Στρατιωτικές ΣχολέςΟι πρώτες ημέρες στις στρατιωτικές σχολές είναι από τις πιο κρίσιμες περιόδους για όλους τους σπουδαστές διότι στη φάση αυτή της προσαρμογής όσοι δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει αποφασίζουν να διακόψουν τη φοίτηση. Ασφαλώς οι σπουδαστές θα λάβουν σαφείς οδηγίες από την άρχουσα τάξη και τους αξιωματικούς τους και έτσι οι γενικοί κανόνες που δίνουμε περισσότερο πληροφορούν τους «εκτός των τειχών». Λοιπόν για τους πρωτοετείς σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών ισχύουν τα εξής:

Αυτά που ξέρατε στο Λύκειο να τα ξεχάσετε. Η πειθαρχία που επιβάλλεται στις στρατιωτικές σχολές απαιτεί συμπεριφορά ώριμου ατόμου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Στο προαύλιο δεν προχωράμε αλλά τρέχουμε. Στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων μόνο η άρχουσα τάξη (τέταρτο έτος) επιτρέπεται να βαδίζει όλοι οι άλλοι τρέχουν και δεν χασομερούν φλυαρόντας στο προαύλιο.

Φορητά τηλέφωνα δεν επιτρέπονται στους διαδρόμους και στο προαύλιο και φυσικά είναι αδιανόητο σπουδαστής στρατιωτικής σχολής να κάθεται σε μια γωνιά του προαυλίου φλυαρώντας στο τηλέφωνο.

Ο σεβασμός στους αρχαιότερους σπουδαστές και φυσικά στους αξιωματικούς είναι δεδομένος και αποδεικνύεται έμπρακτα.

Μεταξύ σπουδαστών υπάρχουν και κοπέλες τις οποίες οι άρρενες σπουδαστές σέβονται ως συναδέλφους. Καμία πρόκληση η παρενόχληση προς τις κοπέλες δε γίνεται ανεκτή.

Οι κοπέλες πρέπει να έχουν μαζεμένα τα μαλλιά τους και γενικά να αποφεύγουν αισθητικές υπερβολές και ψιμύθια που δεν συνάδουν με τη στολή του αξιωματικού που φοράνε.

Όταν μπαίνει ο Καθηγητής στην αίθουσα διδασκαλίας όλοι σηκώνονται ενώ ο Αρχηγός τάξης αναφέρει στον Καθηγητή παρόντες-απόντες πριν αρχίσει το μάθημα.

Στο πρώτο εξάμηνο συνήθως οι σπουδαστές δυσκολεύονται να δεχθούν την πειθαρχία και το καθημερινό πρόγραμμα στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Στη δύσκολη αυτή φάση της προσαρμογής οι αρχαιότεροι και ιδιαίτερα η άρχουσα τάξη μπορεί να βοηθήσει με συμβουλές και υποστήριξη. Φυσικά πάντα η Διοίκηση της κάθε σχολής είναι ανοιχτή στα παράπονα των σπουδαστών αν και πάγια τακτική είναι να μην φτάνει κανείς τόσο ψηλά αλλά να λύνει τα προβλήματα του (όσο μπορεί βέβαια) μέσω των άμεσα ανωτέρων του (άρχουσα τάξη, κατώτεροι αξιωματικοί κλπ)

Αυτά τα επιφανειακά σχόλια ήταν μια μικρή εικόνα από το πλήθος των κανόνων που υπάρχουν στις στρατιωτικές σχολές οι οποίοι βέβαια έχουν κωδικοποιηθεί με αυστηρό τρόπο στα εγκόλπια και στους στρατιωτικούς κανονισμούς.

Κάντε ένα σχόλιο