητικές υπηρεσίες μπλοκάρουν τα επαγγέλματα για να τα ξεμπλοκάρουν μετά με «λαδώματα» και «βύσματα».

Download (PDF, 130KB)

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.