ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πραγματικά χαρά για μας, στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης. Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κα Ζαφειριάδου, καλημέρα κ. Σκουρή, καλή εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε και να ξεκινήσουμε με τα του Υπουργείου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα του Υπουργείου και με τη γειτονική μας χώρα που φαίνεται ότι κάνει πια συχνά – πυκνά βόλτες στο Αιγαίο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μιλώ βεβαίως για το Πίρι Ρέις και τις έρευνες που λέγεται ότι γίνονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πραγματικά είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας η συνεχιζόμενη πρακτική και συμπεριφορά της Τουρκίας να αγνοεί το διεθνές Δίκαιο και κυρίως να αφίσταται όλων εκείνων των δεσμεύσεών της για μια νέα περίοδο στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Μας προβληματίζει πραγματικά η συμπεριφορά της Τουρκίας, όμως θα ήταν σοβαρό στρατηγικό λάθος για μας, να πάμε σε μια κατεύθυνση κλιμάκωσης της έντασης. Έχουμε, ένα πλεονεκτικό θα το χαρακτήριζα πεδίο και γήπεδο και μπορούμε να φέρουμε την Τουρκία πολύ πιο κοντά στο διεθνές Δίκαιο, να την εξαναγκάσουμε αν θέλετε, να εφαρμόσει το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, από την επιθετική ειρηνική στρατηγική που έχουμε επιλέξει, τη μόνη αξιόπιστη και αποτελεσματική κατά την άποψή μου στρατηγική, για να αναγκαστεί η Τουρκία επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Να συζητήσουμε από κοινού, να φέρουμε την Τουρκία στο διεθνές πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει και είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να λυθεί το πρόβλημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, πολλοί μεταξύ των οποίων και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, λένε ότι αυτή ακριβώς η πολιτική, η πολιτική του να μην διαταραχθεί το κλίμα η πολιτική του κατευνασμού και των δημοσίων σχέσεων όπως τη χαρακτήρισε χτες η Νέα Δημοκρατία, είναι αυτή που επιτρέπει στην Τουρκία να είναι πιο προκλητική, που αυξάνει την επιθετικότητά της.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το αντίθετο θα έλεγα. Εάν αφήσουμε την Τουρκία εκτός διεθνούς πλαισίου, εάν δεν εξαναγκάσουμε την Τουρκία να έρθει στο γήπεδο της εφαρμογής του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουσιαστικά θα συνεχίσει αυτή την καθ’ όλα απαράδεκτη τακτική της δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι. Καταγράφει υποθήκες με αυτό όμως.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το αντίθετο. Μα γι’ αυτό επιμένουμε και πιέζουμε, γι’ αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ειρήνης προς την πλευρά της Τουρκίας για να μπορέσουμε, τελικά, να λύσουμε το πρόβλημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, το οποίο αποτελεί και την βάση των εντάσεων που γνωρίζουμε σήμερα στο Αιγαίο.

Είναι μια πολιτική που πραγματικά μπορεί να μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία. Πιστεύω πραγματικά, ζώντας και από το Υπουργείο Εξωτερικών για πολλά χρόνια τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, ότι είναι η μόνη αξιόπιστη στρατηγική που μπορεί ουσιαστικά να περιορίσει αυτή τη μονομερή στάση της αμφισβήτησης και της αναθεώρησης που συνεχίζει να κρατάει η Τουρκία όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν συνεχιστεί αυτή η στάση, απάντηση είναι η Χάγη;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η Χάγη, είναι το ασφαλές αγκυροβόλιο για τις δυο χώρες, για να μπορέσουν μέσα από το διάλογο μέσα από τη διαπραγμάτευση με ειρηνικό τρόπο, να λύσουν τα προβλήματα στις διμερείς τους σχέσεις.

Εμείς έχουμε ένα ισχυρό όπλο και αυτό είναι το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πρέπει να το υπερασπιστούμε όπως και τις διαδικασίες που απορρέουν από τον Καταστατικό χάρτη του Ο.Η.Ε., ώστε να λύσουμε το πρόβλημα με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό. Και σε επίπεδο αρχών φαντάζομαι πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει.

