YouTube Preview Image
Παρατηρώντας τα βίντεο που δείχνει τα θύματα της φερόμενης ως επίθεσης με Χημικά Όπλα το EKEO διαπιστώνει ότι πρέπει πρώτα να ταυτοποιήσουμε το είδος των χημικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν. Οι πολεμικές χημικές ουσίες σκοπό έχουν να επιφέρουν το θάνατο η να εξουδετερώσουν τον αντίπαλο με τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Διακρίνουμε τις εξής κύριες κατηγορίες ανάλογα με τα αποτελέσματά τους (βλ σημειώσεις Καθηγητή Δρ. Θεοδώρου Λιόλιου  στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και βιβλίο του Έλεγχος Όπλων):

Ασφυξιογόνες ουσίες (Φωσγένιο , Διφωσγένιο)
Η πιο θανατηφόρος ουσία της κατηγορίας αυτής είναι το Φωσγένιο. Οι ουσίες αυτές επιδρούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας ερεθισμούς και φλεγμονές στους πνεύμονες. Σε θανατηφόρες δόσεις τα πνευμόνια γεμίζουν με υγρά και έτσι το θύμα πεθαίνει από ανοξία (έλλειψη οξυγόνου).

Δηλητηριάσεως αίματος
Κύριος αντιπρόσωπος της κατηγορίας αυτής είναι το υδροκυάνιο. Γενικά στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυανιούχες ουσίες οι οποίες εμποδίζουν τη χρήση του οξυγόνου από τα κύτταρα. Η εισπνοή είναι η κύρια οδός εισόδου στον οργανισμό.

Καυστικές (φλυκταινογόνες)
Στις ουσίες αυτές ανήκει και ο υπερίτης (Μουστάρδα). Η βλάβη προκαλείται είτε μέσω δερματικής επαφής είτε μέσω εισπνοής ατμών και αεροζόλ. Προκαλούν φλεγμονές στο δέρμα και στο επιθήλιο και αποτέλεσαν την κυριότερη χημική ουσία του 1ου παγκ. πολέμου.

Νεύρων
Οι ουσίες νεύρων ανακαλύφθηκαν στην περίοδο του 2ου παγκ.πολέμου και είναι πολύ πιο θανατηφόρες από τις προηγούμενες. Επηρεάζουν την χοληνεστεράση ένα ένζυμο που μεταφέρει τις νευρικές ώσεις. Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με τη αυτά που παρουσιάζονται σε περιπτώσεις νευρικής υπερέντασης μονό σε υπερπολλαπλάσιο βαθμό που τελικά οδηγεί στο θάνατο. Τα συμπτώματα αυτά είναι, εφίδρωση, ναυτία, εμετός αστάθεια, σπασμοί και κώμα. Απαιτούνται δεκάδες φορές μικρότερες συγκεντρώσεις για την πρόκληση θανάτου σε σχέση με τις άλλες ουσίες που αναφέραμε. Οι οδοί εισόδου είναι το δέρμα και η  αναπνοή.

Ερεθιστικές

Εμετικές

Στις δύο τελευταίες κατηγορίες ανήκουν κυρίως λιγότερο επικίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούνται στην καταστολή ταραχών και δεν θα  μας απασχολήσουν εδώ αφού δεν ανταποκρίνονται στα οξέα συμπτώματα που είδαμε στο βίντεο. Όλα δείχνουν επίσης ότι δεν πρόκειται για καυστικές ουσίες όπως είναι το αέριο μουστάρδας διότι δεν υπάρχουν εγκαύματα στα θύματα. Το υδροκυάνιο επίσης μάλλον αποκλείεται διότι δεν μπορεί να εκτοξευτεί εξ’ αποστάσεως λόγω της αστάθειας του και οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε εκτόξευση ρουκέτας. Τελικά απομένουν τα ασφυξιογόνα αέρια και τα αέρια νεύρων με επικρατέστερο το αέριο Sarin το οποίο αξίζει να αναλύσουμε . “ Το αέριο Σαρίν είναι ένας αναστολέας της ακετυλοχολινεστεράσης μιας πρωτείνης που υδρολύει την ακετυλοχολίνη (έναν νευροδιαβιβαστή) που μεταφέρει νευρικές ώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα στους μύες. Φυσιολογικά, η ακετυλοχολίνη διεγείρει τον μυ και υδρολύεται από την ακετυλοχολινεστεράση έτσι ώστε να ηρεμήσει ο μυς. Όταν όμως δεν υπάρχει τρόπος εξουδετέρωσης της ακετυλοχολίνης (λόγω αναστολής της ακετυλοχολινεστεράσης) τότε αυτή συσσωρεύεται με αποτέλεσμα οι μύες να μη μπορούν να ηρεμήσουν. Κατά συνέπεια οι νευρικές ώσεις συνεχίζουν να διαδίδονται στους μύες προκαλώντας συνήθως ασφυξία λόγω λόγω της αδυναμίας των μυών που εμπλέκονται στην αναπνοή να λειτουργήσουν φυσιολογικά. Τα αρχικά συμπτώματα έκθεσης στο Sarin είναι ρινική καταρροή, στηθάγχη (σφίξιμο στο στήθος) και συστολή της κόρης του ματιού, ακολουθεί δύσπνοια, ναυτία και σιελόρροια. Στη συνέχεια το θύμα κάνει εμετό διάρροια και αφόδευση. Στα τελευταία στάδια αρχίζουν οι σπασμοί που κλιμακώνονται μέχρι το θύμα να πέσει σε κώμα και να πεθάνει μέ δυνατούς σπασμούς. Το αντίδοτο είναι η ατροπίνη που έχει ακριβώς αντίθετη δράση δηλαδή παραλύει τους μύες ώστε να εξουδετερωθεί η δράση του Sarin. Ατροπίνη για παράδειγμα δίνουν οι οφθαλμίατροι σε οφθαλμικές σταγόνες όταν θέλουν να παραλύσουν τον μυ του ματιού (μυδρίαση) και τότε η κόρη του ματιού γίνεται τεράστια (όπως της γάτας τη νύχτα)….”
Η αίσθηση του EKEO είναι λοιπόν ότι πρόκειται μάλλον για άεριο Sarin όμως σε μια περίοδο όπου οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι στη Συρία προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχει γίνει χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση είναι μάλλον αυτοκτονικό και παράλογο να αποφάσισε η κυβέρνηση να κάνει τελικά χρήση Sarin και μάλιστα όταν νικάει σε όλα τα επίπεδα. Όλα δείχνουν ότι η χρήση του συγκεκριμένου αερίου έγινε για να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Άσαντ και να αναγκαστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποστηρίξει τους αντάρτες αποφασίζοντας την αποστολή ενόπλων δυνάμεων κατά της Συριακής κυβέρνησης.

Δείτε τα συμπτώματα των θυμάτων στην Ιαπωνία όταν το 1995 μια τρομοκρατική οργάνωση επιτέθηκε στο Μετρό με αέριο Sarin. Εύκολα εντοπίζονται οι ομοιότητες με τα θύματα στη Συρία.
YouTube Preview Image

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.