YouTube Preview Image

Κανένας ληστής δεν εισβάλει στο σπίτι ενός ανθρώπου με κύριο σκοπό τη δολοφονία. Η δολοφονία προκύπτει για λόγους που ούτε ο ληστής δεν μπορεί να προβλέψει. Σε συνέχεια παλαιότερης ανάρτησης του EKEO σχετικά με ένα  «Οδηγό Επιβίωσης» σε περίπτωση εισβολής ληστή στο σπίτι αναλύουμε τι μετατρέπει το ληστή σε φονιά.
Κάθε ληστής θέλει να πάρει χρήματα και ότι πολύτιμο υπάρχει στο σπίτι και να διαφύγει ανενόχλητος και χωρίς να αφήσει ίχνη. Κατά την εισβολή δε γνωρίζει τι θα συναντήσει στο σπίτι του θύματος και έτσι στην πορεία αυτοσχεδιάζει υποκείμενος στα πρωτόγονα ένστικτα του εισβολέα. Οι ληστές γνωρίζουν ότι τα χρήματα είναι κρυμμένα σε διάφορα μέρη του σπιτιού και φυσικά θα τους πάρει πολλή ώρα να τα εντοπίσουν. Ο μόνος τρόπος να τα πάρουν γρήγορα είναι να αποκαλύψει ο ιδιοκτήτης την κρυψώνα, το χρηματοκιβώτιο κλπ. Αρχίζουν λοιπόν χωρίς να χάνουν χρόνο να βιαιοπραγούν κατά του νοικοκύρη, της γυναίκας του και σπάνια κατά των παιδιών του προκειμένου να κάμψουν κάθε αντίσταση και να αποκαλυφθεί γρήγορα ο χώρος φύλαξης των χρημάτων. Τότε αρχίζει το επικίνδυνο παιγνίδι που το Κέντρο Ελέγχου Όπλων σας περιγράφει εδώ! Το θύμα θα αντισταθεί στα πρώτα χτυπήματα ελπίζοντας ότι οι ληστές θα απογοητευθούν και θα φύγουν χωρίς τη λεία τους. Τα χτυπήματα και οι βρισιές συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό αφού οι ληστές αρχίζουν και εκνευρίζονται από την αντίσταση με αποτέλεσμα ορισμένα χτυπήματα να είναι στα όρια της βαριάς σωματικής βλάβης. Στη φάση αυτή ο ληστής δε γνωρίζει αν το θύμα (που συνήθως είναι δεμένο) έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα και συνήθως η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό του θύματος είναι να ισχυρισθεί ότι πάσχει από την καρδιά του και μπορεί να πεθάνει. Οι ληστές δεν λαμβάνουν σοβαρά τον ισχυρισμό αυτό και συνεχίζουν τα χτυπήματα στηριζόμενοι στις δικές τους πληροφορίες ότι το άτομο αυτό έχει χρήματα και κοσμήματα στο σπίτι. Αν τα θύμα ουρλιάξει τότε τον φιμώνουν με κίνδυνο να του προκαλέσουν ασφυξία αφού ίσως από τα χτυπήματα υπάρχει οίδημα στην ανώτερη αναπνευστική οδό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανασάνει καλά από τη μύτη. Μια σκέψη του θύματος που υφίσταται τα βασανιστήρια των ληστών είναι να προσποιηθεί ότι λιποθύμησε (αφού αυτό κάνουν όλοι οι βασανιζόμενοι για να σταματήσουν τον βασανιστή τους). Τότε όμως ακυρώνεται η μοναδική πηγή πληροφοριών των ληστών σχετικά με τα χρήματα και τα κοσμήματα με αποτέλεσμα να εξοργίζονται ακόμη περισσότερο. Το EKEO προτείνει στους απροστάτευτους που μένουν μόνοι να έχουν πάντα ένα μικροποσό κρυμμένο σε κάποια περιοχή του σπιτιού (μερικές εκατοντάδες ευρώ) το οποίο θα αποκαλύψουν όταν πραγματικά διαπιστώσουν ότι έχουν φτάσει στα άκρα. Ίσως το ποσό αυτό να πείσει τους ληστές ότι αυτά μόνο έχετε στο σπίτι και να νιώσουν ότι κάτι πέτυχαν διακινδυνεύοντας. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για ναρκομανείς ίσως να νιώσουν και ικανοποιημένοι αφού έτσι εξασφαλίζουν τη δόση τους.
Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά όταν οι ληστές πρέπει να φύγουν καλύπτοντας τα ίχνη τους (είτε με κάποια χρήματα και κοσμήματα είτε πολύ χειρότερα με άδεια χέρια). Τότε ακριβώς είναι η κρίσιμη στιγμή της απόφασης που αφορά τη ζωή των θυμάτων. Αν οι ληστές διαπιστώσουν ότι μπορούν να αναγνωριστούν από τα θύματα η ότι τα θύματα μπορούν βοηθήσουν στη σύλληψη τους τότε η έρχεται η σκέψη της εκτέλεσης και του εμπρησμού της οικίας. Ειδικά για τον εμπρησμό το EKEO επισημαίνει ότι προκύπτει και σε διαρρήξεις όπου δεν υπάρχει ιδιοκτήτης κατά τη ληστεία διότι έτσι όχι μόνο εξαφανίζουν τα ίχνη αλλά δημιουργούν και αντιπερισπασμό προκειμένου να διαφύγουν ανενόχλητοι.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τραβήξουμε την κουκούλα του ληστή η να δείξουμε ότι μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε. Δεν απειλούμε ότι «θα τον βρούμε», «θα τον κανονίσουμε» κλπ (μάλλον σας αστείο ακούγεται αφού συχνά ούτε η Αστυνομία δεν τους βρίσκει). Η απόφαση της εκτέλεσης είναι απόφαση που λαμβάνει ο ένοπλος ληστής σε κλάσματα δευτερολέπτου. Μια προσπάθεια αφοπλισμού (έστω και σπρώξιμο του όπλου) μπορεί να εκληφθεί ως επίθεση, να τρομοκρατήσει το ληστή που θα πυροβολήσει για να σωθεί. Προσοχή, ο πρώτος πυροβολισμός ακόμη και αν απλώς τραυματίσει το θύμα οδηγεί σχεδόν πάντα σε εκτέλεση διότι ο ληστής πανικοβάλλεται αφού η απλή ληστεία μετατράπηκε σε (τουλάχιστον) απόπειρα δολοφονίας, η ένοπλη ληστεία μετά φόνου (δηλαδή ισόβια). Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει τα θύματα να δίνουν την εντύπωση στον ένοπλο εισβολέα-ληστή ότι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου (η να παριστάνουν τους λιπόθυμους) διότι είναι πολύ πιθανό ο ληστής να τους αποτελειώσει αφού πλέον το αδίκημα της ένοπλης ληστείας αναβαθμίζεται και πρέπει να μην υπάρχουν μάρτυρες. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η πρόσφατη συμπεριφορά μια ηλικιωμένης γυναίκας που ζούσε μόνη και η οποία φίλησε τους ένοπλους ληστές που δεν την σκότωσαν είναι η καλύτερη για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους (φυσικά όχι φιλιά αλλά φιλική συμπεριφορά).
Η παρούσα ανάλυση αναφέρεται σε άτομα ανήμπορα, ηλικιωμένα και απροστάτευτα που έχουν αιφνιδιαστεί από την εισβολή του ένοπλου ληστή. Ασφαλώς το EKEO είναι υπέρ της βίαιης (και αν είναι δυνατό ένοπλης) αποτροπής της εισβολής του ληστή καθώς και της πάσης φύσεως άμυνας εναντίον του που όμως είναι στα πλαίσια της λογικής και δεν θέτει σε κίνδυνο τις ζωές άλλων ανθρώπων. Επίσης το EKEO έχει τεθεί ανοιχτά υπέρ της θανατικής ποινής στην Ελλάδα για ειδεχθή εγκλήματα όπως ληστεία μετά φόνου, βιασμός μετά φόνου μικρών παιδιών κλπ.

Η παρούσα ανάρτηση έχει απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα και είναι υποκείμενη σε λάθη και αβλεψίες. Καμία ευθύνη δε φέρει το EKEO για ενέργειες που θα γίνουν η δεν θα γίνουν από άτομα που θα διαβάσουν την ανάρτηση. Παρακαλούμε διαβάστε την αποποίηση ευθυνών στην ιστοσελίδα του EKEO.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.