Το ερώτημα είναι το εξής: πως συγκεκριμένα αντιμετωπίζεται η ιστορία που γίνεται με το Πίρι Ρέις σήμερα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το Πίρι Ρέις είναι μια μόνο πλευρά της έκφανσης πολιτικής αμφισβήτησης της Τουρκίας. Εμείς έχουμε κάθε συμφέρον να συνεχίσουμε αυτή την πίεση μέσα από τις διερευνητικές επαφές, μέσα από το διάλογο και τη διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, έτσι ώστε να οδηγήσουμε την Τουρκία στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου εκεί, συντεταγμένα, από κοινού, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας.

Κάθε άλλο παρά ασκήσεις δημοσίων σχέσεων, κάθε άλλο παρά αφοπλισμός και έκπτωση στην εξωτερική μας πολιτική, συνιστά η στρατηγική της ψυχραιμίας, της αποφασιστικότητας, των αυστηρών τόνων που ακολουθούμε στις σχέσεις με την Τουρκία.

Δεν είναι εναλλακτική πολιτική το να πάμε σε μια κλιμάκωση έτσι όπως την ορίζει η Τουρκία με τους όρους της και στο γήπεδο της. Έχουμε κάθε συμφέρον, εθνικό συμφέρον να οδηγήσουμε, να εξαναγκάσουμε την Τουρκία μέσα και από μια εθνική στρατηγική από μια εθνική πρωτοβουλία στους διεθνείς Οργανισμούς, να έρθει σε ένα γήπεδο, που δεν είναι άλλο από το γήπεδο του διεθνούς Δικαίου.

Αυτό θέλει να αποφύγει. Γι’ αυτό κάνει αυτές τις μονομερείς ενέργειες για να δημιουργήσει μονομερή τετελεσμένα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η εθνική μας στρατηγική, που από ό,τι γνωρίζουμε όλοι δεν έχει αντικρουστεί μέχρι σήμερα από τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει στην εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή.

Τα άλλα, αυτά που λένε τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, είναι κατανοητά στο πλαίσιο της άσκησης της αντιπολίτευσης, όμως δεν διατυπώνεται καμία εναλλακτική πολιτική, γιατί δεν μπορεί να είναι εναλλακτική πολιτική το να κλιμακώσουμε την ένταση που μπορεί να μας οδηγήσει και σε άλλες ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η «Real News» είχε χτες ένα πρωτοσέλιδο «Έγγραφα – ντοκουμέντα αποκαλύπτουν τη σαπίλα, τρύπια άρματα και F-16 που μπάζουν» και έλεγε ότι «… Δώσαμε 6,5 δις ευρώ για Leopard που ξεφλουδίζουν τα κανόνια τους και για μαχητικά αεροσκάφη που δεν έχουν σύστημα αυτοπροστασίας». Είναι έτσι κ. Μπεγλίτη;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν θέλω να σας παρακαλέσω να τοποθετήσετε χρονικά και ιστορικά το θέμα αυτό γιατί είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αφορά τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και τη σημερινή Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τη σημερινή Κυβέρνηση.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γι’ αυτό είναι καλό είναι να τα λέμε κ. Σκουρή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι προμήθειες – μαμούθ έγιναν επί Άκη Τσοχατζόπουλου και με μια στροφή 180 μοιρών, η Νέα Δημοκρατία με τον κ. Σπηλιωτόπουλο παρέλαβε αυτά τα προγράμματα. Το ερώτημα είναι: είναι έτσι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ερχόμενοι εδώ με τον συνάδελφο τον κ. Βενιζέλο, αναλαμβάνοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βρεθήκαμε μπροστά σε πάρα πολλά ζητήματα, πολύ σημαντικά για την εθνική άμυνα και πολλές σημαντικές εκκρεμότητες που κληθήκαμε από την πρώτη στιγμή να διαχειριστούμε, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και προς όφελος της εθνικής άμυνας της χώρας μας.

