Η τέχνη του πολέμου, του Κινέζου Σουν Τσου

Ο Κινέζος Στρατηγός Σουν Τσου θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς που ανέδειξε η ανθρωπότητα. Έζησε και έγραψε την αρχαιότερη γνωστή πραγματεία «Η τέχνη του πολέμου» μεταξύ του 400 και 320 π.Χ.

Το έργο του είναι τόσο χρήσιμο σήμερα όσο ήταν 2.500 χρόνια πριν για τους στρατιωτικούς ηγέτες της Κίνας. Διαπραγματεύεται κάθε πτυχή του πολέμου, οικονομική, πολιτική, πολιτική, κοινωνική και ψυχολογική.

Το πνεύμα του στρατιωτικού συγγραφέα έχει σταδιακά ξεπεράσει τα στεγανά των στρατιωτικών ακαδημιών και έχει γίνει η βίβλος των μάνατζερς, οι οποίοι σε καιρό ειρήνης βασιζόμενοι στις αρχαίες αυτές διδαχές καταστρώνουν τα δικά τους επιχειρησιακά σχέδια.

Το όλο έργο του Σουν Τσου αποτελείται από 13 κεφάλαια, ήτοι: εκτίμηση της κατάστασης, το κόστος του πολέμου, η επιθετική στρατηγική, οι διατάξεις, η ενέργεια, τα δυνατά και αδύνατα σημεία, οι ελιγμοί, οι εννέα παραλλαγές, οι πορείες, το έδαφος, οι εννέα μορφές του εδάφους, η επίθεση με πυρ και η χρήση μυστικών πρακτόρων.

Το πρώτο που διδάσκει ο θρυλικός Κινέζος Στρατηγός είναι ότι «για να διακριθεί κανείς στον πόλεμο πρέπει πρώτα να καλλιεργήσει την ανθρωπιά, το αίσθημα δικαίου και τον σεβασμό στους κανόνες και τους θεσμούς».

Μερικά από τα κυριότερα χαρακτηριστικά σύντομα αποσπάσματα του βιβλίου παρατίθενται παρακάτω:

«Με τον όρο διοίκηση εννοώ τις αρετές του διοικητή, που είναι η σοφία, η ειλικρίνεια, η ανθρωπιά, το θάρρος και η αυστηρότητα».

«Το αήττητο είναι θέμα άμυνας. Η νίκη είναι θέμα επίθεσης».

«Η διοίκηση των πολλών δεν διαφέρει από τη διοίκηση των ολίγων, είναι θέμα οργάνωσης. Ένας άνδρας είναι μια μονάδα, δύο ένα ζεύγος, τρεις μια τριάδα. Ένα ζεύγος και μια τριάδα αποτελούν ένα ουλαμό. Δύο ουλαμοί αποτελούν μια ομάδα, πέντε ομάδες μια διμοιρία, δυο διμοιρίες ένα λόχο, δύο λόχοι ένα τάγμα. Δύο τάγματα ένα σύνταγμα, δύο συντάγματα ένα στρατό. Όλοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και ο καθένας υπακούει στον ανώτερό του και ελέγχει τους κατωτέρους του. Έτσι μπορεί κανείς να διοικήσει ένα στρατό ενός εκατομμυρίου ανδρών όπως θα διοικούσε λίγους μόνο άνδρες».

«Το πρωί το φρόνημα είναι υψηλό, στη διάρκεια της ημέρας χαλαρώνει και το βράδυ η σκέψη φτερουγίζει στα πάτρια εδάφη».

«Καμιά χώρα δεν ωφελήθηκε ποτέ από ένα παρατεταμένο πόλεμο».

(Το EKEO ευχαριστεί το Στρατηγό Νίκο Ταμουρίδη για την άδεια του να δημοσιεύσουμε το κείμενο του)

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.