Μια μεγάλη επιτυχία του ΥΕΘΑ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η μεταφορά της έκθεσης αμυντικού υλικού από την Αθήνα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα η έκθεση αυτή διεξάγονταν στην Αθήνα με τη μορφή της DEFENDORY με την εμπλοκή ιδιωτικών φορέων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρά τις πιέσεις και τις επιθέσεις που δέχθηκε κατάφερε τελικά να μεταφέρει την έκθεση στον εθνικό εκθεσιακό φορέα της ΔΕΘ. Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής συνέντευξης του ΥΕΘΑ

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα, σας ευχαριστώ που ήρθατε και χαίρομαι γιατί ξεπεράστηκαν οι παρεξηγήσεις της προηγούμενης φοράς, σε σχέση με τα μέτρα ασφαλείας.

Είχαμε από καιρό προγραμματίσει να οργανώσουμε μια παρουσίαση της έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού της DEFENSYS, που οργανώνεται από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την HELEXPO και τους συνεργαζόμενους φορείς τον προσεχή Οκτώβριο, αλλά δυστυχώς ενώ κάναμε την παρουσίαση της έκθεσης στους διαπιστευμένους στην Αθήνα Πρέσβεις στις 27 Μαΐου, στη συνέχεια λόγω φόρτου εργασίας, ταξιδιών κι άλλων προτεραιοτήτων της πολιτικής του Υπουργείου, δεν κατέστη εφικτό να οργανώσουμε την παρουσίαση για τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τώρα επειδή φτάνουμε στο όριο του Αυγούστου και επειδή επίκειται η οργάνωση της έκθεσης, διαπιστώσαμε ότι η εβδομάδα αυτή είναι στην πραγματικότητα η τελευταία ευκαιρία να κάνουμε αυτή την παρουσίαση, την οποία οργανώνουμε εδώ, για λόγους δικής σας ευκολίας και επίσης γιατί συντρέχει κι ένας άλλος πολύ σοβαρότερος λόγος.

Ξαφνικά, τις τελευταίες μέρες διαπιστώσαμε ότι πυκνώνουν οι επιθέσεις κατά της DEFENSYS, προφανώς γιατί υπάρχουν πολύ καλοί οιωνοί για την επιτυχία της και επειδή θίγονται συμφέροντα, τα οποία αντιπροσωπεύονται δυστυχώς από πολύ συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης.

Και για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί μια απάντηση, ταυτόχρονα με την ενημέρωση και για την ενημέρωσή σας αυτή σε επίπεδο οργανωτικό και τεχνικό, φιλοξενούμε σήμερα εδώ τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Διαβαλκανικού και Παραευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου, τον κ. Δημήτρη Μπακατσέλο, με τον οποίο όπως γνωρίζετε με συνδέουν στενοί συγγενικοί δεσμοί γιατί είναι αδελφός της γυναίκας μου και πέραν αυτού είναι και προσωπικός μου φίλος τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια 35 χρόνια.

Έχουμε τον κ. Κυριάκο Ποζρικίδη, Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον κ. Πάρη Μαυρίδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της HELEXPO, που είναι η αδελφή εταιρεία της ΔΕΘ -όπως ξέρετε εκεί λειτουργούν δυο εταιρείες, η ΔΕΘ και η HELEXPO σε συνεργασία- και τον κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου, Γενικό Διευθυντή της HELEXPO.

Θα πρότεινα να οργανώσουμε τη συνάντησή μας ως εξής:

Να κάνουν οι κύριοι που φιλοξενούμε σήμερα μια πολύ σύντομη -πάρα πολύ σύντομη- παρουσίαση των βασικών δεδομένων της έκθεσης, να υποβάλλετε τις ερωτήσεις που θέλετε για το θέμα αυτό, να μην δαπανήσουμε υπερβολικά πολύ χρόνο, γιατί στη συνέχεια θα ήθελα να σας αφήσω τη δυνατότητα να θέσετε ερωτήσεις για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών που αρχίζει να συζητείται σήμερα στη Βουλή -επ’ αυτού θα μιλήσω στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα αργά το απόγευμα.

Και να σας ενημερώσω και για μια σειρά από άλλα θέματα, όπως είναι η πορεία του νομοσχεδίου για την ιεραρχία και τις προαγωγές των στελεχών, η εξέλιξη τριών θεμάτων που συμπλέκονται και που είναι μείζονος σημασίας και τα οποία θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα που είναι η δομή Διοίκησης, η δομή δυνάμεων και η επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ και να σας ενημερώσω και για την απογευματινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής εξοπλισμών της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία θα συζητήσει για το διαδικαστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ενόψει και της τροποποίησης του κανονισμού, ζήτημα, για το οποίο επίσης θα μιλήσουμε και βεβαίως θα συζητήσει κι ένα πολύ κρίσιμο θέμα, που είναι η τροποποίηση της σύμβασης για τα μεταφορικά ελικόπτερα NH – 90.

Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο Σκαραμαγκά γιατί αμέσως μετά θα συναντηθώ και πάλι με τους εκπροσώπους της Abu Dhabi Mar και χτες είδα ξανά τους εκπροσώπους της Thyssen Krupp και θέλω να σας πω μερικά σχετικά πράγματα.

Και φυσικά μπορεί να έχετε και άλλες ερωτήσεις, όπως οι σχετιζόμενες με το Piri Reis το οποίο φαντάζομαι ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα θέσετε με επίταση.

Εξοικονομείστε κι εσείς το χρόνο, ώστε να μην μακρύνουμε πάρα πολύ. Θα παρακαλούσα τον κ. Μπακατσέλο να ξεκινήσει, όλα να γίνουν όμως ει δυνατό τηλεγραφικά.

