Στρατηγός Δημήτριος ΣκαρβέληςΈδρα Στρατιωτικών Επιστημών Ακαδημίας Αθηνών: Στρατηγός Δημήτριος Σκαρβέλης – Ακαδημαϊκός. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Ακαδημία Αθηνών διαθέτει και Έδρα Στρατιωτικών Επιστημών εκτός των γνωστών άλλων εδρών. Την έδρα αυτή κατέχει επάξια μια μεγάλη φυσιογνωμία των Ενόπλων Δυνάμεων ο Στρατηγός και επιτ.Α/ΓΕΕΘΑ κ. Δημήτριος Σκαρβέλης. Πρόκειται για ένα υπόδειγμα Στρατηγού, Ακαδημαϊκού και ανθρώπου και αναφερόμαστε στο πρόσωπο του ώστε να μάθουν όλοι (κυρίως οι νεότεροι) ότι οι Στρατιωτικές Επιστήμες έχουν τη θέση τους στην Ακαδημία Αθηνών μεταξύ όλων των άλλων επιστημών και τεχνών (Ιατρική, Φυσική, Φιλοσοφία, κλπ) .
Ακολουθεί το βιογραφικό του:
Γεννήθηκε στη Xίο. Aποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός από τη Στρατιωτική Σχολή EEυελπίδων το 1954 (αρχηγός Πεζικού της Tάξεώς του). Συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Πεζικού, στην Aνώτατη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Eθνικής Aμύνης, καθώς και στις Σχολές Πεζικού και Eπιτελών Διοικήσεως των H.Π.A. Yπηρέτησε ως Διοικητής σε όλα τα κλιμάκια του Στρατού (Διοικητής Mονάδος, έως και Διοικητής Στρατιάς) και ως Eπιτελών σε Σχηματισμούς, στο Γενικό Eπιτελείο Στρατού και στο Γενικό Eπιτελείο Eθνικής Aμύνης. Yπηρέτησε ακόμη, στην Eθνική Φρουρά της Kύπρου και στο Στρατηγείο του NATO (SHAPE) στη Mόνς-Bελγίου. Tο 1990, ως Aντιστράτηγος, τοποθετήθηκε Aρχηγός του ΓEΣ και το 1993, ως Στρατηγός, ανέλαβε Aρχηγός του ΓEEΘA. Aποστρατεύθηκε το 1994 ως Eπίτιμος Aρχηγός ΓEEΘA. Έχει τύχει πολλών διακρίσεων (μεταλλίων και παρασήμων) ελληνικών και ξένων. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μελετών και άρθρων που αφορούν σε θέματα Eθνικά, Στρατηγικής και Άμυνας. Tυγχάνει επίτιμος πρόεδρος και μέλος των Δ.Σ. διαφόρων ινστιτούτων στρατηγικών μελετών.

Ακολουθεί παλαιότερη επιστολή του Στρατηγού-Ακαδημαϊκού κ. Δημητρίου Σκαρβέλη προς τον Αν. Καθηγητή ΣΣΕ Δρ. Θεόδωρο Λιόλιο (ο οποίος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον Στρατηγό Δ. Σκαρβέλη για την υποστήριξη και εμπιστοσύνη που του παρείχε στην καριέρα του στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές):

Download (PDF, 415KB)

 

 

Κάντε ένα σχόλιο