YouTube Preview Image
Τα επεισόδια στην παρέλαση της Ρόδου έφεραν πάλι στην επιφάνεια το έρωτημα “ποια είναι η έννοια των παρελάσεων επιτέλους”; Οι παρελαύνοντες ποιο σκοπό έχουν και ταλαιπωρούνται ώρες προετοιμαζόμενοι για να παρελάσουν ενώπιον ορισμένων επισήμων, του λαού και των ίδιων των οικογενειών τους; Ο σκοπός των παρελάσεων έχει θολώσει όπως και η άποψη ορισμένων για αυτές. Το EKEO θεωρεί ότι η παρέλαση σκοπό έχει
Α) Να επιδείξει σε όλους τη συνοχή και την πειθαρχία της ομάδας που παρελαύνει ώστε να δώσει ένα μήνυμα δύναμης και εμπιστοσύνης (πχ ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας κλπ,)
Β) Να τιμήσει το γεγονός, την επέτειο, τους ήρωες και ότι άλλο γιορτάζει τιμάει ο Λαός εκείνη την ημέρα
Γ) Να επιδείξει την ομορφιά του σώματος και της ψυχής της ομάδας που παρελαύνει
Δ) (Λίγο ακραίο αλλά ισχύει μερικές φορές) Να προκαλέσει το σεβασμό των φίλων και το φόβο των εχθρών

Όμως ασφαλώς οι παρελάσεις αποτελούν και ένα σημείο συγκέντρωσης πολιτικών οι οποίοι θέλουν να τιμήσουν το γεγονός και βέβαια να πάρουν και μια δόση δημοσιότητας. Προφανώς υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δεν θέλουν να επιτρέψουν τη δημοσιότητα αυτή η θεωρούν ότι είναι ευκαιρία τώρα που τους βρήκαν μαζεμένους να τους τιμωρήσουν για την διαλυμένη οικονομία μας (αν και δεν φταίνε όλοι στην εξέδρα!). Είναι δύσκολο να κρίνει (και δυσκολότερο να κατακρίνει) κανείς τους ανθρώπους που εκδηλώνουν με βίαιο τρόπο την αγανάκτηση τους διότι ίσως αρκετοί από αυτούς είναι άνεργοι και απελπισμένοι. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Α,Β,Γ,Δ σκοπούς που προαναφέραμε αφού όσοι παρελαύνουν δεν έχουν το δικαίωμα να ασχημονούν κατά θεατών ακόμη και αν πρόκειται για πολιτικούς που δεν αποδέχονται. Ακριβώς όπως γίνεται στις προκηρύξεις του δημοσίου στις οποίες μόλις καταθέσεις αίτηση συμμετοχής δεν μπορείς στη συνέχεια να ζητήσεις την ακύρωση της προκήρυξης ακριβώς έτσι ισχύει για τις παρελάσεις. Όποιος συμμετέχει δεν μπορεί να μουτζώνει να βρίζει και να ασχημονεί αλλιώς να καθίσει σπίτι του η να ενωθεί με τους άλλους διαδηλωτές που δεν αποτελούν τμήμα της παρέλασης. Έτσι τουλάχιστον θα υπάρξει συνέπεια στην διαμαρτυρία αλλιώς αυτά που βλέπουμε από μια ελάχιστη ευτυχώς ομάδα μαθητών είναι μια κατάσταση που αν δεν αντιμετωπισθεί θα εκραγεί στα χέρια των γονέων τους που τώρα τους χειροκροτούν. (Πατήστε το 6 για να δείτε τις επίμαχες σκηνές).
Η Αγγλική ιστοσελίδα του EKEO έχει ήδη προειδοποιήσει τους ξένους που βλέπουν τα βίντεο ότι στις παρελάσεις στην Ελλάδα σήμερα ο κίνδυνος είναι μικρός αλλά καλύτερα να μένουν μακριά από τις εξέδρες των πολιτικών λόγω των βλημάτων που ίσως εκτοξευθούν εναντίον τους.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.