Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και μετά τη λήξη του 10μηνου μορατόριουμ εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός ηγέτης εξέδωσε ανακοίνωση νωρίς σήμερα το πρωί και λίγο μετα τη λήξη του μορατόριουμ ζητώντας από τον κ Αμπάς να συνεχίσει το διάλογο για να επιτευχθεί «ιστορική» συμφωνία μέσα σ’ ένα χρόνο και δήλωσε ότι το Ισραήλ «είναι έτοιμο για συνεχείς επαφές μέσα στις επόμενες μέρες».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων φέρει εκπρόσωπο του Προέδρου Αμπάς να λέει ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζητά από το Ισραήλ να επαναφέρει το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας. Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου ηγέτη Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι παλαιστίνιοι απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν από τις συνομιλίες εάν ξαναρχίσουν οι κατασκευές κατοικιών στην Δυτική Όχθη. Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για να αποφασίσουν πως θα πορευτούν με τις ειρηνευτικές συνομιλίες αν αρχίσει ξανά η κατασκευαστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη. Ο κ Αμπάς φέρεται να είπε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου.

Ισραηλινοί έποικοι και υποστηρικτές τους ξεκίνησαν εορτασμούς για την λήξη του 10μηνου μορατόριουμ εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη.

Περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στον καταυλισμό της Ρεβάβα στη Δυτική Όχθη, όπου και απελευθέρωσαν στον ουρανό δεκάδες μπαλόνια την ώρα της λήξης του μορατόριουμ. Στο γειτονικό καταυλισμό Κιριάτ Νεταφίμ οι έποικοι εγκαινίασαν τα θεμέλια ενός νέου παιδικού σταθμού.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο