Η κυβέρνηση Ομπάμα λέει ότι σκοπεύει να στηρίξει την δημιουργία επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών που θα εξετάσει κατά πόσο διεπράχθησαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στη Μιανμάρ. Ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε στη Φωνή της Αμερικής την Τετάρτη ότι oι ΗΠΑ έχουν αρχίσει σχετικές διαβουλεύσεις με άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη και σημαντικά μέλη του διεθνούς οργανισμού για να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Η.Ε. στη Μιανμάρ είχε προτείνει τον Μάρτιο την σύσταση διεθνούς επιτροπής για να εξετάσει κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για εγκλήματα πολέμου στη χώρα. Ο στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ κατηγορείται για βίαιες επιθέσεις εναντίον ομάδων άλλων εθνοτήτων και πολιτικών αντιφρονούντων.

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ μελετούν την εφαρμογή σκληρότερων οικονομικών κυρώσεων κατά της ηγεσίας της Μιανμάρ, για να την πιέσει να «ανοίξει» το απολυταρχικό πολιτικό της σύστημα και να αποφυλακίσει χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενος.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο