Ελληνική Πολιτοφυλακή Ληστείες ΔιαρρήξειςΤο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ) συνέταξε μερικές βασικές συμβουλές, οδηγίες και κανόνες επιβίωσης στην περίπτωση που ο Πολίτης βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει ένα διαρρήκτη που εισέβαλε οπλισμένος στο σπίτι. Η περίπτωση όπου η διάρρηξη γίνεται κατά την απουσία του ιδιοκτήτη δεν καλύπτεται διότι αφορά τα μέτρα ασφαλείας που έχουμε λάβει προκειμένου να αποτρέψουμε τη διάρρηξη (πόρτες ασφαλείας, συναγερμοί κλπ). Ξεκινούμε λοιπόν από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε την παρουσία του διαρρήκτη στο σπίτι συνήθως κατά τις νυχτερινές ώρες του ύπνου. Καλύτερα να ξεχάσουμε όσα έχουμε δει στις κινηματογραφικές ταινίες για ένοπλη αντιμετώπιση του ένοπλου διαρρήκτη (και ιδιαίτερα να ξεχάσουμε τη γιαγιά που έτρεψε σε φυγή ένοπλο ληστή – πόσους φουκαράδες οικογενειάρχες δεν έχει σκοτώσει αυτή η γιαγιά). Επιγραμματικά ισχύουν τα εξής

Ο ανύποπτος οικογενειάρχης με την πυτζάμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την καταδρομική ομάδα των διαρρηκτών με τα αυτόματα τυφέκια εφόδου που σχεδίαζαν μέρες την έφοδο και έχουν προβλέψει τις κινήσεις αυτές. Κάθε σχέδιο επίθεσης και άμυνας που θα συντάξει πρόχειρα το μισοκοιμισμένο θύμα αναμένεται να αποτύχει.

Ο ένοπλος διαρρήκτης σχεδόν ποτέ δεν είναι μόνος! Υπάρχει τουλάχιστον ένας ένοπλος για υποστήριξη και κάλυψη και ίσως και τρίτος. Ακόμη και αν επιτεθούμε στον ένα (με όπλο η με γυμνά χέρια) θα επέμβει η ομάδα υποστήριξης με βίαιο τρόπο ενδεχομένως πληγώνοντας και άλλα μέλη της οικογένειας μας.

Οι ένοπλοι ληστές και διαρρήκτες μερικές φορές φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και άρα μπορεί να τους πυροβολήσουμε και να μην τραυματιστούν ενώ θα ανταποδώσουν τα πυρά με φονικές επιπτώσεις.

Η πρώτη κίνηση που κάνει ο ένοπλος διαρρήκτης είναι να φοβίσει τα θύματα με βίαιο τρόπο χτυπώντας τους έτσι ώστε να τους αποτρέψει από κάθε αντίδραση. Είναι πολύ σπάνιο να εισβάλουν ένοπλοι διαρρήκτες-ληστές και να ζητήσουν απλώς τα χρήματα και τα κοσμήματα χωρίς να χτυπήσουν κάποιο για εκφοβισμό.

Ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού) η από την προσπάθεια των ληστών να περιορίσουν το θύμα (φίμωση, δέσιμο, κλπ) που προκαλεί το θάνατο του. Οι ληστές αδιαφορούν αν το θύμα που χτυπούν για εκφοβισμό η δένουν για περιορισμό έχει προβλήματα υγείας.

Οι Ληστές-Διαρρήκτες γνωρίζουν ότι έχετε κρύψει χρήματα λόγω του φόβου της πτώχευσης και ξέρουν πώς να τα βρουν. Αφού ψάξουν στα στρώματα, στο ψυγείο, στο πατάρι, στην τουαλέτα, στα παπούτσια, στα βιβλία, στα σακιά με το ρύζι κλπ. (μην είστε αφελείς, αυτές τις κρυψώνες τις ξέρουν καλά) θα σας αναγκάσουν να τα δώσετε μόνοι σας. Μερικά χτυπήματα, απειλή των παιδιών σας και άλλες τέτοιες μέθοδοι θα σας αναγκάσουν να τους δώσετε τα χρήματα όπου και να έχετε κρύψει για να σώσετε τη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας. Δεν θα σας ζητήσουν ευγενικά τα χρήματα αλλά αφού «μυρίσουν» το φόβο σας μετά από μερικά χτυπήματα.

Αν τα χρήματα και τα κοσμήματα δεν είναι πολλά τότε θα επιμείνουν αν γνωρίζουν ότι είστε πλούσιοι και θα αρχίσουν να βρίζουν και να εκνευρίζονται διότι η λεία τους είναι μικρή και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε τους ότι αυτά υπάρχουν ενώ τα άλλα είναι στην τράπεζα.

Υπάρχει ενδεχόμενο να σας ζητήσουν την πιστωτική κάρτα και το PIN ώστε κάποιος να πάει να βγάλει χρήματα αλλά αυτό παίρνει χρόνο και δεν συνηθίζεται πολύ. Αν έχουν μελετήσει καλά την περίπτωση σας θα γνωρίζουν και το αυτοκίνητο σας και μπορεί να σας πάρουν τα κλειδιά για να διαφύγουν εκτός Ελλάδας.