Δ. Μπακατσέλος: Να ευχαριστήσω τον Υπουργό να ευχαριστήσω κι εσάς. Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μετά την αναγγελία της ματαίωσης της DEFENDORY, στις αρχές του χρόνου, οπωσδήποτε δημιουργήθηκε ένα κενό. Ένα κενό, σε αυτό το συγκεκριμένο εκθεσιακό προϊόν, που όπως όλοι γνωρίζετε είναι ένα σημαντικό εκθεσιακό προϊόν και για τη χώρα και διεθνώς.

Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας του οποίου είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος μέχρι πρότινος, είναι σύμβουλος της Πολιτείας. Επειδή είδαμε αυτό το κενό, είδαμε ότι δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να μην υπάρχει συνέχεια σε αυτές τις εκθέσεις και έτσι στις 15 Μαρτίου προτείναμε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσει την αιγίδα του στον εθνικό εκθεσιακό φορέα.

Ανταποκρίθηκε άμεσα και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό και σαν πολίτης Θεσσαλονίκης και σαν Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και από εκεί και πέρα τη διοργάνωση την ανέλαβε η Κοινοπραξία της HELEXPO και του ΔΙΠΕΚ.

Τι είναι το ΔΙΠΕΚ; Το ΔΙΠΕΚ είναι το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο, ιδρύθηκε το 1995 σαν ένα one stop shop για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην περιοχή της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου και από εδώ και μπρος είναι ο επιχειρηματικός βραχίονας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανήκει 100% στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Άρα τι κάνει; Διασφαλίζει και τη συνεργασία του επιχειρείν και τη συνεργασία της βιομηχανίας, μια που είναι μια βιομηχανική έκθεση και βεβαίως εξασφαλίζει τη συνεργασία σε επίπεδο τοπικό.

Η έκθεση και η εξαγγελία της διοργάνωσης στις αρχές Οκτωβρίου βρήκε άμεση θετική ανταπόκριση σε όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, σε όλους τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής και όχι μόνο και το έχουν εκφράσει επανειλημμένα νομίζω και προσφάτως με επιστολές, με δελτία Τύπου.

Πέρα από τους παραγωγικούς φορείς το έχουν εκφράσει και οι κλαδικοί φορείς του χώρου, η ΕΕΛΕΑΑ και ο ΣΕΚΠΥ και άρα αυτό προοιωνίζει και την συμμετοχή όλων των μεγάλων, μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων του χώρου, αλλά προοιωνίζει και την επιτυχία της DEFENSYS.

Εγώ δεν θέλω να πω άλλα, να δώσω κατ’ ευθείαν το λόγο στον κ. Ποζρικίδη. Οφείλω όμως πριν τον δώσω, να πω κάτι. Έχω διαβάσει ότι η ΔΕΘ είναι συμφερόντων μου, προφανώς καταλαβαίνετε ότι δεν είναι συμφερόντων μου, επίσης έχω να δηλώσω ότι αυτές οι θέσεις είναι θέσεις τιμής.

Όπου υπηρέτησα, υπηρέτησα αμισθί δεν έχω κανένα συμφέρον ούτε είχα ποτέ, ούτε με το δημόσιο, το στενό ή ευρύ δημόσιο τομέα και επίσης να δηλώσω ότι όλες οι αμοιβές που δικαιούμουν έχουν γίνει υποτροφίες προς τα παιδιά των υπαλλήλων της ΔΕΘ, προς το Ίδρυμα Fulbright, έχουν γίνει δωρεές προς κοινωφελή Ιδρύματα και βεβαίως έχουν δοθεί και ένα μέρος στον εθνικό λογαριασμό για την κάλυψη του δημοσίου χρέους. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κ. Ποζρικίδης: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ, κ. Πρόεδρε, πολύ σύντομα και τηλεγραφικά όπως είπε ο Υπουργός, θα σας δώσω μερικές τεχνικές πληροφορίες για την οργάνωση της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης, όλοι το γνωρίζετε, στο κέντρο της πόλης σε 180.000 τ.μ. η έκτασή του, σύγχρονα περίπτερα, δυο σύγχρονα συνεδριακά κέντρα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τα παράλληλα γεγονότα της έκθεσης. Οι ημερομηνίες 28 με 31 Οκτωβρίου είναι οι ημερομηνίες της εθνικής γιορτής, όπου ξέρετε ότι οι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου γίνονται στη Θεσσαλονίκη οι κεντρικοί εορτασμοί.

Η έκθεση θα είναι διετής, θα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Συνεπώς φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά, η δεύτερη DEFENSYS, η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας, θα πραγματοποιηθεί το 2012 και θα συμπέσει τόσο με την εθνική εορτή, όσο και με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης, τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και ελπίζουμε ότι θα ενταχθεί μέσα σε αυτό το πρόγραμμα.

Θα είναι βεβαίως μόνο για ειδικούς επισκέπτες. Γι’ αυτή τη συγκεκριμένη έκθεση έχουν δεσμευτεί 3 από τα μεγαλύτερα και καλύτερα περίπτερα της έκθεσης, συνολικής επιφάνειας πάνω από 12.000 τ.μ., το ένα εξ αυτών θα φιλοξενεί βεβαίως το Υπουργείο και την ελληνική βιομηχανία στον τομέα της άμυνας και τα δύο εξ αυτών θα φιλοξενούν τις διεθνείς συμμετοχές, τις επίσημες κρατικές συμμετοχές, καθώς επίσης και τις επιχειρήσεις.

