YouTube Preview Image

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή ιδρύθηκε το 1919.Ο ιδρυτικός νόμος είναι ο ν.1753 του 1919 «Περί τροποποιήσεως του νόμου 816 και προσθήκης συναφών διατάξεων». Σημαντικότερη καινοτομία του νόμου αυτού είναιτο άρθρο 3, το οποίο προβλέπει την σύσταση του Λιμενικού Σώματος, που αποτελείται από προσωπικό της Διεύθυνσης Εμπορικού Ναυτικού, της επιθεωρήσεως των υπηρεσιών αυτού, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και των Λιμενικών Αρχών.

Το άρθρο 3 του ως άνω νόμου αποτελεί την επίσημη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του Λιμενικού Σώματος. Την καινοτομία αυτή είχαν εμπνευστεί οι αείμνηστοι Γεώργιος Σάκαλης και Κωνσταντίνος Μπούκας.Ο νόμος προέβλεπε και τον τρόπο συγκρότησης του νεοσύστατου Σώματος. Για τον σκοπό αυτό, με διάταγμα, εξουσιοδότησε την μετάταξη από το Πολεμικό Ναυτικό στο Λιμενικό Σώμα εξήντα έξι (66) Αξιωματικών. Έτσι, το Λιμενικό Σώμα, πέντε 5 μήνες περίπου μετά την ίδρυσή του, είχε ήδη συγκροτηθεί και οργανωθεί, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των θέσεων που είχε προβλέψει ο ν. 1753. Τα μεταταχθέντα στελέχη διέθεταν ικανή μόρφωση και γλωσσομάθεια και ήταν ειδικευμένα στα θέματα εμπορικής ναυτιλίας από την υπηρεσία τους στο τμήμα Εμπορικού Ναυτικού και στις Λιμενικές Αρχές και είχαν μόνοι τους αναλάβει την περιπέτεια της μετάταξης σε ένα νέο Σώμα με τον ζήλο του νέου, τον ενθουσιασμό του πρωτοπόρου και την εκ προϋποθέσεως στοργή για την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, η διοίκηση της οποίας θα αποτελούσε στο εξής το αποκλειστικό έργο της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Πολλοί από αυτούς έχοντας ορέξη για σκληρή δουλειά και πίστη στην πατρίδα και στις ναυτικές παραδόσεις της,κατάφεραν να ανέλθουν στην ιεραρχία του σώματος και να προσφέρουν καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρα τους σημαντικό έργο στην μεγάλη υπόθεση της ναυτιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή στον 21ο αιώνα, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του και ως Σώμα Ασφαλείας να καταπολεμήσει το έγκλημα,το οποίο εξελίσεται κι παίρνει περίπλοκες διαστάσεις,ίδρυσε υπηρεσίες κατάλληλες να παρεμβαίνουν σε ακραία περιστατικά,όπως είναι η κατάληψη πλοίων και οι ομηρίες επιβατών.Τέτοιες Ειδικές Υπηρεσίες είναι η Μ.Υ.Α. (Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών), η Ο.Ε.Α. (Ομάδα Ειδικών Αποστολών) και η Κ.Ε.Α.(Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών).Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάποια στιγιότυπα από επιχειρήσεις τέτοιων ειδικών μονάδων.

YouTube Preview Image

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Υπηρεσίες υπαγόμενες στο Αρχηγείο του Λιμενίκου Σώματος είναι οι εξής: Γενική Επιθεώρηση Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, Διεύθυνση Παλλαϊκής Άμυνας- Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και Θαλασσίων Κρατικών Μεταφορών,Υπηρεσία Υγειονομικού, Σχολές Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Υπηρεσία Εναέριων Μέσων (ΥΕΜ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ),Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ), Κέντρο Εφοδιασμού (ΚΕΦ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ),Επισκευαστικές Βάσεις (ΕΒ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ),Μονάδα Εσωτερικού Οικονομικού Ελέγχου,Υπηρεσία Συνδέσμων Διασωστών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΥΣ-Δ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ),Υπηρεσία Μουσικής.

 

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ

Το Λιμενικό Σώμα στολίστηκε κι αυτό με τα νεκρά παλικάρια του,τα οποία θυσιάστηκαν στον βωμό της ασφάλειας του πολίτη.Άνδρες του Λιμενικού Σώματος που έφυγαν μετα το 1944 είναι, Γκούμας Σταύρος Κελευστής στις 20 Δεκεμβρίου 1981,Ζαμπάτης Μαρίνος Λιμενοφύλακας της Κ.Ε.Α. σε συμπλοκή με Αλβανούς κακοποιούς στις 27 Απριλίου 1997, Μάλαμας Δημήτρης Υπολιμενάρχης στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 και Τατσάκης Σωτήρης Επικελευστής της Ο.Ε.Α. στις 6 Δεκεμβρίου 2009.Το παρακάτω βίντεο αποτελεί αφιέρωμα στον Ζαμπάτη Μαρίνο,ο αδικοχαμένος Λιμενοφύλακας έπεσε ηρωικά στην θάλασσα του Ιονίου σε συμπλοκή με Αλβανό δουλέμπορο.

YouTube Preview Image

 

 

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.