YouTube Preview Image
Με την υποστήριξη και έγκριση της Διοίκησης ΣΣΕ και της Κοσμητείας ΣΣΕ μια σημαντική καινοτομία ξεκινά στον τομέα Φυσικών Επιστημών και Εφαρμογών υπό τη Διεύθυνση του Αν.Καθηγητή Δρ.Θ.Λιόλιου. Ειδικότερα, πρόσφατα οι Καθηγητές του τομέα Φυσικών Επιστημών & Εφαρμογών της ΣΣΕ παρουσίασαν στο μεγάλο αμφιθέατρο “Ξηρός” τις εξής ροές (κατευθύνεις) μαθημάτων που μπορούν να ακολουθήσουν οι Ευέλπιδες από το 5ο εξάμηνο μέχρι την αποφοίτηση. Με τυχαία σειρά, ΟΠΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ, ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΑΜΥΝΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ), ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. Οι Ροές αυτές αποτελούν μια καινοτομία στο χώρο της στρατιωτικής εκπαίδευσης στη ΣΣΕ ενώ αναμένεται να βάλουν τα θεμέλια για την γέννηση των αυριανών στρατιωτικών επιστημόνων της Ελλάδας. Στη σύντομη παρέμβαση του στο μεγάλο αμφιθέατρο “Ξηρός” της ΣΣΕ, ο Διευθυντής του τομέα Φυσικών Επιστημών & Εφαρμογών (Αν.Καθηγητής Δρ.Θ.Λιόλιος) τόνισε στους Ευέλπιδες του ΙΙ Έτους τη μεγάλη σημασία των ροών αυτών για τις στρατιωτικές επιστήμες στην Ελλάδα. Ανέφερε τα εξής: “….οι ροές μαθημάτων που αφορούν τα ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ θα σας διδάξουν, μεταξύ άλλων, την επιστήμη των πυρομαχικών και εκρηκτικών έτσι ώστε στο μέλλον η διαχείριση τους να μη θέσει ξανά την Ελλάδα και την Κύπρο σε κίνδυνο όπως συνέβη στο παρελθόν. Επίσης, επανέρχεται, μετά από πολλά χρόνια, ένα μάθημα που διδάχθηκε για δεκαετίες στη ΣΣΕ (ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ) που αποτελεί κορυφαία γνώση των αξιωματικών στις πολεμικές επιχειρήσεις. Στα πλαίσια των μαθημάτων “ΟΠΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ” οι Ευέλπιδες θα διδαχθούν μαθήματα που αφορούν οπλική τεχνολογία από την εποχή του καταπέλτη μέχρι το σύγχρονο βαλλιστικό πύραυλο. Φυσικά στα πλαίσια της Πυρηνικής Τεχνολογίας θα διδαχθείτε όχι μόνο τον έλεγχο και την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας αλλά και όσα χρειάζεστε ως εισαγωγικές γνώσεις για τα μελλοντικά σας μαθήματα στη ΣΕΟΕΔ, ΣΔΙΕΠ και ΑΔΙΣΠΟ” Τέλος, ο Καθηγητής τους κάλεσε να διαλέξουν τις ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ τονίζοντας ότι μεταξύ αυτών που θα διαλέξουν αυτά τα μαθήματα θα προκύψουν μια μέρα οι πυραυλικοί επιστήμονες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Είπε χαρακτηριστικά, “Δεν θα κατασκευάσει αύριο η Ελλάδα Εξωατμοσφαιρικό η Βαλλιστικό Πύραυλο, ίσως ούτε και σε πολλά χρόνια, αλλά σίγουρα θα είστε εσείς που θα το διατάξετε, θα το διαχειριστείτε και θα το υποστηρίξετε”
Τις ροές παρουσίασαν οι Λέκτορες Δρ. Άγγγελος Βορβολάκος, και Δρ. Λεωνίδα Φράγκος-Λιβάνιος δίνοντας στους Ευέλπιδες λεπτομέρειες για τις ροές αυτές.

Η σημαντική αυτή καινοτομία αποτελεί απόδειξη της υποστήριξης και αναβάθμισης που επιχειρεί το ΓΕΣ στις στρατιωτικές σπουδές στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Ακολουθεί η δομή των μαθημάτων ανά ροή και ανά εξάμηνο

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
5ο Εξάμηνο
Εισαγωγή στις Διαστημικές Επιστήμες
6ο Εξάμηνο
Δορυφόροι & Πύραυλοι
7ο Εξάμηνο
Βαλλιστικοί Πύραυλοι & Αντιβαλλιστική Ασπίδα
8ο Εξάμηνο
Διαστημικές Στρατιωτικές Εφαρμογές

ΟΠΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
5ο Εξάμηνο
Εισαγωγή στις Οπλικές Επιστήμες
6ο Εξάμηνο
Οπλική Φυσική, Χημεία & Τεχνολογία
7ο Εξάμηνο
Συμβατικά Όπλα
8ο Εξάμηνο
Όπλα Μαζικής Καταστροφής

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

5ο Εξάμηνο
Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υλικών
6ο Εξάμηνο
Χημικά Όπλα-Βιολογικά Όπλα
7ο Εξάμηνο
Καύσιμα – Λιπαντικά
8ο Εξάμηνο
Πυρομαχικά-Εκρηκτικά

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ
5ο Εξάμηνο
Εισαγωγή στη Μετεωρολογία
6ο Εξάμηνο
Κλιματολογία & Περιβάλλον
7o Εξάμηνο
Αεροπορική Μετεωρολογία
8ο Εξάμηνο
Στρατιωτική Μετεωρολογία

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
5ο Εξάμηνο
Εισαγωγή στις Πυρηνικές Επιστήμες
6ο Εξάμηνο
Πυρηνική Ενέργεια
7ο Εξάμηνο
Πυρηνική Ασφάλεια
8ο Εξάμηνο
Πυρηνικά Όπλα – Ραδιολογικά Όπλα

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.