εκρηκτικά χύτρα ταχύτητας Mall ΑθήναΑπό την πρώτη κιόλας μέρα της επίθεσης το EKEO αναλύει τα δεδομένα της επίθεσης τα οποία δεν δίνονται στη δημοσιότητα με αποτέλεσμα οι αναλύσεις μας να είναι επιφανειακές. Μετά τη συνέντευξη του Διευθυντή του EKEO στα ΜΜΕ την ημέρα της επίθεσης παραθέτουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δομή της αυτοσχέδιας βόμβας. Τα εκρηκτικά εντός χύτρας ταχύτητας είναι μια διαδομένη μέθοδος των Ταλιμπάν και άλλων τρομοκρατών στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.
Σύμφωνα με το FBI το 2003 τέσσερις Αλγερινοί (που παραδέχθηκαν ότι εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα τρομοκρατών του Αφγανιστάν) συνελήφθησαν διότι σχεδίαζαν να προκαλέσουν έκρηξη σε ένα Γαλλικό Christmas Market με χύτρα ταχύτητας που είχαν μετατρέψει σε βόμβα. Άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο.
Η συνδεσμολογία είναι απλή και συνήθως τοποθετούν στη χύτρα ταχύτητας υλικό ANFO δηλαδή λίπασμα Νιτρικής Αμμωνίας εμποτισμένο με κηροζίνη και ένα μασούρι δυναμίτη που πυροδοτούνται με μια ηλεκτρική πηγή ακόμη και εξ’ αποστάσεως με κινητό τηλέφωνο.
Είναι πλέον φανερό ότι η μέθοδος αυτή παραπέμπει σε ισλαμιστές τρομοκράτες αν και το EKEO τονίζει ότι δεν πρέπει αυτό να εκληφθεί ως λόγος αύξησης της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο που ακολουθεί σχετικά με τις αυτοσχέδιες αυτές βόμβες. Διαβάστε επίσης στη συνέχεια τη μελέτη για το ANFO του EKEO.

Download (PDF, 605KB)


Download (PDF, 938KB)

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.