Download (PDF, 45KB)


Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) μελέτησε προσεκτικά τα κείμενα που έδωσαν οι ΗΠΑ (και η Μεγάλη Βρετανία) στη δημοσιότητα προκειμένου να αποδείξουν ότι η Συριακή Κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων (αέριο νεύρων) και όχι οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό οι κύριες πηγές των ΗΠΑ είναι είναι δορυφορικές εικόνες, πληροφορίες από δημοσιογράφους, κατασκόπους, αναρτήσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στρατιωτικές αναλύσεις καθώς και απόρρητα δεδομένα και στοιχεία που έχει μόνο το Κονγκρέσο και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το κείμενο των ΗΠΑ:

Α) Προκύπτει από τα δείγματα των δορυφόρων το καθεστώς Άσσαντ εξαπέλυσε μια χημική επίθεση με ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού που περιείχαν χημικά όπλα (αέριο νεύρων). Δεν υπήρξε καμία εκτόξευση πυραύλου ούτε και χρήση αεροσκαφών.

Β) Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν τη χρήση αερίου νεύρων, δηλαδή: Μαζική ροή ασθενών από τις συγκεκριμένες περιοχές, ιδιαίτερα συμπτώματα των ασθενών, επιμόλυνση των ιατρών και του παραϊατρικού προσωπικού,

Γ) Εντοπίστηκε συνομιλία υψηλόβαθμου αξιωματούχου που συνδέεται με την επίθεση ο οποίος αναφέρονταν στην επίθεση και μάλιστα εξέφραζε φόβους ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα το ανακαλύψουν.

Δ) Η Συριακή αντιπολίτευση (αντάρτες) δεν είχε τη δυνατότητα να σκηνοθετήσει όλη αυτή την επίθεση και τις επιπτώσεις πάνω στους πολίτες

Ε) Μετά την επίθεση με χημικά ο Συριακός Στρατός ξεκίνησε μπαράζ επιθέσεων με πυροβολικό στις περιοχές που δέχθηκαν επίθεση προκειμένου να καλύψει τα στοιχεία. Ο ρυθμός βολών ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος από αυτόν που υπήρχε τις προηγούμενες δέκα μέρες. Από τις 21 Αυγούστου που έγινε η επίθεση μέχρι και τις 26 Αυγούστου οι γειτονιές που δέχθηκαν χημική επίθεση βομβαρδίστηκαν με έντονο ρυθμό.

ΣΤ) Υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες που δεν δίνονται στη δημοσιότητα ώστε να μην αποκαλυφθούν οι πηγές και οι μέθοδοι συλλογής τους. Οι πληροφορίες αυτές δίνονται μόνο στους Κονγκρέσο και στους διεθνείς συμμάχους των ΗΠΑ.

Το EKEO αναρτά το σχετικό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να τεκμηριώσει τους λόγους για τους οποίους θα επιτεθεί σε επιλεγμένους στόχους ώστε, όπως λέει, να απαντήσει στη χρήση των χημικών όπλων από τη Συριακή Κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι το μικρό αυτό κείμενο καθώς και τα στοιχεία που αναφέρονται δεν αποκαλύπτουν αναμφίβολα την ενοχή της Συριακής Κυβέρνησης αλλά αποδεικνύουν σίγουρα τη χρήση αερίου νεύρων (το EKEO θεωρεί ότι είναι Σαρίν). Σε κάθε περίπτωση, διαπράχθηκε έγκλημα κατά της ανθωπότητας και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Η επέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας είναι απαραίτητη όχι με μονόπλευρες και μεροληπτικές στρατιωτικές επιθέσεις αλλά με την επιβολή ολικής κατάπαυσης του πυρός. Στην περίπτωση που κάποια πλευρά συνεχίσει τις επιθέσεις τότε πρέπει να ληφθεί στρατιωτική δράση εις βάρος των παραβατών της κατάπαυσης του πυρός.

Ακολουθεί το κείμενο της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αγγλίας

Download (PDF, 318KB)

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.