Αφού εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια του EKEO στην οικογένεια του αδικοχαμένου ήρωα Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας για την απώλεια θα αναφερθούμε στις φήμες για τα αίτια της συντριβής. Κύριο μέλημα της οπλικής επιστήμης μιας χώρας είναι η εξουδετέρωση με επιστημονικά επιχειρήματα κάθε προπαγάνδας περί υπερόπλων και φανταστικών ικανοτήτων των εχθρών. Η στρατιωτική ιστορία είναι γεμάτη από θρύλους περί υπερόπλων που χρησιμοποιούνται εναντίον των ευκολόπιστων υποσκάπτοντας το ηθικό του Στρατού τους. Στην προκειμένη περίπτωση του Mirage 2000-5 που συνετρίβη κοντά στη Σκύρο δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να συνηγορεί στην κατάρριψη του από του Τούρκους. Αβάσιμες φήμες ότι οι Τούρκοι τύφλωσαν το αεροσκάφος η ότι κατάφεραν με κάποιο ειδικό όπλο να το καταρρίψουν βλάπτουν το ηθικό του Ελληνικού Λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων και μας αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος που μάλλον είναι συνηθισμένα όπως κόπωση, βλάβη, μηχανικό σφάλμα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες η συνδυασμοί αυτών η άλλο εύλογο αίτιο. Το EKEO περιμένει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα πρέπει να υπάρξει σαφής και οριστική ανακοίνωση περί των αιτίων και να μην επιτραπεί καμία φήμη και κανένας θρύλος που θα χρησιμοποιηθεί από τους αντιπάλους για να ενισχύσουν το δικό τους ηθικό. Όσον αφορά τα αίτια, με τις πληροφορίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, είναι μάλλον απίθανο να τυφλώθηκε και να εξουδετερώθηκε το αεροσκάφος διότι αυτό απαιτεί ένα πανίσχυρο ηλεκτρομαγνητικό παλμό σε μικρή απόσταση από το πρώτο αεροσκάφος και αυτό θα είχε γίνει αντιληπτό από το δεύτερο αεροσκάφος ενώ καμία τέτοια σχετική πηγή δεν προκύπτει από τα δεδομένα. Επίσης καμία τέτοια δυνατότητα δεν έχουν επιδείξει ούτε η Τουρκία αλλά ούτε και οι υπερδυνάμεις δηλαδή της κατάρριψης αεροσκάφους εν πτήση με ηλεκτρομαγνητικό παλμό χωρίς τη χρήση πυροβόλων όπλων η πυραύλων. Να ξεχάσουμε λοιπόν αυτή τη φαντασία. Επίσης δεν είναι σοβαρό το επιχείρημα ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει αποδεκατίσει την πολεμική του αεροπορία λόγω των φυλακίσεων αφού υπάρχει μεγάλο πλήθος στελεχών της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας που δεν έχει πρόβλημα έμπειρων πιλότων.
Καιρός να πάψουμε να αποδίδουμε στην Τουρκία δυνατότητες που δεν έχει και να εστιάσουμε στη βελτίωση των δικών μας δυνατοτήτων και την αποφυγή παρομοίων δυστυχημάτων στο μέλλον.
Επίσης είναι φανερό πλέον ότι η Τουρκία κινείται προς την χρήση UAV (Drones) στο Αιγαίο τα οποία δεν παρέχουν απλώς κατασκοπευτικές δυνατότητες αλλά μπορούν να φέρουν και οπλισμό. Η Ελλάδα θα αναγκάζεται στο μέλλον να αναχαιτίζει τα μη επανδρωμένα αυτά οχήματα με πολεμικά αεροσκάφη διακινδυνεύοντας επεισόδια όπως αυτό του Mirage 2000-5 ενώ οι Τούρκοι θα χειρίζονται τα εγχώριας παραγωγής ANKA από ένα ασφαλές περιβάλλον στη χώρα τους. Πληροφορίες δίνουν ωριαίο κόστος πτήσης των F16 πάνω από είκοσι φορές μεγαλύτερο από αυτό των Drones και άρα είναι θέμα χρόνου πότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εμπλακεί σε ένα πόλεμο UAV στο Αιγαίο. Η ίδρυση υπερσύγχρονων εργαστηρίων όπλων στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που έχει προτείνει δημόσια ο Καθηγητής ΣΣΕ Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος σε ένα “Σχέδιο Μανχάταν” της Ελλάδας στα συμβατικά όπλα αποτελεί πλέον μονόδρομο διότι εκεί πλήθος λαμπρών Ελλήνων επιστημόνων θα μπορέσουν να παράγουν στρατιωτική οπλική έρευνα που ασφαλώς δεν προβλέπεται στα ΑΕΙ.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.