Ο βιασμός είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο αφού πλέον το σεξ είναι φτηνό και με ελάχιστα από τα χρήματα που θα σας κλέψουν μπορούν να έχουν άφθονο. Κατά συνέπεια μη φοβηθείτε ότι μπορεί να σας βιάσουν οι διαρρήκτες ληστές αφού συνήθως οι βιασμοί γίνονται από γνωστούς και συγγενείς.

Αφού το EKEO περιέγραψε τα πιο πιθανά σενάρια ώστε να τα αναμένουν οι πολίτες αναφέρουμε μερικές τακτικές επιβίωσης επιγραμματικά (φυσικά εννοείτε ότι θα πρέπει να καλέσετε την Αστυνομία αμέσως μόλις αντιληφθείτε κίνδυνο η όταν μπορέσετε)

Σε ένοπλη διάρρηξη ληστεία μην επιχειρήσετε να βγάλετε την κουκούλα η να τους αναγνωρίσετε. Ίσως χάσετε τη ζωή σας αφού οι ληστές δεν θέλουν να αφήσουν μάρτυρες πίσω τους. Μην αρχίσετε να ουρλιάζετε γιατί η πρώτη κίνηση τους είναι να σας ρίξουν αναίσθητο (η νεκρό) η να σας φιμώσουν (ορισμένοι πνίγονται!). Σταθείτε ήρεμος και πέστε τους ότι δεν πρέπει να φοβούνται θα τους δώσετε ότι πολύτιμο έχετε αρκεί να μην κάνετε κακό σε κανένα. Να πάρουν ότι θέλουν και να φύγουν χωρίς βία. Μόλις φύγουν μην τους καταδιώξετε αμέσως διότι μπορούν να σας πυροβολήσουν. Καλέστε την αστυνομία η την τοπική Ελληνική Πολιτοφυλακή. Βασική συμβουλή: Μην παριστάνετε τον Τσακ Νόρρις θα προκαλέστε θύματα και ίσως χάσετε τη ζωή σας. Δεν είναι δειλία η στάση αυτή αφού ακόμη και σε περίοδο πολέμου ο Διοικητής παραδίδει τα όπλα προκειμένου να μη χαθούν οι ζωές των στρατιωτών του σε περίπτωση ενέδρας που δεν έχει ελπίδες σωτηρίας.

Θωρακίστε τις πόρτες σας, τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες με μηχανισμούς που θα σας υποδείξει το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO).

Τοποθετείστε σύστημα συναγερμού που θα ενεργοποιηθεί ακόμη και αν είστε σπίτι με το πάτημα ενός πλήκτρου με μονάδα ήχου εξωτερική ώστε να ακούσει όλη η γειτονιά ότι δέχεστε ληστρική επίθεση. Οι Πολιτοφύλακες που θα περιπολούν θα σπεύσουν για βοήθεια καλώντας και την Αστυνομία. Οι γείτονες συνήθως δεν ενδιαφέρονται για τον ήχο συναγερμών σε άγνωστες και απρόσωπες περιοχές της Αθήνας αφού φοβούνται τον κίνδυνο. Αν έχετε ενεργοποιήσει τους Πολιτοφύλακες της περιοχής σας τότε θα είστε σίγουροι ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί!

Να έχετε έτοιμο ένα μήνυμα κινδύνου στο κινητό σας (distress sms message) που θα στείλετε στο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) μόλις διαπιστώσετε κίνδυνο (θα ανακοινωθεί στο μέλλον). Το μήνυμα αυτό θα διαβιβαστεί στους πολιτοφύλακες της περιοχής και θα κληθεί και η Ελληνική Αστυνομία. Το κινητό σας τηλέφωνο να έχει το μήνυμα αυτό έτοιμο να φύγει το βράδυ (μη ξεχάσετε να το ακυρώσετε αν το στείλετε κατά λάθος). Οι πολιτοφύλακες θα έρθουν στο σπίτι σας χτυπώντας το κουδούνι η θα σας πάρουν τηλέφωνο αν είναι σε μεγάλη απόσταση. Τότε πείτε στους διαρρήκτες που θα ακούν το τηλέφωνο σας να χτυπάει ότι έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα συναγερμού ενώ στο τηλέφωνο είναι η Ελληνική Πολιτοφυλακή (μπορούν να το διαπιστώσουν απαντώντας οι ίδιοι). (Σημείωση η Ελληνική Πολιτοφυλακή διέκοψε τη λειτουργία της)

Η κοινωνική αλληλεγγύη σε θέματα ασφαλείας μέχρι σήμερα ήταν μόνο σε ρομαντικά μυαλά ενώ τώρα με την ίδρυση της Ελληνικής Πολιτοφυλακής γίνεται πραγματικότητα αφού τα στελέχη της είναι οι ίδιοι οι Έλληνες Πολίτες που ενισχύουν την ασφάλεια της οικογένειας τους που δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από τα κρατικά σώματα ασφαλείας αλλά χρειάζεται και η δική σας ενεργοποίηση μέσω του προγράμματος ασφαλείας του EKEO.

Είναι αδύνατον μια απλή σελίδα να καλύψει όλα τα πιθανά σενάρια κινδύνου και ασφαλώς ίσως υπάρχουν λάθη και ατέλειες στον παραπάνω απλοϊκό οδηγό. Σας συνιστούμε να ζητήσετε τη συμβουλή της Αστυνομίας για επίσημη επιμόρφωση. Διαβάστε την αποποίηση ευθυνών του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.