Πράγματι υπήρξαν προβλήματα. Επισημάναμε προβλήματα σε συμβάσεις προηγούμενων πολλών χρόνων και στα δυο αυτά θέματα στα οποία αναφερθήκατε και αναφέρθηκε η εφημερίδα. Προσπαθούμε με όρους διαφάνειας, με όρους δημοσίου συμφέροντος, με όρους υπεράσπισης της εθνικής άμυνας να λύσουμε πολύπλοκα και σύνθετα προβλήματα. Δεν είναι εύκολα αυτά τα προβλήματα, έτσι ώστε να διορθωθούν όλες εκείνες οι ελλειμματικές πλευρές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα στείλετε το θέμα στον Εισαγγελέα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι μια από τις επιλογές. Χρειάζεται όμως μελέτη. Αυτή την κάνουμε, την έχουμε ουσιαστικά ολοκληρώσει. Και είναι πολιτική απόφαση βεβαίως και της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άλλες επιλογές κ. Μπεγλίτη;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πάνω απ’ όλα αυτή τη στιγμή εμείς πρέπει να λύσουμε τα δυο αυτά προβλήματα και επιχειρούμε σε συνεργασία με την στρατιωτική ηγεσία να τα λύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως το κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις, παραδείγματος χάριν πρόσφατα και μέσα από τη συζήτηση και συναίνεση της υποεπιτροπής εξοπλισμών της Βουλής, λύσαμε το πρόβλημα των μεταφορικών ελικοπτέρων, ένα πρόβλημα, που χρονολογείται 7-8 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα τι γινόταν εκεί στο Υπουργείο Άμυνας τόσα χρόνια; Και επί Κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη αλλά και επί Κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είναι ένας χώρος που χρειάζεται γερές, ισχυρές δόσεις διαφάνειας, δημοκρατικού ελέγχου και γι’ αυτό εξάλλου τον λόγο θεσμοθετήσαμε την υποεπιτροπή αμυντικών εξοπλισμών η οποία πλέον μετατρέπεται σε Επιτροπή, άρα δείχνει και τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου σε ένα κρίσιμο τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι αληθές, αλλά το ερώτημα και θέλω να το ακούσω από εσάς κ. Μπεγλίτη, ήταν πραγματικά πάρτι για τους μεσάζοντες και τους εμπόρους όπλων το Πεντάγωνο;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω με βάση την εμπειρία μου των 9 μηνών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι ότι είναι ένας χώρος που έχει ανάγκη από τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια για την υπεράσπιση των χρημάτων του ελληνικού λαού. Πολύ περισσότερο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει καθημερινά που πηγαίνουν τα χρήματα για την εθνική άμυνα της πατρίδας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα με συγχωρείτε επειδή τα χρήματα είναι πάρα πολλά κ. Μπεγλίτη που πάνε ακριβώς για τους εξοπλισμούς και τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, το μεγάλο ζητούμενο είναι αν πηγαίνουν στις τσέπες επιτήδειων. Να μην συνεχίζουν –από ό,τι φαίνεται- να πηγαίνουν στις τσέπες των επιτηδείων. Γιατί το ότι πήγαιναν, πήγαιναν!

