YouTube Preview Image
Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ γίνεται πλέον με μια μέθοδο που επιτρέπει την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές υποψηφίων που στη συνέχεια διαπιστώνεται ότι για λόγους υγείας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και έτσι αναγκάζονται να διαγραφούν. Το EKEO παρατηρεί ότι επειδή δεν ισχύει εδώ και μερικά χρόνια το σύστημα των επιλαχόντων οι κενές θέσεις δεν πληρώνονται από άλλους υποψήφιους με αποτέλεσμα να μειώνεται περισσότερο ο πραγματικός αριθμός των εισακτέων. Ειδικότερα σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εκδίδει το ΥΠΕΘΑ (Παράρτημα Γ) οι υποψήφιοι -ες έχουν την υποχρέωση να προσκομίσουν μια σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις με γνωμάτευση ιατρού (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας). Διαβάστε προσεκτικά τι λέει η εγκύκλιος παρακάτω για να διαπιστώσετε για ποιο λόγο ένα σημαντικό ποσοστό των εισακτέων τελικά αναγκάζεται να φύγει από τις στρατιωτικές σχολές αφού διαπιστώνεται εντός της σχολής ότι δεν έχουν την απαιτούμενη στρατιωτική ικανότητα (το γνωστό Γιώτα). Η μόνη λύση είναι να γίνονται όλες οι σχετικές εξετάσεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία με μια μικρή ίσως επιβάρυνση των υποψηφίων (πλην απόρων) ώστε να μην επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία εντός των σχολών με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Δείτε στο βίντεο που παραθέτει το EKEO για να δείτε πως γίνεται η σχετική εξέταση των υποψηφίων στις ΗΠΑ. Ακολουθούν οι επίμαχες παράγραφοι.

Εγκύκλιος (Παράρτημα Γ):
Η προσκόμιση των εργαστηριακών εξετάσεων θα γίνεται από τους/τις ίδιους -ες τους/τις υποψηφίους -ες, την πρώτη ημέρα προσέλευσής τους για τις ΠΚΕ, στη Σχολή πρώτης προτίμησης ή τη ΔΑΕ. Οι εξετάσεις θα παραδίδονται εσώκλειστες σε φάκελο (στο εξωτερικό του οποίου θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου) από τον/την υποψήφιο -α στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου που είναι αρμόδιο για τη σχολή πρώτης προτίμησης. Οι εξετάσεις μπορούν να διενεργηθούν σε Νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Δ.Ι. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας, με την προϋπόθεση να έχουν γίνει εντός διμήνου προ της ημερομηνίας παρουσίασής τους για τις ΠΚΕ και να είναι νόμιμα επικυρωμένες (φωτογραφία υποψηφίου – ημερομηνία – σφραγίδα ιατρού). Οι λοιπές κλινικές εξετάσεις και οι μετρήσεις των σωματομετρικών στοιχείων θα γίνονται στο αρμόδιο ανά σχολή στρατιωτικό νοσοκομείο.

Περιπτώσεις όπου υποψήφιοι -ες αδυνατούν για οικονομικούς λόγους να προσκομίσουν τις απαιτούμενες εξετάσεις (άποροι – ανασφάλιστοι), τότε μαζί με την Αίτηση Υποψηφίου θα υποβάλουν στη σχολή πρώτης προτίμησης και αντίστοιχη βεβαίωση ή υπεύθυνη δήλωση που να πιστοποιεί τους παραπάνω λόγους, προκειμένου να προγραμματίζονται από τη ΔΑΕ – Σχολή πρώτης προτίμησης για υγειονομικές εξετάσεις στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Μετά την κατάταξή τους στην αντίστοιχη σχολή, οι επιτυχόντες -ούσες, θα υποβάλλονται σε όλες τις εξετάσεις για τις οποίες είχαν προσκομίσει δικαιολογητικά και επιπλέον στις παρακάτω εξετάσεις: Τεστ HIV, τεστ HbsAg, τεστ HCV, τοξικολογική ούρων, τεστ κύησης (μόνο για τις επιτυχούσες) και ειδικές εξετάσεις αναλόγως της σχολής επιτυχίας όταν απαιτούνται με ευθύνη και διαταγή του αντιστοίχου Κλάδου.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.