Καταστροφή Πυρομαχικών, ΚυψελοχώριΌπως μπορείτε να διαπιστώσετε στις αναρτήσεις του ιδρύματος μας οι κάτοικοι στο Κυψελοχώρι (Δήμος Τεμπών) ανησυχούν για τις επικείμενες δραστηριότητες στον τομέα της καταστροφής πυρομαχικών που (όπως πληροφορήθηκαν) θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή τους. Για το λόγο αυτό η Κοινότητα Κυψελοχωρίου και οι κάτοικοι απέστειλαν σχετικό αίτημα στο ίδρυμα μας ζητώντας την παρέμβαση μας (βλ σχετικές αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας. Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων αποδέχθηκε το αίτημα των κατοίκων να παραστεί ως επιστημονικός σύμβουλος και πραγματογνώμονας στον έλεγχο των δραστηριοτήτων αυτών.
Η παρέμβαση του ιδρύματος στα πλαίσια της κοινωφελούς του δραστηριότητας είναι προς όφελος των κατοίκων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) καθώς και της ίδιας της εταιρίας. Ο Διευθυντής του ιδρύματος ως μόνιμο μέλος του Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού της Σχολής Ευελπίδων ταυτόχρονα δεσμεύεται από την ιδιότητα του ως ανώτερος δημόσιος λειτουργός να διαφυλάξει και τα συμφέροντα του ίδιου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Άρα λοιπόν προκύπτουν τα εξής:
Αν η μελέτη μας δείξει ότι πράγματι υπάρχουν περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες της εταιρίας τότε το ίδρυμά μας θα προστατέψει όχι μόνο την υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος αλλά και την εικόνα και τα συμφέροντα του ίδιου του ΥΠΕΘΑ. Όφελος θα έχει και η ίδια η εταιρία η οποία δεν έχει κανένα λόγο να αρνηθεί μια ανεξάρτητη επιστημονική μελέτη η οποία ίσως την προστατέψει ώστε να μην παραβιάσει την ισχύουσα νομοθεσία και αναγκαστεί να αποζημιώσει τους κατοίκους της περιοχής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Αν η μελέτη μας δείξει ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις τότε θα καθησυχάσουμε τους κατοίκους ενώ ταυτόχρονα θα αποδειχθεί ότι το ΥΠΕΘΑ κάνει σωστές επιλογές. Φυσικά η ίδια η εταιρία θα μπορέσει να επικαλεστεί στο μέλλον μια ανεξάρτητη μελέτη που απέδειξε ότι οι δραστηριότητες της είναι νόμιμες και ηθικές.

Ακολουθεί η επιστολή μας προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Download (PDF, 356KB)

Κάντε ένα σχόλιο