Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)Η πιθανότητα μεταφοράς της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη έχει ανησυχήσει τους κατοίκους των Τρικάλων και τους Βουλευτές της περιοχής. Έτσι, ο Βουλευτής κ. Κώστας Σκρέκας κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενώ αναπτύσσει παράλληλα τους λόγους που επιβάλλουν τη παραμονή της Σχολής στα Τρίκαλα. Αναλυτικά:

«Κύριε υπουργέ
Με αφορμή την αυξανόμενη φημολογία για μετεγκατάσταση της ΣΜΥ στις εγκαταστάσεις της ΣΣΕ θα ήθελα να υπογραμμίσω τα παρακάτω ¨

1. Η ΣΜΥ στα 129 χρόνια από την ίδρυσή της, έχει λειτουργήσει (με διακοπές), σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας (Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά, Πάτρα, Σύρο, Σάμο) και από το 1974 βρίσκεται συνεχώς στα Τρίκαλα, σε ένα υψηλής ιστορικής αισθητικής κτίριο, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Τρικαλινής κοινωνίας. Η τελευταία περίοδος λειτουργίας της είναι η πιο μακρά και ‘’ήρεμη’’, γεγονός που της επέτρεψε να δημιουργήσει στρατιωτική παράδοση, αποδίδοντας υψηλής στάθμης Υπαξιωματικούς στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, πράγμα που αναμένεται να πληγεί από την φημολογούμενη μετεγκατάστασή της.
2. Τα πάσης φύσεως κτίρια και εγκαταστάσεις της Σχολής έχουν ανακαινισθεί ή βελτιωθεί πρόσφατα, καλύπτουν τις ανάγκες της, έχουν κοστίσει ήδη αρκετά χρήματα και σε περίπτωση εγκατάλειψης, δεν υπάρχει ασφαλής διάδοχος κατάσταση, ώστε να γίνει ορθή εκμετάλλευσή τους και σύμφωνα με τη λυπηρή παράδοση, μάλλον θα ερημώσουν. Σημειώνεται πως εγγύτατα της ΣΜΥ, υπάρχουν σημαντικές διευκολύνσεις για ρεαλιστική εκπαίδευση των μαθητών (ορεινός όγκος του Περτουλίου, πεδίο βολής Χρυσαυγής, Λιτόχωρο κλπ).
3. Η ΣΜΥ βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, είναι απόλυτα και λειτουργικά ενταγμένη στον οικιστικό ιστό των Τρικάλων και τυχόν εγκατάλειψή της, θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά δυσμενή εικόνα εγκατάλειψης της πόλης, σε μια δύσκολη εποχή, όπου πρώτα και πάνω από όλα, χρειαζόμαστε νότες αισιοδοξίας για να ανταπεξέλθουμε.
4. Η πόλη των Τρικάλων χαρακτηρίζεται από υγιή κοινωνική ζωή, χωρίς ακρότητες και αντιθέσεις, με συνοχή και αλληλοκατανόηση, απαραίτητα συστατικά που διαμορφώνουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την εκπαίδευση και ψυχική διαμόρφωση των νέων παιδιών, που αποφάσισαν εφόρου ζωής να υπηρετήσουν την πατρίδα. Η ίδια η κοινωνία των Τρικάλων, έχοντας οργανικά ενσωματώσει τη ΣΜΥ, ευεργετείται αλληλεπιδραστικά, από την ύπαρξη ενός τόσο οργανωμένου και με αρχές λειτουργούντος οργανισμού, στους κόλπους της.
5. Τα Τρίκαλα βρίσκονται στο κέντρο της Ελλάδας, εξυπηρετούνται πολύ ικανοποιητικά από συγκοινωνίες, ενώ το κόστος ζωής είναι χαμηλό, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας των σπουδαστών της ΣΜΥ, είναι αξιοσημείωτα μικρότερη, έναντι άλλων επιλογών.
6. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι απόλυτα κατανοητή και θεμιτή κάθε προσπάθεια εκλογίκευσης κόστους και οικονομιών κλίμακας και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως σημειολογικά, μια τόσο αρνητικά θεαματική κίνηση, όπως το κλείσιμο μιας παραγωγικής Στρατιωτικής Σχολής και η απομάκρυνσή της από μια πόλη (έστω και αν λειτουργήσει όπως φημολογείται εντός των εγκαταστάσεων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων), θα δημιουργήσει την εντύπωση πως η κρίση είναι μη αναστρέψιμη, καθόσον φαίνεται να αγγίζει την καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων, τις παραγωγικές τους Σχολές.
7. Τυχόν λειτουργία της ΣΜΥ στις εγκαταστάσεις της ΣΣΕ, θα σημάνει λογικά την απώλεια της αυτοτέλειάς της, πράγμα που θα δημιουργήσει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στο ηθικό των μαθητών της ΣΜΥ, όσο και την εν γένει πειθαρχία του Στρατεύματος στη συνέχεια, διότι θα τους σύρει, ασυναίσθητα ίσως, σε μια μη υγιή ανταγωνιστική διάθεση, προς τους Ευέλπιδες.
8. Μεταφορά της ΣΜΥ στις εγκαταστάσεις της ΣΣΕ, γιατί παρεμπιπτόντως δεν έχει νόημα η συζήτηση για απομάκρυνσή της και λειτουργία της οπουδήποτε αλλού, θα δημιουργήσει ένα άλλο είδος υδροκεφαλισμού, του στρατιωτικού, με την έννοια της υπερσυγκέντρωσης ευαίσθητου προσωπικού σε ένα χώρο και δη στο λεκανοπέδιο Αττικής. Αν προσεγγίζαμε ‘’δημοσιοϋπαλληλικά’’ το θέμα, ίσως να μην υπήρχε πρόβλημα, όμως επιχειρησιακά (με τη στρατιωτική έννοια του όρου) προφανέστατα δεν στέκει, για λόγους που ίσως άλλοι είναι αρμοδιότεροι να εκθέσουν (στοχοποίηση, αποψίλωση από στρατιωτικές δυνατότητες της ενδιάμεσης ζώνης, δυσκολία προώθησης δυνάμεων στα σύνορα κλπ).
9. Τέλος, αλλά εθνικά σημαντικό, σε μια εποχή όπου οι Βόρειοι γείτονες μας παραληρούν εθνικιστικά (αναφορικά σε δηλώσεις Σαλί Μπερίσα τον περασμένο Νοέμβριο για Μεγάλη Αλβανία, όπου τα σύνορά της περιλαμβάνουν το μείζον της Ηπείρου και επεκτείνονται σχεδόν μέχρι τη Θεσσαλία και επιπλέον τους χάρτες των Σκοπιανών, που εμφανίζουν τα σύνορά τους μέχρι την Καλαμπάκα), εμείς αποσύρουμε από ευαίσθητες γεωγραφικά περιοχές, Στρατιωτική Παρουσία υψηλού συμβολισμού, όπως η ΣΜΥ, έναντι αμφίβολης οικονομικής ωφέλειας. Σημειώνουμε δε, πως στο εσωτερικό της χώρας μας, ίσως από μερίδα του λαού, τέτοιες κινήσεις να περνούν περίπου απαρατήρητες, όμως από τους Βόρειους γείτονες, τυγχάνουν μεγίστης προσοχής, εξυψώνουν το ηθικό τους και τελικά τους αποθρασύνουν, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Είναι στα σχέδια του Υπουργείου η μετεγκατάσταση της ΣΜΥ στις εγκαταστάσεις της ΣΣΕ στην Αθήνα;».

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.