Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι ο Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας που εμφανίστηκε στην Πακιστανική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, ήταν στις ΗΠΑ οικιοθελώς και είναι ελεύθερος να εγκαταλείψει τη χώρα όποτε το επιθυμεί.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος άνδρας, το όνομα του οποίου είναι Σαχράμ Αμιρί, είχε απαχθεί από τις ΗΠΑ.

Η κ. Κλίντον ανέφερε ότι ο Αμιρί σχεδίαζε να επιστρέψει στο Ιράν την Δευτέρα, αλλά δεν κατέστη δυνατό να συμπληρώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Ο Αμιρί, είναι 30 ετών πυρηνικός φυσικός και εγκατέλειψε το Ιράν τον Ιούνιο του 2009. Το Ιράν υποστηρίζει ότι τον απήγαγαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ βρισκόταν στην Σαουδική Αραβία. Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι ο Αμιρί επικοινώνησε τηλεφωνικώς με έναν ρεπόρτερ και είπε ότι η απαγωγή του είναι «ντροπή» για τις ΗΠΑ.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κράουλι, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με τους υπαινιγμούς του Αμιρί για κακομεταχείριση κατά την διαμονή του στις ΗΠΑ. Όπως τόνισε οι αμερικανικές αρχές είχαν επαφή με τον Αμιρί το διάστημα που βρισκόταν στη χώρα, αλλά δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για την φύση αυτών των επαφών.

Κάντε ένα σχόλιο