Κωνσταντίνος Ζιαζάς Αρχηγός ΓΕΣΗμερησία Διαταγή κ. Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Ζιαζιά, για τον Εορτασμό της Μνήμης του Αγίου Γεωργίου Προστάτη του Στρατού Ξηράς
Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, στρατιώτες, εθνοφύλακες και πολιτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς

Με θρησκευτική ευλάβεια και εθνική υπερηφάνεια, πιστοί στις ηθικές αξίες και παραδόσεις της φυλής μας, εορτάζουμε σήμερα τον Τροπαιοφόρο και Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο, Προστάτη του ενδόξου Στρατού μας.

Κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και προσκυνούμε τον πρωτοπόρο στο πάνθεον των Αγίων της χριστιανοσύνης. Μορφή ξεχωριστή. Μορφή που έλαμψε μέσα στο σκοταδισμό της εποχής του, αφού από την θράκα της πίστης του και της αντοχής του, ξεπήδησε η σπίθα της ελπίδας.

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 270 μ.Χ. από πλούσιους και επιφανείς γονείς. Σε νεαρή ηλικία, κατατάχθηκε στο ρωμαϊκό στρατό, επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού και χάρη στα εξαιρετικά προσόντα και την μόρφωσή του, ανήλθε γρήγορα στο βαθμό του Χιλίαρχου.

Η πίστη του στο Χριστό και η γενναία υπεράσπισή των χριστιανών, τον φέρνουν σε σύγκρουση με τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα, του οποίου τις υποσχέσεις για ύπατα αξιώματα, τις υποδείξεις και συστάσεις αλλά και τις απειλές περιφρονεί. Δε δέχεται να απαρνηθεί τη χριστιανική του πίστη και γι΄ αυτό βρίσκει μαρτυρικό τέλος.

Η εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και τον χαρακτήρισε τροπαιοφόρο, μεγαλομάρτυρα, ελευθερωτή των αιχμαλώτων και υπερασπιστή των πτωχών και των αδυνάτων.

Ακτινοβόλο σύμβολο διαχρονικής ανδρείας, γενναιότητας, μεγαλοψυχίας, αγωνιστικότητας και ακατάβλητης πίστης, ο Άγιος Γεώργιος καθιερώνεται ως Προστάτης του Στρατού μας και η σεπτή μορφή του κοσμεί τις ένδοξες πολεμικές μας Σημαίες, κάτω από τις οποίες ο Στρατός μας έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού.

Σήμερα γιορτάζουμε, τιμούμε και ταυτόχρονα ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας προς τον Άγιο Προστάτη μας και το πλήθος των αθάνατων ηρώων της Πατρίδας μας, ότι θα συνεχίσουμε την πορεία μας, στηριζόμενοι στα ίδια πανάρχαια ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής υπερηφάνειας, τα οποία αποτέλεσαν πάντα οδηγό φάρο του Έθνους στη μακραίωνη ιστορία του.

Κύρια υποχρέωση, όλων εμάς που στελεχώνουμε σήμερα το Στρατό, είναι να συνεχίσουμε την επίπονη προσπάθεια που κατέβαλαν οι προκάτοχοί μας και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αγωνιστική διάθεση και συλλογική προσπάθεια να διατηρήσουμε υψηλή την επιχειρησιακή του ετοιμότητα.

Αυτή την περίοδο, κατά την οποία η Πατρίδα μας ταλανίζεται σκληρά από οδυνηρές αμφισβητήσεις, πρωτόγνωρες προκλήσεις και απαιτήσεις, η ανάγκη να διαφυλαχθούν οι αξίες και τα ιδεώδη, αποτελεί χρέος και επιταγή όλων μας.

Η σημερινή κρίση που περνάει η χώρα μας, πέραν της οικονομικής της διάστασης, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως κρίση αξιών της ελληνικής κοινωνίας, δε διστάζω να αναγνωρίσω τα σημάδια που έχει αφήσει και στον οργανισμό που λέγεται Ελληνικός Στρατός. Ως τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας και εμείς, δεν παραμένουμε αλώβητοι, ανεπηρέαστοι ή αμέτοχοι.

Όμως, ως συντεταγμένο, σφιχτά δεμένο, πειθαρχημένο σύνολο, δεν αμφιβάλλω ούτε στιγμή ότι διατηρούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, το συγκριτικό πλεονέκτημα για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Αναγνωρίζοντας τις παθογένειες μας και στηριζόμενοι σε σταθερές αξίες, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την φυγή προς το μέλλον.

Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, στρατιώτες, εθνοφύλακες και πολιτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς,

Με την ευκαιρία της σημερινής εορτής του Προστάτη μας Αγ. Γεωργίου σας προσκαλώ:

Να αντλήσουμε πίστη και δύναμη από το παράδειγμα του Μεγαλομάρτυρα Αγ. Γεωργίου

Να συνεχίσουμε με το ίδιο υψηλό φρόνημα και υπευθυνότητα την προσπάθεια για συνεχή βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των Μονάδων μας, πειθαρχημένοι και προσηλωμένοι στην αποστολή μας.

Να παραμείνουμε πάντοτε ενωμένοι, για να είμαστε ισχυροί, έτοιμοι να υπερασπιστούμε, εάν χρειασθεί, την εθνική μας ανεξαρτησία, την τιμή και εδαφική μας ακεραιότητα.

Να ενστερνιστούμε τις αρχές μας, αντιστεκόμενοι στο εύκολο και φθηνό, αποτάσσοντας το εφήμερο και μεταλαμπαδεύοντας αυτή την προσέγγιση σε κάθε ευκαιρία.

Αγαπητοί συνάδελφοι, την επίσημη αυτή στιγμή, ας στρέψουμε ευλαβικά την σκέψη μας προς τους ηρωικούς νεκρούς μας, για να διαβεβαιώσουμε ότι η θυσία τους θα μας φωτίζει και θα μας κατευθύνει στο δρόμο του καθήκοντος προς την Πατρίδα

Τέλος, με την πεποίθηση ότι θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών της Πατρίδος μας, ότι θα εκπληρώσουμε στο ακέραιο το χρέος που επιτάσσει το ηθικό παράγγελμα «Φυλάξασθαι Χρέος», εμπνεόμενοι από το παράδειγμα του προστάτη μας Αγ. Γεωργίου, σας καλώ να αναφωνήσουμε:

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω ο Στρατός

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.