Σας είπε ο κ. Μπακατσέλος πριν από λίγο ότι οι ελληνικοί κλαδικοί φορείς υποστηρίζουν την έκθεση και θα συμμετέχουν με τα μέλη τους και τις επιχειρήσεις. Ήδη υπάρχουν κρατήσεις από επίσημες ξένες χώρες στο διεθνές περίπτερο από πολλές μεγάλες χώρες, που διαθέτουν αμυντική βιομηχανία. Επίσης θα υπάρξει και ίσως περισσότερα θα μπορέσει να σας πει ο Υπουργός εφόσον τον ερωτήσετε, ένα πολύ ευρύ πρόγραμμα φιλοξενίας ξένων επίσημων αποστολών, Υπουργών Εθνικής Άμυνας και ανώτατων στελεχών στον τομέα της άμυνας εννοώ από τα αντίστοιχα Υπουργεία, 95 χώρες είναι πολύ ευρύ το πρόγραμμα και αυτό από την πρώτη κιόλας διοργάνωση θα καταστήσει τη DEFENSYS ένα διεθνές γεγονός.

Όσον αφορά τις συνεργασίες, επειδή ο μεγάλος αντίπαλός μας ήταν ο χρόνος και αντιλαμβάνεστε ότι είχαμε μπροστά μας μόνο 5-6 μήνες και το καλοκαίρι μέσα σε αυτούς για να διοργανώσουμε ένα τόσο μεγάλο διεθνές γεγονός, προσπαθήσαμε -και θεωρώ ότι σε ένα βαθμό υπερβάλλαμε εαυτούς και σαν οργανωτές αλλά και με τη συμπαράσταση του Υπουργείου, το οποίο σε ένα τέτοιο θέμα έδειξε όλη την υποστήριξή του- ξεκινήσαμε να αναζητήσουμε
-πρακτική, την οποία την κάνουμε σε όλες μας τις εκθέσεις- στρατηγικές συμμαχίες με επίσημους φορείς, όπως είναι τα Επιμελητήρια, τα ελληνικά αλλά και τα διμερή Επιμελητήρια.

Έτσι απευθυνθήκαμε στις 20/4 εγγράφως σε όλα τα διμερή Επιμελητήρια τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα, λειτουργούν στη χώρα μας και τους ζητήσαμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους να οργανώσουν τις συμμετοχές των επιχειρήσεων των χωρών τους. Αυτό το κάνουμε και σε άλλες εκθέσεις, σε όλες μας τις εκθέσεις, αυτό κάνει και η Ελλάδα όταν πηγαίνει στο εξωτερικό με τον ΕΟΤ ή τον ΟΠΕ όπου ένας συλλογικός φορέας συνδιοργανώνει την ελληνική εθνική συμμετοχή.

Ανταποκρίθηκαν τρία μεγάλα Επιμελητήρια: το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνογαλλικό και το Ελληνοϊταλικό, τα οποία ήδη βρίσκονται σε διαδικασία διοργάνωσης μεγάλων εθνικών συμμετοχών με συλλογικές παρουσίες επιχειρήσεων.

Επίσης επειδή ακριβώς εμείς έχουμε την τεχνογνωσία για την διοργάνωση εκθέσεων, διοργανώνουμε εκθέσεις από το 1926, αλλά ο τομέας της Άμυνας ήταν ένας τομέας άγνωστος για εμάς, όπως κάνουμε και στα υπόλοιπα προϊόντα, εκθεσιακά προϊόντα, απευθυνθήκαμε σε φυσικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν μετά από αίτημά τους.

Έτσι, λοιπόν, δεχτήκαμε πάρα πολλά αιτήματα συνεργασίας για να συστρατευτούν σ’ αυτή την προσπάθεια για την επιτυχία της DEFENSYS. Θέσαμε όρους οι οποίοι ήταν οι ίδιοι για όλους και απαράβατοι και όροι οι οποίοι συνάδουν με το δημόσιο χαρακτήρα της διεθνούς έκθεσης και δεν ήταν όροι πλουτισμού, άρα όροι συμμετοχής και συστράτευσης σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια. Κάποιοι απ’ αυτούς ανταποκρίθηκαν και αυτοί μαζί μας στην προσπάθεια για να κάνουμε μια μεγάλη διεθνή DEFENSYS.

Η διαδικασία θα πρέπει να σας πω, ότι είναι ανοιχτή και οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει από όποιο πεδίο μπορεί να βοηθήσει εμείς είμαστε ανοιχτοί να κουβεντιάσουμε μαζί του, εφ’ όσον αποδεχθεί βεβαίως ότι προέχει το δημόσιο συμφέρον.

Επίσης δημιουργήσαμε και ένα δίκτυο εξωτερικού και αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε σε διάφορες μεγάλες χώρες οι οποίοι στέλνουν επιχειρήσεις από το εξωτερικό.

Η τιμολογιακή πολιτική είναι ίδια για όλους. Από την πρώτη μέρα οργάνωσης της DEFENSYS τα τιμολόγια μας είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα που είναι επισκέψιμη από τον καθένα, την www.defensys.gr. Διαφορετική τιμολογιακή πολιτική υπάρχει μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σημαντικά χαμηλότερη απ’ αυτή που ισχύει για τις πολυεθνικές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις με προφανή σκοπό και στόχο να βοηθήσουμε την ελληνική παραγωγή, την ελληνική βιομηχανία, την εγχώρια παραγωγή.

Τέλος δύο λόγια κ. Υπουργέ και τελειώνω, θα μου επιτρέψτε για τις προωθητικές ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει σ’ αυτό το διάστημα, ήδη με το που το Υπουργείο και ο Υπουργός θέσανε υπό την αιγίδα τους την DEFENSYS ξεκινήσαμε πρώτα με μία επίσκεψη και συναντήσεις από stand σε stand στην έκθεση IDEB στην Μπρατισλάβα από 2 έως 5 Μαΐου.

Παράλληλα καταφέραμε χωρίς ακόμα να έχουμε ολοκληρώσει το οργανωτικό πλαίσιο, να έχουμε συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών της Σλοβακίας το οποίο είναι και το υπεύθυνο Υπουργείο για την οργάνωση συμμετοχής σε εκθέσεις άμυνας στο εξωτερικό σε ανώτερο επίπεδο.

Επίσης συμμετείχαμε στη μεγάλη έκθεση που όλοι την ξέρετε και πολλοί ήσασταν εκεί, την EUROSATORY στο Παρίσι και μάλιστα είχαμε stand ως DEFENSYS και εκεί γίνανε δεκάδες συναντήσεις τόσο με εκπροσώπους επιχειρήσεων και όταν λέω εκπροσώπους εννοώ υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, όσο επίσης και με εκπροσώπους κρατών ή φορέων που διοργάνωναν εθνικές συμμετοχές.

Αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός για την παρουσίαση που κάναμε 27/5 στο Διπλωματικό Σώμα σε όλους τους Πρέσβεις και Στρατιωτικούς Ακολούθους και βέβαια έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται συναντήσεις και με εταιρείες, αλλά και με Πρέσβεις ή Στρατιωτικούς Ακολούθους πάντα στις Πρεσβείες ή πάντα στα γραφεία των εταιρειών ή στα Γραφεία της HELEXPO που λειτουργούν εδώ στην Αθήνα στο Μαρούσι.

Αυτά κ. Υπουργέ, για ό,τι άλλο είμαι στη διάθεσή σας.

Ευ. Βενιζέλος: Ωραία. Ευχαριστώ πολύ γιατί ήσασταν πράγματι πολύ σύντομοι. Να προσθέσω κι εγώ, ότι απηύθυνα ήδη επιστολές σε 95 ομολόγους μου προκειμένου να μετάσχουν στην DEFENSYS. Φυσικά δεν περιμένουμε 95 υπουργικές παρουσίες, η στόχευσή μας είναι η συμμετοχή ομολόγων μου της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης και ορισμένων ομολόγων μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έχουν κληθεί να μετάσχουν ως εισηγητές μαζί με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ σε ένα φόρουμ που διοργανώνουμε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων στο περιθώριο της DEFENSYS, με αντικείμενο τα εξοπλιστικά προγράμματα υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Νομίζω είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα που ενδιαφέρει πάρα πολλές χώρες και ιδίως χώρες όπως η Ελλάδα. Επίσης στο περιθώριο της DEFENSYS το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου που εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και είναι σύμβουλος του Υπουργείου Άμυνας για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με την τελευταία κοινοτική οδηγία για τους εξοπλισμούς θα οργανώσει μια ημερίδα για τη μεταφορά της οδηγίας στις εθνικές έννομες τάξεις των κρατών–μελών στο πλαίσιο και της προετοιμασίας του νομοσχεδίου, το οποίο όμως δυστυχώς συμπλέκεται με τα εργαστήρια και τις ημερίδες που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει κοινή αντίληψη ερμηνείας και εφαρμογής αυτής της οδηγίας.

Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία ήθελα να παρουσιάσω και είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις επί του σκέλους αυτού, για να μπούμε μετά στα υπόλοιπα θέματα.

Γ. Τσακίρης: Προσωπικά με βολεύει πάρα πολύ το ότι γίνεται στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι και πατρίδα μου, αλλά από εκεί και πέρα δημιουργούνται ευνόητα κάποια ερωτήματα, τα οποία αν μπορούσατε να μου τα λύσετε.

Το πρώτο ερώτημα είναι, ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι εκθέσεις γίνονται εκεί που είναι τα Γενικά Επιτελεία συνήθως ή εκεί που είναι το Κέντρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ βλέπουμε μία μετακίνησή τους και δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα ως προς αυτό το κομμάτι. Το τι σημαίνει αιγίδα; Πώς θα επισκεφτούν οι αξιωματικοί των Επιτελείων την έκθεση; Τι χρήματα θα χρειαστούν γι’ αυτό, όταν εσείς ήσασταν ο πρώτος που δώσατε το καλό παράδειγμα κα δεν πήγατε στην έκθεση της Γαλλία για οικονομικούς λόγους απ’ ότι πληροφορήθηκα ότι είπατε, ότι σε μια τέτοια εποχή είναι λίγο πρόκληση;

Δεν αποτελεί πρόκληση η μεταφορά όλου αυτού του κόσμου επάνω; Ένα. Και δεύτερον, για την τιμολογιακή πολιτική, ήθελα να ρωτήσω, η τιμολογιακή πολιτική λέτε είναι ίδια για όλους, είναι ίδια και για τις εταιρείες και για τα Επιμελητήρια; Δηλαδή αυτό που πληρώνει η εταιρεία, το ίδιο πληρώνει και το Επιμελητήριο; Ευχαριστώ πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας απαντήσω κατ’ αρχάς στο πρώτο. Μεταφέρετε μία, άθελά σας βέβαια, αθηνοκεντρική αντίληψη. Εδώ υπάρχουν τεράστια εκθεσιακά συμφέροντα τα οποία έχουν θιγεί από το γεγονός ότι ήρθη η αιγίδα προς ιδιωτικές πρωτοβουλίες και δόθηκε μόνον στην κρατική εταιρεία που είναι ΔΕΘ. Η ΔΕΘ έχει τις εγκαταστάσεις της και την υποδομή της στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει τέτοιου είδους εκθεσιακό κέντρο στην Αθήνα.

