Ο ρωσικός στόλος στη Μ. Θάλασσα θα καταστεί λιγότερο ευάλωτος όταν θα εγκατασταθεί στην Αμπχαζία, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή του συγκεκριμένου Στόλου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ναύαρχο Vladimir Komoyedov.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο στόλος προς το παρόν είναι εγκατεστημένος στη Σεβαστούπολη της Ουκρανίας , το άνοιγμα μιας νέας βάσης στην Αμπχαζία σημαίνει μια γεωπολιτική νίκη για τη Ρωσία. Ο στόλος θα είναι πιο διασκορπισμένος και λιγότερο ευάλωτος. Εδώ επίσης υπερασπιζόμαστε τη κυριαρχία της Αμπχαζίας» συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

View ImageΤο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε σε διάφορες δηλώσεις ότι ο στόλος της Μ. Θάλασσας θα ελέγχει τα δρομολόγια των πλοίων σε ουδέτερα ύδατα της Μ. Θάλασσας. Ο έλεγχος θα διεξάγεται με σκοπό να προστατεύεται η Αμπχαζία από την επιθετικότητα της Γεωργίας. Ρωσικά σκάφη έχουν ήδη προετοιμαστεί ώστε να συνοδεύουν τα φορτία της Αμπχαζίας σε ουδέτερα ύδατα.

Η Γεωργία εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με την επέκταση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μ. Θάλασσα. Σύμφωνα με δηλώσεις της γεωργιανής Βουλής η Ρωσία διεξήγε παράνομες δραστηριότητες κοντά στα παράλια της Αμπχαζίας ενώ ταυτόχρονα ισχυρίστηκε  συγκεκριμένα ότι οι Ρώσοι κατασκευάζουν βάση υποβρυχίων εκεί.

Η Ρωσική Ομοσπονδία απάντησε ότι διέθετε μόνο ένα υποβρύχιο ντίζελ στη Μ. Θάλασσα. Νέα υποβρύχια αναμένονται να φτάσουν σε 5-6 χρόνια.

Σύμφωνα με το πρόεδρο της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Σπουδών, η Ρωσία θα χρησιμοποιεί στρατιωτικό υλικό από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις της Αμπχαζίας. Μια τέτοια σχέση θα είναι καλή για τη Ρωσία δεδομένου ότι μια κοινή ναυτική βάση είναι πιο λειτουργική που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 49 χρόνια και μετά να παρατείνεται για άλλη μια πενταετία καθώς δεν θα τίθεται θέμα εκμίσθωσης.Go to fullsize image Απλά το μίσθωμα αντικαθίσταται από τη στρατιωτική συνεργασία, τη παροχή στρατιωτικού λογισμικού στην Αμπχαζία και την εκπαίδευση Αμπχάζιων αξιωματικών σε ρωσικά στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.  

Η δομή αυτής της νέας βάσης θα περιλαμβάνει υλικό πρώην ειρηνευτικών αποστολών, μια αεροπορική βάση, κοινή φρουρά και άλλο υλικό.

Κάντε ένα σχόλιο