YouTube Preview Image
Οι νόμοι περί όπλων είναι πολύ συγκεκριμένοι όσον αφορά την έννοια του όπλου. Ίσως ορισμένοι δεν το γνωρίζουν αλλά ακόμη και μια πτυσσόμενη ράβδος είναι όπλο και επιβάλλει τη σύλληψη του ατόμου που την κατέχει ιδιαίτερα αν το κουβαλάει πάνω του εκτός της οικίας του. Ακόμη και η σφεντόνα είναι όπλο και βέβαια το ίδιο ισχύει για το σπρέι πιπεριού (η τα σχετικά δακρυγόνα σπρέι). Το EKEO θεωρεί ότι οι Έλληνες δεν είναι καλά επιμορφωμένοι σε θέματα Ελέγχου Όπλων και συχνά ίσως να διαθέτουν ένα όπλο και να μη γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν. Με έκπληξη παρακολουθούμε σε διάφορα Ελληνικά ιστολόγια αμυντικού περιεχομένου να διαφημίζονται όπλα ηλεκτροσόκ (tazer) ενώ αυτά απαγορεύονται αυστηρά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το αρ.1. του ν. 2168/1993: «Όπλο είναι κάθε μηχάνημα, το οποίο, με ωστική δύναμη που παράγεται με οποιονδήποτε τρόπο, εκτοξεύει βλήμα ή χημικές ουσίες ή ακτίνες ή φλόγες ή αέρια και μπορεί να επιφέρει κάκωση ή βλάβη της υγείας σε πρόσωπα ή βλάβη σε πράγματα ή να προκαλέσει πυρκαγιά και ιδίως κάθε πυροβόλο όπλο, χειροβομβίδα και νάρκη κάθε τύπου, όπως και κάθε συσκευή που μπορεί να προκαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο τα ανωτέρω αποτελέσματα.»

Όπλα θεωρούνται επίσης τα αντικείμενα που είναι πρόσφορα για επίθεση ή άμυνα και ιδιαίτερα:
α. Μηχανισμοί και κάθε μέσο εκτόξευσης χημικών ουσιών (SPRAY) ή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
β. Μαχαίρια κάθε είδους, εκτός εκείνων που η κατοχή τους δικαιολογείται για οικιακή ή επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση, τέχνη, θήρα, αλιεία ή άλλη συναφή χρήση.
γ. Μεταλλικές γροθιές, ρόπαλα μεταλλικά ή μη, και ρόπαλα συνδεδεμένα με αλυσίδα ή σχοινί (νουτσάκο).
δ. Σπάθες, λόγχες, ξίφη, ξιφίδια, ξιφολόγχες, στιλέτα, τόξα, βαλλιστρίδες (ARBALETE) και αστυνομικές ράβδοι.
ε. Αντικείμενα ή μέσα που χρησιμοποιούνται για εκτόξευση ουσιών που αναφλέγονται αυτόματα ή περιέχουν αναισθησιογόνες ή ερεθιστικές χημικές ουσίες και προορίζονται για επίθεση ή άμυνα.

Στις διατάξεις του νόμου περί όπλων υπάγονται επίσης και τα εξής συστήματα:
α. Σιγαστήρες, που τοποθετούνται σε οποιοδήποτε όπλο.
β. Συσκευές ή εγκαταστάσεις, που προορίζονται για το φωτισμό του στόχου ή του σκοπεύτρου του όπλου.
γ. Σκοπευτικές διόπτρες όπλων και πάσης φύσεως σκόπευτρα, ως και εξομοιωτές σκοποβολής.
δ. Ανταλλακτικά, μέρη και εξαρτήματα όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών, ως και μέρη πυρομαχικών.
ε. Απομιμήσεις (REPLICA) πυροβόλων όπλων, εφόσον αυτές είναι δυνατό να μετατραπούν σε πραγματικά όπλα, ως και μη λειτουργούντα, λόγω ουσιώδους έλλειψης ή βλάβης, πυροβόλα όπλα.

Όποιος έχει στη διάθεση του ένα από τα παραπάνω αντικείμενα, εξαρτήματα, κλπ χωρίς άδεια παραβιάζει το νόμο περί όπλων και διαπράττει ποινικό αδίκημα. Προσοχή λοιπόν διότι ίσως να οπλοφορείτε η να έχετε ένα όπλο στην κατοχή σας και να μη το γνωρίζετε. Το EKEO υπενθυμίζει ότι μερικές φορές η Αστυνομία μετά από έφοδο της σε σπίτια υπόπτων αναφέρει ότι συνελήφθη ο ύποπτος και για οπλοκατοχή ενώ στην πραγματικότητα τα αντικείμενα που βρήκαν ήταν ίσως μια πτυσσόμενη ράβδος, μια σπάθη Σαμουράϊ, κλπ.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.