Δεύτερον, η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο όλων των Νατοϊκών δραστηριοτήτων μας και είναι πολύ κοντά στις δραστηριότητές μας που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Θεσσαλονίκη εδρεύει το NDC-GR το οποίο το 2012 ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, την NRF και έχουμε κάθε λόγο να προβάλουμε την έδρα του NDC-GR, γιατί η φιλοδοξία μας είναι πολλές ευρωπαϊκές χώρες να μετάσχουν στην ελληνική «NRF». Επίσης είναι πολύ κοντά στο Στρατηγείο της HELBROK στη Θεσσαλία και στο CAOC το οποίο είναι στη Λάρισα.

Άρα επί του άξονος Λάρισα – Θεσσαλονίκη αναπτύσσονται όλες οι δραστηριότητές μας οι οποίες είναι εξωστρεφείς στρατιωτικές και αμυντικές δραστηριότητες.

Δεύτερον, αυτό το σχήμα που έρχεται στο μυαλό σας για τη συνεργασία του Υπουργείου με μία έκθεση είναι το σχήμα της DEFENDORY όπου σύσσωμο το Υπουργείο και όλα τα Επιτελεία τρέχανε να προσφέρουν υπηρεσίες στη DEFENDORY, οργανώνανε τον τρόπο υποδοχής, τον τρόπο φιλοξενίας, τις δεξιώσεις και υπήρχε μια πολυπρόσωπη στρατιωτική παρουσία στα εκθετήρια. Δεν είναι αυτός ο ρόλος των αξιωματικών, δεν είναι οι αξιωματικοί για να γυρνούν στα εκθετήρια, ούτε να κάνουν επαφές, δεν είναι ο ρόλος τους, το απαγορεύει και ο Κώδικας Δεοντολογίας.

Και επί των θεμάτων αυτών αλλάζει πλήρως η νοοτροπία. Κάνουμε πολύ στοχευμένα πράγματα, θα οργανώσουμε τη συνάντηση των Υπουργών, το Φόρουμ με το αντικείμενο που θέλουμε και που ακούσατε πως μας ενδιαφέρει άμεσα και θα οργανώσουμε και την ημερίδα για την οδηγία. Αυτό, τίποτα άλλο. Άρα κινούμεθα με ένα πολιτικό κριτήριο, το οποίο μας ενδιαφέρει απολύτως.

Τώρα αν θέλει να απαντήσει ο κ. Ποζρικίδης για την τιμολογιακή πολιτική.

Κ. Ποζρικίδης: Σας είπα ότι η τιμολογιακή πολιτική είναι ίδια για όλες τις επιχειρήσεις. Σας είπα ότι απευθυνθήκαμε σαν στρατηγικούς εταίρους σε όλα τα Μεικτά Επιμελητήρια προσφέροντας τις τιμές τιμοκαταλόγου και απαντάω ξεκάθαρα με μία έκπτωση 20% επί του βασικού ενοικίου χώρου, προκειμένου να καλύψουν τις οργανωτικές δαπάνες τους, δηλαδή όλο το λειτουργικό κόστος, προκειμένου να συγκεντρώσουμε τους εκθέτες από το εξωτερικό, το προσωπικό το οποίο θα απασχοληθεί, τα έξοδα τα λειτουργικά και τα λοιπά.

Άρα είναι ξεκάθαρο ότι η έκπτωση που απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή τα Μεικτά Επιμελητήρια τα τρία που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και όποια άλλα θα έρθουν, είναι 20% επί του τιμολογίου που γνωρίζετε και είναι αναρτημένο στο site.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως υπήρξαν εταιρείες ή ενδιαφερόμενοι, ενδιαφερόμενοι μάλιστα οι οποίοι έχουν πολλαπλές ιδιότητες.

Δηλαδή μπορεί κάποιος να είναι δημοσιογράφος, εκδότης, επιχειρηματίας οργάνωσης εκθέσεων, σύμβουλος επιχειρήσεων, προωθητής προϊόντων. Και πήγαν και ζήτησαν εγγράφως ποσοστά από 40% έως 45% και η Έκθεση τους αντιπρότεινε ποσοστά από 3% έως 7%, τα οποία είναι και τα ποσοστά που ισχύουν -3% με 8% είναι τα ποσοστά που ισχύουν για τους ιδιώτες. Δεν αναφέρομαι σε σας προφανώς, έτσι; Προφανώς, συγνώμη, ούτε κατά διάνοια, αξιοποιώντας την ερώτησή σας το λέω.

Τώρα να σας πω κάτι; Εδώ υπάρχει blog που έγραψε ότι «επέλεξα εγώ τη ΔΕΘ και τη συγκεκριμένη ηγεσία, τον κ. Μπακατσέλο, τον κ. Ποζρικίδη και τους άλλους κυρίους, για να κάνουν εξ ονόματός μου επαφές με εμπόρους οπλικών συστημάτων, τους οποίους δεν μπορώ να δω εγώ διότι έχω επιβάλλει τον Κώδικα Δεοντολογίας».