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μην χρησιμοποιείτε το ρήμα «συνεχίζουν». Έχουμε κόψει όλες τις ροές, θεσμοθετώντας διαδικασίες απόλυτα διαφανείς, μία από τις οποίες όπως σας είπα είναι η κοινοβουλευτική Επιτροπή αμυντικών εξοπλισμών. Εμείς καλούμαστε να εμπεδώσουμε ένα νέο σύστημα αμυντικών προμηθειών, και κυρίως καλούμαστε να εξορθολογήσουμε τις αμυντικές δαπάνες μέσα από τον επανασχεδιασμό των επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχε πολιτικό πρόβλημα για πρώην Υπουργούς Άμυνας του ΠΑΣΟΚ κ. Μπεγλίτη;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχουμε έρθει – ούτε και ο συνάδελφός μου ο κ. Βενιζέλος – ως εισαγγελείς, ή ως ντέντεκτιβ. Έχουμε όμως πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο των κυβερνητικών εντολών να ελέγχουμε ό,τι έχει γίνει στο Υπουργείο Άμυνας και να είστε βέβαιοι πως ότι προκύπτει το στέλνουμε στον Εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Νομίζω ήσασταν απολύτως σαφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε σε ένα άλλο μεγάλο θέμα των ημερών κ. Μπεγλίτη αν μου επιτρέπετε. Την πρόταση του κ. Σάλλα και της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά των δυο άλλων κρατικών εν μέρει Τραπεζών, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, πόσο κοντά είναι η Κυβέρνηση; Πόσο θετική είναι η Κυβέρνηση απέναντι σε μια τέτοια πρόταση;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η Κυβέρνηση είναι θετική και πρέπει να υποστηρίξει και θα υποστηρίξει την ανάγκη επανασχεδιασμού της αρχιτεκτονικής στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό χώρο. Αυτό, θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας, της ανάγκης για ρευστότητα στις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο εξαιρετικά φτωχή σε ρευστότητα στο χώρο της πραγματικής οικονομίας.

Ο στρατηγικός μας στόχος είναι πραγματικά να προχωρήσουμε συντεταγμένα με διαφάνεια, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας στην αναδιάταξη όλου του τραπεζικού σκηνικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το πλαίσιο η προεκλογική σας δέσμευση για ένα δημόσιο πυλώνα με Αγροτική, Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εξακολουθεί και ισχύει ή είναι υπό αμφισβήτηση, υπό αίρεση;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με βάση αυτά που έχει υποστηρίξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ισχύει ο στρατηγικός μας στόχος. Ένας στόχος με τον οποίο συμφωνώ απολύτως και τον οποίο υπερασπίστηκα κατά την περίοδο της αντιπολίτευσης και την προεκλογική περίοδο, στο πλαίσιο και του ρόλου μου ως υπεύθυνος του πολιτικού σχεδιασμού. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, για την υλοποίηση αυτού του στόχου, τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου βραχίονα, στον τραπεζικό τομέα.

Την κάθε πρωτοβουλία, την κάθε κίνηση που γίνεται στον τραπεζικό τομέα οφείλουμε να την εντάξουμε στο θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, έχουμε τους νομικούς και τραπεζικούς συμβούλους οι οποίοι θα αξιολογήσουν την κάθε πρόταση.

Εγώ πολιτικά μένω στη σημασία που έχει για την Ελλάδα για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, το μεγάλο θέμα που είναι η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα, με στόχο πέρα των άλλων και την αποτροπή του αφελληνισμού των ελληνικών Τραπεζών. Άρα είναι ένα κρίσιμο μέγεθος και όχι μόνο οικονομικό, θα έλεγα είναι ένα θέμα στρατηγικής σημασίας το πώς θα προχωρήσει ο τραπεζικός τομέας στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, να πάω σε ένα άλλο θέμα. Υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα κ. Μπεγλίτη στον Κυριακάτικο Τύπο κυρίως, περί ανάγκης ανασχηματισμού της Κυβέρνησης κυρίως λόγω κακών συνεννοήσεων στο εσωτερικό της. Συμφωνείτε με κάτι τέτοιο;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με καλείτε να σχολιάσω δημοσιεύματα των εφημερίδων και των συναδέλφων σας. Δεν μπορώ να το κάνω. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε πολιτική κοινωνική ευθύνη, έχουμε εθνική ευθύνη να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος για τη σωτηρία της οικονομίας της χώρας, να υπερβούμε αυτή την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το πλαίσιο προσωπικές σας στρατηγικές έχουν έδαφος;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καμία προσωπική στρατηγική. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για προσωπικές στρατηγικές, όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανάγκη καλύτερου συντονισμού;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς σε αυτή την περίοδο πάντα υπάρχει έδαφος για βελτίωση του εσωτερικού συντονισμού, αλλά από την άλλη πλευρά όμως μην υπερβάλλουμε όταν μιλάμε για κυβερνητικό συντονισμό. Ήταν μια περίοδος εξαιρετικά δύσκολη για μας, φτάσαμε στα όρια της χρεοκοπίας, άρα ακόμη και τα λάθη, ανθρώπινα ή πολιτικά, συγχωρούνται.

