YouTube Preview Image
Η πτυχιακή εργασία στη Βρεφονηπιοκομία είναι πλέον εύκολη υπόθεση!

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της αγωγής και φροντίδας βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας (από τη γέννηση μέχρι την ηλικία έναρξης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και παράλληλα εστιάζει και στην επαφή με και στήριξη της οικογένειάς τους.

Στα ακαδημαϊκά πλαίσια του συγκεκριμένου περιεχομένου σπουδών η παρεχόμενη εκπαίδευση

α) ερευνά και αναπτύσσει όλες τις δυναμικές οι οποίες καθοδηγούν το σχεδιασμό και την μεθοδολογική εφαρμογή κατάλληλων – αναπτυξιακά – πρακτικών σε όλα τα περιβάλλοντα όπου παρέχονται υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και σε κατάλληλα επίπεδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ παράλληλα

β) δίνει έμφαση στην ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη η ανάπτυξη και η πολιτισμική μοναδικότητα του κάθε παιδιού έτσι ώστε οι πτυχιούχοι του Τμήματος να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στα δεδομένα ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος λόγω των διαρκών αλλαγών στον τρόπο ζωής και των σύγχρονων κοινωνικών απαιτήσεων.
Η διάρκεια των σπουδών είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια των επτά (7) πρώτων εξαμήνων οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, ασκήσεις πράξης, εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια και επισκέψεις σε χώρους παραγωγής. Το όγδοο εξάμηνο περιλαμβάνει εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να πραγματοποιείται και η άσκηση στο επάγγελμα.

Το πρόγραμμα σπουδών δομείται με βάση το φόρτο εργασίας (ΦΕ) του φοιτητή(750 ώρες ανά εξάμηνο). Για την επιτυχή παρακολούθηση κάθε μαθήματος καθορίζεται η διδακτέα ύλη και οι μορφές του διδακτικού έργου κατά τρόπο ώστε για κάθε ώρα θεωρητικής διδασκαλίας ο φοιτητής να διαθέτει δύο ώρες επιπλέον για μελέτη, στην οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος για τη μελέτη των ασκήσεων πράξης, καθώς και για την προετοιμασία των εργαστηριακών ασκήσεων του οικείου μαθήματος.

Αποστολή του Τμήματος είναι να προάγει τη δημιουργία, ανάπτυξη και μετάδοση των γνώσεων στις επιστήμες της προσχολικής αγωγής και φροντίδας βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα.

Επίσης, συνδυάζοντας αρμονικά τη θεωρία με την πράξη και την εκπαιδευτική τεχνολογία , στοχεύει στη δημιουργία παιδαγωγών οι οποίοι θα διαθέτουν όλες εκείνες τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες αποτελούν την απαραίτητη υποδομή για την επιστημονική τους ταυτότητα και την άρτια επαγγελματική τους κατάρτιση σε όλα τα επίπεδα και τις μορφές της σταδιοδρομίας τους ( να μπορούν, από τη μια, να ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα στις ανάγκες των παιδιών που θα κληθούν να φροντίσουν και να εκπαιδεύσουν, καθώς και στις ανάγκες των οικογενειών τους και από την άλλη, να λαμβάνουν αποφάσεις και να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις στο χώρο της προσχολικής αγωγής).

Όι πτυχιακές εργασίες των Βρεφονηπιοκόμων (τμήμα Βρεφονηπιοκομίας) είναι πλέον εύκολες με τους Hellenic Tutors που αναλαμβάνουν την πλήρη επιστημονική υποστήριξη των πτυχιακών εργασιών (διπλωματικών εργασιών) των φοιτητών καθώς και τη φροντιστηριακή τους διδασκαλία σε όλα τα μαθήματα τους (ενδεικτικά – ΤΕΙΘ):

Γενικής υποδομής : Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής, Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Στατιστική, Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, Προσχολική Αγωγή και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Νεοελληνική Γλώσσα, Περιβαλλοντική Αγωγή, Αισθητική Αγωγή-Ιστορία Τέχνης, Αγωγή Υγείας, Στοιχεία ανατομίας-φυσιολογίας.

Ειδικής υποδομής : Σύγχρονες Τάσεις προσχολικής Αγωγής, Συγκριτική Παιδαγωγική, Κλινική Ψυχολογία, Κοινωνική Ψυχολογία, Εισαγωγή στην Παιδική Λογοτεχνία Ι, Παιδιατρική, Εξελικτική Παιδιατρική, Βρεφονηπιοκομία Ι, Βρεφονηπιοκομία ΟΙΗ, Εξελικτική Ψυχολογία βρεφικής ηλικίας, Εξελικτική Ψυχολογία νηπιακής ηλικίας, Μεθοδολογία ¨Ερευνας, Θεωρία και Μεθοδολογίας δραστηριοτήτων Προσχολικής Αγωγής Ι, Παιδαγωγική Ψυχολογία, Κοινωνική Παιδαγωγική, Στοιχεία Κοινωνιολογίας της Παιδείας, Κοινωνική Πρόνοια ΙΙ.

Ειδικότητας : Εικαστικά Ι, Εικαστικά ΙΙ, Μουσικοπαιδαγωγική Ι, Μουσικοπαιδαγωγική ΙΙ, Βρεφονηπιοκομία Ω, Παιδική Λογοτεχνία, Συμβουλευτική Ψυχολογία, Μουσικοκινητική Αγωγή Ι, Μουσικοκινητική Αγωγή ΙΙ, Θεατρικό Παιχνίδι, Κουκλοθέατρο, Παιδαγωγικό Υλικό, Βρεφονηπιοκομία ΙΙΙ, Ειδικη Αγωγή, Νευροφυσιολογία (Βρεφονηπιοκομία VII, Βρεφονηπιοκομία VI, Θεωρία και Μεθοδολογία δραστηριοτήτων Προσχολικής Αγωγής ΙΙ.

Στην κατηγορία των γνωστικών αντικειμένων ΔΟΝΑ εντάσσονται τα αντικείμενα της Διοίκησης, Οικονομίας, Νομοθεσίας που είναι βασικά για την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, εργαστηρίων και υπηρεσιών σχετικών με την ειδικότητα, αλλά και αντικείμενα Ανθρωπιστικών σπουδών είτε της ειδικότητας, όπως είναι η Διαπολιτισμική Αγωγή ή του ευρύτερου γνωστικού πεδίου, όπως: Στοιχεία Δικαίου και Νομοθεσίας Ι, Στοιχεία Οικονομίας και Διαχείρησης Βρεφονηπιακών Σταθμών, Οργάνωση και Διοίκηση Παιδικών Σταθμών, Στοιχεία Δικαίου και Νομοθεσίας ΙΙ και Κοινωνική Πρόνοια Ι.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.