Λοιπόν, επειδή πλήττεται το κύρος της Διεθνούς Έκθεσης και της HELEXPO κι επειδή κάποιοι προσπαθούν να ανακόψουν την επιτυχή πορεία της DEFENSΥS γιατί έχασαν ένα αντικείμενο δουλειάς το οποίο είχε διαμορφωθεί στις πλάτες και στην ανοχή του Υπουργείου Άμυνας επί είκοσι χρόνια, πρέπει να ανακοπεί αυτό και βεβαίως θα αναζητηθούν και νομικές ευθύνες από αυτούς που διακινούν και πρακτορεύουν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματικά στο χώρο των εκθέσεων.

Κι επειδή ήμουν επιεικής σε μία πρώτη μεγάλη ανάρτηση του zougla.gr στις 10 Ιουνίου, επειδή την ξαναδιάβασα μετά το δημοσίευμα του Veto της Κυριακής, αποφάσισα δύο πράγματα:

Πρώτον, να κάνω και προσωπικά αγωγή κατά του zougla.gr για τις χυδαιότητες.

Δεύτερον να ζητήσω από τον Πρωθυπουργό να εγγραφεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ποιο θέμα όμως; Το θέμα της θεσμικής αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου επιρροής και της άσκησης πολιτικών εκβιασμών, εις βλάβη των συμφερόντων του δημοσίου στο όνομα ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο θα αντιμετωπισθεί νομοθετικά.

Δ. Βερύκιος: Ο Πρωθυπουργός τι σας είπε κ. Υπουργέ;

Ευ. Βενιζέλος: Θα εγγραφεί το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Δ. Βερύκιος: Δηλαδή πήρε το δρόμο για το Υπουργικό Συμβούλιο;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ναι, έχω ζητήσει να εγγραφεί το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό το θέμα που σας λέω. Διότι δεν μπορεί ο τόπος αυτός να λειτουργεί έτσι, δε γίνεται, πρέπει να αποκτήσουμε κανόνες στο δημόσιο βίο.

Δ. Βερύκιος: Κύριε Υπουργέ, συγνώμη που σας διακόπτω, εσείς κάνετε τις πολιτικές κινήσεις, από την πλευρά τους όμως οι διοργανωτές της έκθεσης προφανώς αντιλαμβανόμενοι και αυτό το ειδικό βάρος το οποίο πρέπει να έχουν, έχουν δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και τις απαραίτητες εκείνες οδηγίες προς τα μέλη τους που ασχολούνται και διαχειρίζονται το πελατολόγιο, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί;

Ευ. Βενιζέλος: Τους ρωτάτε φαντάζομαι.

Δ. Βερύκιος: Σαφώς τους ρωτάω.

Ευ. Βενιζέλος: Θέλετε να απαντήσετε; Ο κ. Βερύκιος έκανε την ερώτηση.

Δ. Μπακατσέλος: Με συγχωρείτε δεν σας βλέπω, είστε πίσω από την κάμερα, αλλά ξεκάθαρα νομίζω ότι αναφέρθηκε ο κ. Ποζρικίδης στον τρόπο με τον οποίον γίνεται η προσέγγιση προς όλους τους εν δυνάμει πελάτες και θα τα ξαναπεί ακόμα μία φορά.

Εγώ πάντως δηλώνω ότι τόσο εγώ, ούτε ο κ. Ποζρικίδης, ούτε κανένας άλλος από τους παριστάμενους, συνάντησε, είχε επαφή με κανέναν έμπορο όπλων, έτσι; Είναι ξεκάθαρο, ούτε υπάρχουν συμφέροντα -το είπα στην αρχή της τοποθέτησής μου- πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο για όλους και πρέπει να σταματήσει η σπίλωση ανθρώπων και οργανισμών έτσι χωρίς λόγο.

Κύριε Ποζρικίδη έχετε αν θέλετε το λόγο..

Κ. Ποζρικίδης: Απλώς κ. Βερύκιε δεν είναι πολύ ευχάριστο να παίρνουν άγνωστοι στην επιχείρηση και να ρωτάνε από στελέχη της επιχείρησης αν εγώ ήμουνα σε πρώην ανατολική χώρα στις αρχές του μήνα, ενώ δεν ταξίδεψα από τη EUROSATORY. Σας είπα τα δύο ταξίδια που γίνανε, δεν υπάρχουν άλλα ούτε ιδιωτικά ούτε επιχειρηματικά. Δεν είναι ευχάριστα τέτοια πράγματα.

Σας είπα ότι είναι ξεκάθαρο, ο Υπουργός είπε και τους όρους συστράτευσης, αμοιβή σε σχέση με τις πωλήσεις του καθενός, με τη συνεισφορά του στο μέγεθος της έκθεσης κι αυτό κυμαίνεται γι αυτό είπαμε από 3% έως 7-8% και 20% στους θεσμικούς φορείς. Αυτή είναι η τιμολογιακή πολιτική.

Και βεβαίως θα πρέπει να σας πω ότι έχει απαγορευθεί σε όλους τους συνεργάτες να βλέπουν εκπροσώπους χωρών, όπως Πρέσβεις, αυτό το κάνουμε μόνο εγώ ο κ. Παπακωνσταντίνου ο συνάδελφος και βεβαίως οι δύο Πρόεδροι.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Ποζρικίδη με συγχωρείτε, αλλά εγώ έχω διαβάσει ένα ρεπορτάζ πολύ ενδιαφέρον του κ. Βερύκιου στην Ημερησία του Σαββάτου, όπου έθετε ένα ζήτημα «αν στελέχη της DEFENDORY συνεργάζονται με τη DEFENSΥS». Εγώ κατάλαβα ότι αυτό ήταν ένα θέμα που είχε θέσει το δημοσίευμα αυτό.

