YouTube Preview Image
Το EKEO πρόσφατα ζήτησε αυστηρό έλεγχο της συμμετοχής εταιριών όπλων, αμυντικών βιομηχανιών, προμηθευτών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κλπ σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες που διοργανώνουν οι Στρατιωτικές Σχολές και ιδιαίτερα τα Ανώτατα Στρατιωτικών Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η στάση μας αυτή αντιμετωπίστηκε με αρνητικό τρόπο από ελάχιστα άτομα και έτσι θέλουμε να εξηγήσουμε σε όλους τις απόψεις μας. Σημειώνουμε ότι στο καταστατικό του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (EKEO) αναφέρεται και «…Η επιστημονική μελέτη-επίβλεψη και ο επιστημονικός έλεγχος των ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΔΑΠΑΝΩΝ και ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ και ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ προκειμένου να διασφαλιστεί η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ του ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (και γενικά της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ)…». Θεωρούμε λοιπόν ότι η επαφή των στρατιωτικών σχολών με τις εταιρίες αυτές πρέπει να τελεί υπό αυστηρό έλεγχο αλλιώς εκατοντάδες σπουδαστές στρατιωτικών σχολών θα παρακολουθούν τα «επιτεύγματα» των εταιριών αυτών, γεγονός που αποτελεί μια κορυφαία εμπορική διαφήμιση που δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτές που βάζουν τα διάφορα στρατιωτικά περιοδικά. Αν λοιπόν οι εκπρόσωποι των εταιριών αυτών ανέβουν στο βήμα του αμφιθέατρου των ΑΣΕΙ όπου κατά καιρούς μιλάνε Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, Υπουργοί, Διοικητές, Κοσμήτορες και διάσημοι καθηγητές στους σπουδαστές και τα στελέχη των ΑΣΕΙ τότε οι εμπορικές εταιρίες όπλων θα έχουν μια πρωτοφανή πανάκριβη διαφήμιση που δεν μπορούν να λάβουν χωρίς έλεγχο απλώς επειδή κάποιοι διδάσκοντες των στρατιωτικών σχολών το επιδίωξαν και το πέτυχαν (ίσως να μην γνωρίζουν και αυτοί την τεράστια διαφήμιση που προσφέρουν δωρεάν!)

Άραγε, θέλουμε οι νέοι αξιωματικοί να δουν τους καθηγητές τους να παρουσιάζουν να προλογίζουν και να εκθειάζουν τα επιτεύγματα των εταιριών αυτών (που ορισμένοι ονομάζουν και «εταιρίες όπλων»); Θέλουμε να υπάρξει επαφή και συγχρωτισμός εκατοντάδων νέων αξιωματικών (αυριανών Στρατηγών και Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) με τις εταιρίες που στο μέλλον θα κληθούν να αξιολογήσουν ως μέλη επιτροπών στο ΥΠΕΘΑ (και γενικά από θέσεις που μπορούν να διαχειριστούν δημόσιο χρήμα);. Υπάρχουν πολλά πανεπιστημιακά συνέδρια στην Ελλάδα που συμμετέχουν προμηθευτές του Υπουργείου Παιδείας και Ιδιωτικά Κολέγια; Γιατί πρέπει να υπάρξει κάτι αντίστοιχο στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο των στρατιωτικών σχολών; Και ποιος θα διασφαλίσει ότι η επιλογή των εταιριών που συμμετέχουν στα επιστημονικά συνέδρια δεν προέκυψε μέσω των γνωστών πλαγίων μεθόδων (βλ φήμες για τις φαρμακευτικές εταιρίες και τα ιατρικά συνέδρια);