Σήμερα αυτό που δεν μπορεί να συγχωρέσει ο ελληνικός λαός είναι να μην αναδείξουμε, κάτι πολύ κρίσιμο κατά την άποψή μου, τις αναπτυξιακές πτυχές του εθνικού μας προγράμματος. Και εκεί νομίζω πρέπει να ρίξουμε το βάρος την επόμενη περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει καθυστέρηση σε αυτό κατά γενική ομολογία.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σε άλλους τομείς αναπτυξιακούς έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, θεσμικό έργο, σε άλλους όμως – και δεν οφείλεται μόνο σε έναν Υπουργό ή σε ένα Υπουργείο – είναι θέμα γενικότερο. Η ανάπτυξη αφορά, οριζόντια, όλα τα Υπουργεία. Εγώ θα μπορούσα να σας πω αφορά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άρα πρέπει να προχωρήσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν μια δήλωση της κας Διαμαντοπούλου την Κυριακή που έλεγε «Ο Παπακωνσταντίνου να προσέχει την πλάτη του» κ. Μπεγλίτη. Πιστεύετε ότι οι Υπουργοί πρέπει να προσέχουν από άλλους Υπουργούς τις πλάτες τους;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ δεν προσέχω την πλάτη μου. Βλέπω τους συναδέλφους μου, βλέπω τους πολίτες κατάματα. Πιστεύω ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω και κάτι ακόμη. Έχουμε μια δήλωση που φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΚΚΕ και Κυβέρνησης. Το ΚΚΕ λέει ότι δεν εφαρμόζετε το νόμο για τις δαπάνες στις τοπικές Αυτοδιοικήσεις, «βάλτε μας και φυλακή!» λέει χαρακτηριστικά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι εξ αιτίας ενός μεγάλου στρατηγικού αδιεξόδου το οποίο χαρακτηρίζει σήμερα την πολιτική του ΚΚΕ, ενδεχομένως η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος να ψάχνει ευκαιρίες ηρωοποίησης.

Νομίζω όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία ενός δημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο ενός πολιτικού συστήματος στο οποίο πρυτανεύει για όλους μας και είναι ευθύνη για όλους μας, η υπεράσπιση του νόμου, των δημοκρατικών θεσμών και βεβαίως των κανόνων λειτουργίας της δημοκρατίας. Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος για το Κομμουνιστικό Κόμμα να λειτουργήσει με λογικές του παρελθόντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης υπάρχουν δημοσιεύματα που φέρνουν φαβορί τον κ. Τατούλη για υποψήφιο που θα στηρίζει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το ΠΑΣΟΚ κ. Μπεγλίτη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό. Το ΠΑΣΟΚ έχει τις εσωκομματικές του διαδικασίες, έχει ένα πλούτο στελεχών και αυτοδιοικητικών και πολιτικών. Σε μια περιοχή της Ελλάδας όπως είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς για το ΠΑΣΟΚ, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη με καθαρούς όρους, υπερασπιζόμενοι τις πολιτικές αξίες και τις πολιτικές μας αρχές, χωρίς να γοητευόμαστε από τη συγκυρία ή από ονόματα που ουσιαστικά ικανοποιούν μια πολιτική συγκυρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με κατώφλι το 50+1;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό προβλέπει ο νόμος για τον “Καλλικράτη”, υπό την προϋπόθεση ότι τα πολιτικά Κόμματα της Αντιπολίτευσης θα συμφωνούσαν μεταβατικά γι’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου να αξιοποιήσουμε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο του 42% η Κυβέρνηση από ό,τι έχει πει και ο αρμόδιος Υπουργός, ότι θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Διαφορετικά θα πάμε με το 50%+1.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Μπεγλίτη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά και καλή εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να ‘στε καλά, καλή εβδομάδα. Γεια σας.

Κάντε ένα σχόλιο