Φ. Αντωνόπουλος: Πρώην στελέχη της DEFENDORY τα οποία εργάζονται για λογαριασμό της DEFENSΥS και αφορά και το πελατολόγιο αυτή η ερώτηση.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ΄ αρχάς αν φέρανε το πελατολόγιο έκαναν πολύ καλά. Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Δ. Μπακατσέλος: Θα απαντήσω εγώ Υπουργέ, όπως ειπώθηκε στην αρχή από τον κ. Ποζρικίδη..

Ευ. Βενιζέλος: Αν το έκαναν νομίμως, έτσι; Που φαντάζομαι δεν είναι τόσο σπουδαίο να φτιάξει κανείς το πελατολόγιο.

Δ. Βερύκιος: Όχι βέβαια, αλλά μήπως το πήραν νύχτα κι έφυγαν;

Ευ. Βενιζέλος: Τι να σας πω; Αυτό ας το βρουν οι ενδιαφερόμενοι. Αυτό είναι ενδοϊδιωτική ερώτηση, ας το βρουν.

Κ. Ποζρικίδης: Αυτό άλλωστε υπάρχει και στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού, ο κ. Τενεκούδης θα μπορούσε να το δώσει καλύτερα.

Δ. Μπακατσέλος: Λοιπόν να απαντήσω, όταν ανακοινώθηκε η ανάληψη της DEFENSΥS από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τη HELEXPO και το ΔΙΠΕΚ ήρθαν σε επαφή μαζί μας πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι, που κινούνται στο χώρο της άμυνας και των εξοπλισμών και δεν έχω κανένα πρόβλημα να τους ονομάσω.

Εγώ προσωπικά είδα τον κ. Τάρκα, τον κ. Κουρμπάνη, τον κ. Κοκόρη, τον κ. Τσομόκο, την κα Δημητροπούλου, είδα τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και βεβαίως είδα και τον κ. Κουτσό που εκπροσωπεί το ΣΕΚΠΥ. Όλοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια και βεβαίως τους ζήτησα να στείλουν εγγράφως τις προτάσεις τους.

Αναφέρθηκε λεπτομερώς και υπάρχουν όλα τα έγγραφα, αναφέρθηκε προηγουμένως ο κ. Ποζρικίδης αλλά και ο κ. Υπουργός ότι άρχισαν αιτήματα συμμετοχής συνδιοργάνωσης με ποσοστά της τάξεως του 50%, κάτι που ένας κρατικός φορέας που έχει διαφάνεια και έχει άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά δεν μπορεί ποτέ να το κάνει.

Λοιπόν από κει και πέρα στους όρους της ΔΕΘ, της HELEXPO και του ΔΙΠΕΚ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συμφωνήσει, έχουν συμφωνήσει και συνεργάζονται, συνεργάζονται ιδιωτικά όχι σαν εταιρείες, έτσι; Αναφέρομαι συγκεκριμένα και στον κ. Κουρμπάνη και στον κ. Κοκόρη οι οποίοι συμμετείχαν όντως στο σχήμα της DEFENDORY σαν υπάλληλοι και μετοχικά, έχουν αναλάβει, έχουν την εμπειρία, έχουν το πελατολόγιο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας στο ξεκίνημα αυτό και στο χρόνο τον σύντομο που έχουμε για να πετύχει αυτή η διοργάνωση να έχουμε όλο αυτό το πελατολόγιο και τις σχέσεις κι αυτό γίνεται.

Εάν θέλει να συμπληρώσει κάτι ο κ. Ποζρικίδης..

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, επίσης πρέπει να σας διευκρινίσω ότι δεν ήταν ακριβές αυτό που έχει εμπεδωθεί, ότι την αιγίδα την είχε μόνον η DEFENDORY.

Την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης την είχε και η ATHENS INTERNATIONAL κι επειδή δεν έγινε καμία συζήτηση επ’ αυτού είναι προφανές ότι έχει αρθεί η αιγίδα από όλες τις ιδιωτικές δραστηριότητες κι έχει και θα έχει μόνον ο επίσημος κρατικός φορέας.

Γ. Τσακίρης: Να συμμετέχουμε κι εμείς τότε…

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας έχουμε υπόψιν.

Δ. Μπακατσέλος: Από 3 έως 7% μπορείτε να συμμετάσχετε.

Α. Φουρλής: Διευκρινιστικά, απλώς για να γνωρίζουμε η αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε τι μεταφράζεται;

Ευ. Βενιζέλος: Τίποτα, στο κύρος, στην πολιτική στήριξη και ενθάρρυνση.

Τ. Γκουριώτης: Κατ’ αρχήν ο κ. Μπακατσέλος νομίζω είπε ότι συνάντησε και την κα Δημητροπούλου. Και στις δύο ανακοινώσεις που έχετε βγάλει φαίνεται ότι καταφέρεστε -διορθώστε με αν κάνω λάθος- κατά του προηγούμενου οργανωτικού σχήματος της DEFENDORY, το οποίο ήταν ιδιοκτησίας της κας Δημητροπούλου.

Ευ. Βενιζέλος: Η DEFENSΥS καταφέρεται;

Τ. Γκουριώτης: Εσείς.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ;

Τ. Γκουριώτης: Ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ, με συγχωρείτε…

Τ. Γκουριώτης: Καλά εσείς καταφέρεστε..

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Γκουριώτη μισό λεπτό, εμείς πήραμε μία καταγγελία, η οποία απευθυνόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εγώ τη διαβίβασα στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις με την εντολή να συνεργαστούν και με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, αλλά απευθυνόταν και στον Εισαγγελέα που εποπτεύει την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Τ. Γκουριώτης: Μα πολύ καλά κάνατε. Μιλάω για σας, εγώ δεν παίρνω θέση, προς Θεού.

