Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανασυγκρότηση και ο εξορθολογισμός της παραγωγικής λειτουργίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής της βάσης και, μέσω αυτών, η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της και όχι η ιδιωτικοποίησή της, τόνισε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Αθανάσιου Παφίλη σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΑΒ.

«Η ΕΑΒ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και δυναμικές συνεργασίες με ευρωπαϊκές ή άλλες εταιρείες, ώστε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της ΕΑΒ σε ένα δύσκολο παγκόσμιο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης. Επεσήμανε ότι η ΕΑΒ «αποτελεί τη ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με μια διαδρομή παραγωγική, αναπτυξιακή, επιχειρησιακή, που συνέβαλε καθοριστικά μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, στην οικονομική της ανάπτυξη, στην προστιθέμενη αναπτυξιακή και παραγωγική αξία στο χώρο της άμυνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, αλλά και στο χώρο της δημιουργίας νέων, πιο δυναμικών θέσεων εργασίας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγνώρισε ότι η ΕΑΒ στο παρελθόν «παρουσίασε διαρθρωτικά προβλήματα για χρόνια και υψηλά χρέη» και «λειτούργησε με κρατικοδίαιτη αντίληψη», προσθέτοντας πως «χάρη πραγματικά στο ζήλο, στο υψηλό επίπεδο και την εμπειρία των εργαζομένων, στάθηκε και στέκεται ψηλά στο χώρο των αμυντικών βιομηχανιών». Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των αμυντικών βιομηχανιών, με γενναία βήματα, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας».

Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι σήμερα η ΕΑΒ έχει προσωπικό 2.050 εργαζομένων, εκ των οποίων 1.377 είναι εργατοτεχνικό δυναμικό υψηλής εμπειρίας και εξειδίκευσης, ενώ ως το τέλος του χρόνου, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, θα έχει 1.900 εργαζομένους. Έτσι, αντιμετωπίζει έλλειμμα έμψυχου δυναμικού, κάτι που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να αντιμετωπίσει με μετατάξεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

«Μόλις διαμορφωθεί το πλαίσιο των μετατάξεων, θα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τις θέσεις αυτές, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να βρούμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, γιατί χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση στο χώρο της αεροναυπηγικής», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι επείγει η πρόσληψη προσωπικού, διότι την επόμενη τριετία η ΕΑΒ έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 850 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τη Lockheed και άλλες εταιρείες και πολεμικές αεροπορίες, αλλά και με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, «η οποία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕΑΒ και η ΕΑΒ θα συνεχίσει να έχει τον κύριο ρόλο στη συντήρηση και το υποστηρικτικό έργο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας», όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις θέσεις εργασίας, αλλά, εάν συνεχίζαμε αυτή την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, το βέβαιο είναι ότι θα έχαναν πάρα πολλοί τις δουλειές τους. Εμείς, διασφαλίζουμε τις θέσεις εργασίας, διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα των αμυντικών βιομηχανιών, διασφαλίζουμε πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον και την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μπεγλίτης.

Κάντε ένα σχόλιο