Το EKEO γνωρίζει ότι υπάρχουν εταιρίες όπλων που θα πλήρωναν πολλά χρήματα για να μιλήσουν οι εκπρόσωποι τους σε επιστημονικά συνέδρια Στρατιωτικών Σχολών δίπλα σε Στρατηγούς, Ναυάρχους, Πτεράρχους και Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων. Το ενδεχόμενο να χαιρετίσει Αρχηγός Γενικού Επιτελείου ένα τέτοιο συνέδριο ημερίδα κλπ (έστω και ως προτεινόμενο πρόχειρο πρόγραμμα που διακινήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) σήμανε συναγερμό στο EKEO. Το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσουν οι εταιρίες αυτές συνέδρια στις στρατιωτικές σχολές που μαστίζονται από την έλλειψη κονδυλίων σημαίνει ότι χρήμα θα αρχίσει να ρέει στους καθηγητές των στρατιωτικών σχολών (πολίτες, στρατιωτικούς, αποστράτους) αλλά από λάθος πηγή. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τις φαρμακοβιομηχανίες και τους ιατρούς που όλοι γνωρίζουν τι σχέσεις δημιουργούνται. Η ένταξη της παρουσίασης του προϊόντος των εταιριών αυτών στα πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου Ανώτατης Στρατιωτικής Σχολής δίπλα σε διακεκριμένους επιστήμονες (η έστω με τη σφραγίδα της στρατιωτικής σχολής) στοιχίζει πολλά χρήματα και όσοι έχουν βρεθεί σε εκθέσεις όπλων βλέπουν ότι οι εκθέτες παρουσιάζουν αυτά τα επιστημονικά τεκμήρια των προϊόντων τους για να πείσουν τους αγοραστές.

Ο Διευθυντής του EKEO διδάσκει χρόνια επιστήμη ειδικών όπλων στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές και κάθε φορά που αναγκάζεται να επιδείξει ένα τεχνικό σχέδιο όπλου για να τεκμηριώσει τους φυσικούς νόμους που αναλύει αναφέρει ρητά ότι δεν γνωρίζει αν το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι αξιόπιστο ούτε προτείνει την εταιρία που το κατασκευάζει ως αξιόπιστη. Θα δεχθούν οι εταιρίες που θέλουν να συμμετάσχουν σε συνέδρια στρατιωτικών σχολών να αναρτηθεί πάνω από την παρουσίαση τους ότι η εν λόγω στρατιωτική σχολή και οι καθηγητές της δεν γνωρίζουν αν το σύστημα αυτό είναι αξιόπιστο και δε φέρουν καμία ευθύνη από τις αδυναμίες του και τις βλάβες του (disclaimer);

Ας είμαστε ειλικρινείς, οι αμυντικές βιομηχανίες είναι πανίσχυρες και έχουν και υψηλό επιστημονικό επίπεδο. Ρόλος των καθηγητών στρατιωτικών σχολών είναι να εκπαιδεύσουν τους σπουδαστές ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν και να ελέγξουν τις εταιρίες αυτές και όχι να τις προσκαλούν χωρίς έλεγχο και χωρίς επίσημη έγκριση του ίδιου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θυμίζουμε την γνωστή υπουργική απόφαση που επιβάλλει τον αυστηρό έλεγχο όλων των εταιριών αμυντικού υλικού που επισκέπτονται το ΥΠΕΘΑ και τη δημοσιοποίηση όλων των επαφών με αυτές – Φυσικά αυτό πρέπει να ισχύσει και για όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ όπως οι Στρατιωτικές Σχολές.

Δείτε στο βίντεο τον Διευθυντή του ΕΚΕΟ Αν.Καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής ΣΣΕ να αξιολογεί τη διαδικασία καταστροφής πυρομαχικών από εταιρία παραγωγής αμυντικού υλικού (σχετικό πόρισμα κατατέθηκε στο Στρατοδικείο Λάρισας) . Παρατηρήστε ότι στο βίντεο υπάρχει σαφής αναφορά ότι καμία εγγύηση δεν παρέχεται για την εν λόγω εταιρία αν και δεν ανιχνεύθηκε καμία επιβλαβής ακτινοβολία στο χώρο. (Η εταιρία ενδεχομένως να είναι αξιόλογη αλλά στο EKEO δεν το γνωρίζουμε και δεν εκφράζουμε άποψη ούτε το παρόν άρθρο την αφορά άμεσα προς αποφυγή παρεξήγησης)

Ακολουθεί βίντεο όπου στέλεχος του EKEO επιδαψιλεύει πυρομαχικά κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του EKEO
YouTube Preview Image

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.