Ευ. Βενιζέλος: Κατόπιν αυτού λοιπόν διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μία πάγια διαταγή από το 1992-1993, η οποία συνιστά τη βάση για όλη αυτή τη δραστηριότητα στην οποία μετέχει με κόστος το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αυτό το καταργήσαμε.

Τ. Γκουριώτης: Ορθότατος ο συλλογισμός σας. Εγώ βέβαια δεν μπορώ να πάρω θέση, ο συλλογισμός σας είναι ορθότατος. Από κει και πέρα είπε όμως ο κ. Μπακατσέλος ότι είδε και την κα Δημητροπούλου. Η ερώτηση λοιπόν είναι πολύ συγκεκριμένη και νομίζω συνάγεται από όσα έχουμε πει μέχρι στιγμής, μήπως υπάρχει κάποιου είδους ασυμβατότητα μεταξύ της θέσης του Υπουργείου και των επαφών που ήδη έχετε κάνει;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν πήγαν για να υποκαταστήσουν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πήγαν για να δουν αν μπορούν να συνεργαστούν. Όλοι οι θιγόμενοι πήγαν.

Τ. Γκουριώτης: Θιγόμενοι είναι, αν μου επιτρέπετε, μόνο το προηγούμενο οργανωτικό σχήμα. Οι υπάλληλοι δεν είναι.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, δεν είναι μόνον. Είναι και η ATHENS INTERNATIONAL, είναι και μια άλλη εταιρεία η οποία εμφανίστηκε..

Τ. Γκουριώτης: Όχι, οι θιγόμενοι από τις ενέργειές σας όπως περιγράψατε πολύ αναλυτικά προηγουμένως.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν ενέργειές μου, οι ενέργειες είναι..

Τ. Γκουριώτης: Σε ό,τι αφορά τη DEFENDORY νομίζω υπάρχουν και δηλώσεις όχι απλά ενέργειες.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως γίνεται έρευνα εισαγγελική.

Τ. Γκουριώτης: Ναι αυτό σας λέω, ότι από τη μια πλευρά γίνεται εισαγγελική έρευνα κι από την άλλη στιγμή από το νέο σχήμα γίνονται επαφές.

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε να σας απαντήσω εγώ κατ’ αρχάς, γιατί το θέμα είναι πρωτίστως του Υπουργείου και η απάντηση είναι η εξής.

Είδα από όλες τις αλληλογραφίες και τις επαφές ότι υπάρχουν πολλοί που θα θέλανε να κάνουν το ίδιο. Ιδιώτες, οι οποίοι εμφανίστηκαν και οι οποίοι όταν αντελήφθησαν ότι δεν έχει κανένα νόημα να αναζητούν την αιγίδα, πήγαν στη ΔΕΘ με την επιδίωξη να γίνουν βασικοί υπεργολάβοι με υψηλά ποσοστά.

Και όταν απέτυχαν, διότι διαμορφώθηκε το σχήμα συνεργασίας με την τιμολογιακή πολιτική που ακούσατε προηγουμένως, βεβαίως πέρασαν σε μία άλλη φάση, οι άνθρωποι ασχολούνται με κάτι άλλο προφανώς. Βεβαίως τους βλέπω να μετέχουν στο δημόσιο διάλογο, με επιστολές σε ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και οι εκπρόσωποι της DEFENDORY και οι εκπρόσωποι της ATHENS INTERNATIONAL.

Δηλαδή το συκοφαντικό και ανυπόστατο δημοσίευμα της zougla.gr στις 10 Ιουνίου από κάτω έχει δύο σχόλια μόνο. Ένα σχόλιο που υπογράφει η κα Δημητροπούλου κι ένα σχόλιο που υπογράφει ο κ. Τάρκας, όλως τυχαίως. Απαντήστε.

Δ. Μπακατσέλος: Από κει και πέρα είπα ξεκάθαρα με ποιους συναντήθηκα, όσο ήμουνα ακόμα στη θέση του Προέδρου της Διεθνούς Εκθέσεως και ξεκάθαρα εφόσον μου ζητήθηκε να συναντηθώ συναντήθηκα με όλους γιατί ήθελα να τους ακούσω όλους. Αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα.

Θα είχε κάτι αν δε σας έλεγα εδώ ότι συναντήθηκα με τον Α, με τον Β ή με τον Γ, σας είπα όλους με τους οποίους συναντήθηκα, για να μη δω μεθαύριο κάποιο άνθρωπο που θα λέει ότι απέκρυψε ότι συναντήθηκε με τον τάδε ή με τον τάδε. Ευχαριστώ.

Τ. Γκουριώτης: Μία δεύτερη ερώτηση παρακαλώ, τον Πρόεδρο της ΔΕΘ τον ελληνόφωνο κατά δήλωσή του κ. Γιάννη Κωνσταντίνου, γιατί δεν τον φέρατε σήμερα; Είναι ο καθ’ ύλη αρμόδιος.

Ευ. Βενιζέλος: Παραπέμπω στην απάντηση που έδωσε επί του θέματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Χ. Καπούτσης: Έχετε να μας πείτε κάτι για το κόστος των προηγουμένων ετών; Η συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη DEFENDORY πόσο κόστισε;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη έρευνα, διότι υπήρχε προσφορά μεγάλων υπηρεσιών και υποδομών, την διεξάγουν οι αρμόδιες Διευθύνσεις. Δεν έχω ακόμη στοιχεία να σας πω, ούτε έχει αυτή τη στιγμή σημασία για τη συζήτησή μας, θα υποβληθούν στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων που τα έχει ζητήσει.

Κάντε ένα σχόλιο