Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των Ευελπίδων της Ιης Τάξεως, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής.

Στην τελετή παρόντες ήταν: ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γκίνης   και φυσικά ο Διοικητής της ΣΣΕ Υπτγος κ. Ηλίας Λεοντάρης, ο Κοσμήτορας της ΣΣΕ Καθηγητής Ανδρέας Δημητρίου και πλήθος μελών ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ της ΣΣΕ. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του Αντγου κ. Γιώργου Μπασιακούλη (τ.Διοικητή ΣΣΕ) και του Αντγου κ. Χρήστου Μανωλά στην τελετή. Λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων ο Διευθυντής του EKEO Αν.Καθηγητής ΣΣΕ Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος δεν παρέστη.

Ο κ. Υπουργός συνομίλησε με το Διοικητή και τον Κοσμήτορα της ΣΣΕ για θέματα που αφορούν τη ΣΣΕ και μετά την τελετή, ο κ. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Σήμερα, είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους. Με τον όρκο που δώσατε ως Πρωτοετείς, μπαίνετε επισήμως, όπως πολύ σωστά υπογράμμισε ο Διοικητής της Σχολής, στη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσα χρόνια και να περάσουν, ό, τι και να πετύχετε στη ζωή σας από εδώ και πέρα, θα θυμόσαστε πάντοτε αυτήν την ημέρα ως κάτι ιδιαίτερο, τιμητικό και ξεχωριστό.

Η ημέρα αυτή επισφραγίζει κατά τον πλέον επίσημο και συμβολικό τρόπο τη μεγάλη σας επιτυχία, την είσοδό σας- με τις υψηλές βαθμολογίες που απαιτούνται- σε μία από τις καλύτερες Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές.

Ξέρω, ότι για να το καταφέρετε και εσείς και οι γονείς σας χρειάστηκε να περάσετε από πολλά στάδια δοκιμασίας και καταβάλλατε μεγάλες προσπάθειες. Όπως θα διαπιστώσετε από τις σπουδές των 4 ετών που θα ακολουθήσουν στην Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, αυτές οι προσπάθειες άξιζαν τον κόπο.

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, είναι η πρώτη Ανώτατη, Πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολή, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση και την συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους. Ιδρύθηκε από τον Εθνικό Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια το 1828 και το 1831, λίγα χρόνια μετά, ήταν ο ίδιος, ο οποίος πέρασε τις επωμίδες στους πρώτους Ανθυπολοχαγούς, που απεφοίτησαν από τη σχολή.

Η Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, όπως είπα πριν, είναι μια από τις καλύτερες Στρατιωτικές Ακαδημίες. Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από το πολύ υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκών και στρατιωτικών γνώσεων που παρέχει και από το πολύ υψηλού επιπέδου προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, που διδάσκει στη σχολή.

Αλλά η μεγαλύτερη απόδειξη της ποιότητας και του ήθους, που διαχρονικά παρέχει η σχολή σε όσους σπουδάζουν και αποφοιτούν, είναι τα λαμπρά κατορθώματα των αποφοίτων που ελάμπρυναν τις τάξεις των Eλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αγαπητά μου παιδιά, που ορκιστήκατε σήμερα, φέρετε μεγάλο ιστορικό βάρος στους ώμους σας. Σκεφτείτε, ότι από τις τάξεις των σπουδαστών, των Ευέλπιδων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων πέρασαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες, οι οποίες με τη δράση τους έγραψαν σελίδες δόξας και αυτοθυσίας στην πρώτη γραμμή των αγώνων του Έθνους, του Λαού μας, της Πατρίδας.

Αυτό το ιστορικό φορτίο παίρνετε στους ώμους σας. Είμαι βέβαιος, ότι είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε κατά τον καλύτερο τρόπο στο υψηλό καθήκον, που σας έταξε η Πατρίδα και το Έθνος.

Γνωρίζουμε όλοι, ότι ο κόσμος αλλάζει γύρω μας και ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συντελούνται ραγδαίες ανατροπές και αλλαγές. Για να μπορέσει ένας τόπος να πάει μπροστά, υπάρχει μια πρώτη, υψίστη και απαραίτητη προϋπόθεση: Να έχει εξασφαλίσει την Εθνική ασφάλεια, την Εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Πατρίδος.

Αυτό το ύψιστο αγαθό, μας το εξασφαλίζουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που ανεξάρτητα από περικοπές και απαραίτητες εξοικονομήσεις δαπανών, είναι απόλυτα αφοσιωμένες στο έργο τους, όπως το έργο αυτό έχει προσδιοριστεί από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας, από το Έθνος μας, από τον Ελληνικό Λαό.

Αξίζει δημόσιος έπαινος, σε όλους όσοι υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, από την ηγεσία τους μέχρι τον απλό στρατεύσιμο, τα δικά μας τα παιδιά. Επιτελούν το έργο τους με αυτοθυσία, με αφοσίωση και αυταπάρνηση σε δύσκολους καιρούς. Και έτσι εξασφαλίζουν το πλαίσιο ασφαλείας μέσα στο οποίο μπορεί η Πατρίδα, μπορεί ο Λαός μας να προχωρήσει στη μεγάλη προσπάθεια Εθνικής ανασυγκρότησης, που έχει ξεκινήσει, για να σταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της. Να ανακάμψει και να ξαναβρεί γρήγορα τον δρόμο της.

Αγαπητά παιδιά, που ορκιστήκατε σήμερα, είμαι βέβαιος, ότι όταν θα αποφοιτήσετε από τη Σχολή και θα ορκιστείτε Ανθυπολοχαγοί του Ελληνικού Στρατού, θα έχετε γύρω σας μια διαφορετική Ελλάδα. Μια Ελλάδα, που θα έχει περάσει από πολλά δεινά, που θα έχει κάνει πολλές θυσίες αλλά θα είναι καλύτερη, πιο υπερήφανη, πιο συγκροτημένη, πιο έτοιμη να ξαναγράψει νέες σελίδες αγώνων και επιτυχιών.

Εύχομαι ο Θεός να σας ευλογεί και να σας προστατεύει. Σας καλώ να δείξετε απόλυτη πειθαρχία και υπακοή στους κανονισμούς της σχολής και σας καλώ πάντοτε να ρίχνετε το βλέμμα σας και τη σκέψη σας στις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του τόπου, που έχουν γραφεί από αποφοίτους της Σχολής Ευελπίδων και από στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Να δώσει ο Θεός, να φανείτε αντάξιοι αυτής της λαμπρής Ιστορίας. Να είστε καλορίζικοι. Καλές σπουδές. Καλή αποφοίτηση».

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.