Το υγραέριο που χρησιμοποιείται στις εκρήξεις των ΑΤΜ έχει μεγάλη εκρηκτική ενέργεια και μάλιστα η έκρηξη ενός κιλού υγραερίου ανάλογα με τη σύσταση του αποδίδει εκρηκτική ενέργεια από μισό μέχρι δύο κιλά ΤΝΤ.
Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων προσομοίωσε την έκρηξη μιας τυπικής φιάλης υγραερίου καθαρού βάρους 10 κιλών στο κέντρο της πλατείας συντάγματος για να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος από τις εκρήξεις υγραερίου. Η έκρηξη αυτή κατά προσέγγιση ισοδυναμεί με πέντε έως είκοσι κιλά ΤΝΤ.
Διακρίνουμε τρεις ζώνες επικινδυνότητας, εντός της εσωτερικής κόκκινης ζώνης αναμένονται θάνατοι λόγω του ωστικού κύματος, εντός της ενδιάμεσης κίτρινης ζώνης αναμένονται σοβαροί τραυματισμοί και εντός της εξωτερικής μπλέ ζώνης αναμένεται θραύση ωτικών τυμπάνων. Η πύρινη σφαίρα θα προκαλέσει εγκαύματα σε δεκάδες μέτρα γύρο από το σημείο μηδέν ενώ θραύσματα της φιάλης αναμένεται να εκσφενδονιστούν σε αποστάσεις έξω από τη ζώνη θραύσης ωτικών τυμπάνων.

Στις ειδήσεις του ΑΝΤ1 με το Νίκο Χατζηνικολάου παρουσιάστηκε σήμερα σύντομη ανάλυση του ΕΚΕΟ σχετικά με τις εκρήξεις στα ΑΤΜ και τις επιπτώσεις έκρηξης φιάλης υγραερίου. Το ΕΚΕΟ μπορεί να προσομοιώσει τις επιπτώσεις πάσης φύσεως εκρήξεων, τρομοκρατικών όπλων, συμβατικών και μη συμβατικών όπλων κλπ με τα πιο σύγχρονα προγράμματα προσομοίωσης και να παράγει εκπαιδευτικά βίντεο

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.