Πακιστανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι παροτρύνουν την διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πακιστάν από τις πλημμύρες έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα οι εξτρεμιστές να καπηλευτούν την καταστροφή.

Ο πακιστανός Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Τζον Κέρυ περιόδευσαν σε περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες και προειδοποίησαν ότι ισλαμικές ένοπλες ομάδες μπορεί να εκμεταλλευτούν την απόγνωση των πλημμυροπαθών.

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από έντονη βροχόπτωση και εκτιμάται ότι οδήγησαν στο θάνατο 1600 ανθρώπων ενώ συνολικά επηρέασαν 20 εκατομμύρια άλλους στις επαρχίες Χιμπέρ Πακτουνκούα, Πουτζάμπ και Σιντ, οι οποίες αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο της χώρας.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, διπλασιάζοντας την προηγούμενη εκτίμηση που είχαν κάνει.

Ο Γερουσιαστής Κέρυ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν το ποσό της οικονομικής βοήθειας τους από 90 σε 150 εκατομμύρια δολάρια.

Η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε την αύξηση της οικονομικής βοήθειας σε έκτακτης σύσκεψης του Συμβουλίου των Η.Ε. την Πέμπτη. Νωρίτερα η κυρία Κλίντον παρότρυνε τους αμερικανούς να στηρίξουν το Πακιστάν μέσω του Ιδρύματος Ανακούφισης του Πακιστάν που ιδρύθηκε πρόσφατα από την αμερικανική κυβέρνηση.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο