Νεοκλής Σαρρής Στέλιος ΠαπαθεμελήςΣτέλιος Παπαθεμελής:Η πρόωρη απουσία του Νεοκλή Σαρρή απ’ τη ζωή και τους αγώνες σε ώρες εξαιρετικά κρίσιμες για την πατρίδα μας, όπου η σοφία και η ευψυχία του θα ήταν πολύτιμες, δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό.
Οξυδερκής, με γερή και ευρύτατη Παιδεία, λαμπρός πανεπιστημιακός δάσκαλος και πρωτοπόρος ερευνητής, άνοιξε νέους δρόμους στην επιστήμη του. Ίδρυσε Σχολή σκέψης.
Ωραίος κάλει, ωραίος Έλλην. Αγωνιστής, φλογερός πατριώτης.
Βαθύς γνώστης, όσον ουδείς σχεδόν άλλος, των συμβαινόντων και των αλλαγών που συντελούνται στην εξ ανατολών γείτονα, πάλεψε να προσγειώσει τις διάφορες ελίτ της πολιτικής και της διανόησης στην ουσία και τις πραγματικές διαστάσεις των Ελληνοτουρκικών σχέσεων που οι κατ’ εξακολούθηση έκνομες συμπεριφορές της Τουρκίας τις έχουν αλλοιώσει από σχέσεις φιλίας και συνεργασίας σε σχέσεις συγκρουσιακής συνύπαρξης.
Τίμιος με το Θεό, την αλήθεια και τους ανθρώπους. Πρόσωπο casino spiele χαρίεν με την κλασική έννοια. Πολύπλευρος στοχαστής. Διανοούμενος αλλά ακτιβιστής. Φαναριώτης εκ γενετής με τα θετικά στοιχεία της προέλευσής του. Συναρπαστικός δημόσιος ρήτωρ. Γοητευτική γραφίδα αφήνει μέγα σε όγκο και σε ποιότητα έργο.
Εντονότατα πολιτικό ον, παρέμεινε συνειδησιακά ακομμάτιστος απορρίπτοντας πειρασμούς θέσεων και αξιωμάτων που του προσφέρονταν από πολλές πλευρές.
Τους τελευταίους ιδίως μήνες, αναμετρήθηκε γενναία με την βαρειά αρρώστεια όπως ο Διγενής με τον Χάροντα στα μαρμαρένια αλώνια.

«Κι αφού γενναίος δείχτηκε σ’ ούλο τον κόσμο ετούτο
πρώτος εις την παλληκαριά αλλά και σ’ ούλα τα’ άλλα
ενίκησε σα δυνατός (…)
Αλλ’ όμως ήρθε και γι’ αυτόν το τέλος της ζωής του».

Εμείς θα συνεχίσουμε εμπνεόμενοι απ’ το παράδειγμά του.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.